maandag 7 april 2014

Terugblik Ecobuild 2014, wat viel ons op tijdens deze reis naar London.

Ook dit jaar is er weer een missie geweest vanuit de Kamer van Koophandel binnen het project
Enterprise Europe Network naar de Ecobuild 2014 in London. Dit is inmiddels het vierde bezoek aan deze beurs in hartje Londen, gericht op duurzame bouw en toeleverende industrie. Dit jaar zijn we vertrokken met 10 deelnemende bedrijven voor de matchmaking en het beursbezoek, ter plaatse waren 4 bedrijven die standhouders waren en ook mee deden in de matchmaking.

Wat is het concept van deze reis geweest:
Het concept van de reis is om in anderhalve dag ter plaatse een indruk te krijgen van duurzame bouw producten en toepassingen op de Excell beurs in the Docklands. Naast een dag beursbezoek, wordt op de aankomstsdag (woensdag) de middag gebruikt voor matchmaking, speeddaten voor ondernemers op zoek naar innovatie, kennis, distrubuteurs, nieuwe producten en toepassingen. Vliegen op London City, hotel naast de beurs en alles op loopafstand. Snel, efficient, zakelijke markt, en maatwerk voor een vriendelijke prijs.

Matchmaking:
De beurs is internationaal, met een zwaartepunt op de UK, maar met deelnemers uit veel EU landen.
De matchmaking werkt op basis van bedrijfsprofielen van de deelnemende bedrijven. Hierin staat wat de activiteiten van het bedrijf zijn, waar is het bedrijf naar op zoek, wie van het bedrijf is aanwezig voor de matchmaking en op welke dagen. Deze profielen worden voorafgaand aan de beurs opgesteld door het bedrijf, in samenwerking met adviseurs van Enterprise Europe. Deelnemende bedrijven maken vanuit deze lijst individuele afspraken. Deze afspraken worden afgestemd en op de beursdag aan de ondernemer aangeleverd, dit bedrijf, die persoon, tafelnummer en aanvangstijd. In circa 20 minuten wordt er gesproken over mogelijkheden om samen te werken, waarna de volgende afspraak volgt.

Beursbezoek en sociale contacten:
De tijd buiten de matchmaking wordt gebruikt om over de beurs te lopen en met standhouders te spreken voor nieuwe business leads. Dit doet elke deelnemer individueel. Op de woensdag avond is er een informele bijeenkomst met de Belgen samen, onder het genot van een belgisch biertje op de beursvloer. De avond wordt gebruikt om gezamenlijk uit eten te gaan in de binnenstad. Hier blijkt dat er tussen de deelnemende bedrijven veel gemeenschappelijke interesse is en er wordt druk gediscussieerd over techniek, markt, marktacceptatie, toekomstvisie onder het genot van een Engelse pint en de Engelse keuken.

Wat viel ons op:
  • Vier deelnemers van vorig jaar staan inmiddels met een SIB (Starters International Business) regeling op de beursvloer in een gemeenschappelijke stand georganiseerd door de Nederlands Britse Kamer van Koophandel (NBCC Amsterdam).
  • Matchmaking ging met deelnemers uit 18 landen, 169 deelnemers en 430 meetings. Bedrijvenprofielen zijn inmiddels ruim 13.000 keer bekeken en er zijn inmiddels al twee samenwerkingen uit ontstaan.
  • De bouw in Engeland kan gebruik maken van erg gunstige regelingen en subsidies om woningen en panden te verduurzamen. Daarmee is de UK vooroplopend in de EU, gevolgd door België.
  • Men verwacht binnenkort het open stellen van een uiterst interessante regeling voor het isoleren van gevels door gebruik te maken van voorzetsysteem oplossingen.
  • De bouw economie in Engeland is erg positief en groeiend in tegenstelling tot die in onder andere Nederland.
  • Onze Nederlandse deelnemers zijn erg tevreden over de combi beursbezoek, matchmaking, loopafstand en 2-daags programma, voor herhaling vatbaar.
  • Deze beurs is een erg dure beurs om je te presenteren, dit jaar is er weer meer lege ruimte op de beursvloer dan vorig jaar.
  • In sommige technologie vlakken is er een duidelijke technische voorsprong van kennis en ervaring van Nederlandse bedrijven ten opzichte van producten uit de UK, ook verschillen inzicht en benadering. Ruimte voor gemeenschappelijke nieuwe plannen van aanpak
  • Het merendeel van de Nederlandse deelnemers is op zoek naar commerciële samenwerkingen, dealer netwerken, agenten, distributie kanalen.
  • De deelnemers onderling kunnen elkaar goed aanvullen met ervaring, kennis, netwerken en discussie materiaal. Inspirerend en uitdagend om de grenzen te verleggen.
  • Wilt u zien of er voor u ook internessante matches gemaakt hadden kunnen worden, kijk dan hier naar de profielen van de bedrijven die deel hebben genomen.
Foto's van de beurs en matchmaking zijn HIER terug te vinden. Wij (mijn collega Harrie Rosink en ik) bedanken de deelnemers voor hun inspiratie en goede energie die ze bij ons achter lieten. Er is voldoende werk om alles verder op te volgen en nieuwe acties in gang te zetten, het oogsten is nog niet klaar, vervolgafspraken worden gemaakt.

Wat kan het Enterprise Europe Network voor u betekenen:
Wilt u ook kennis maken met matchmaking tijdens een internationale beurs? Vinden van nieuwe business partners? Kennis inkopen of verkopen? Horizon 2020 programma's voor uw industrie? Neem dan contact op met het Enterprise Europe Network, zoek uw aanspreekpunt, zoek naar partners via 14.000 samenwerkingsprofielen, registreer u voor een elektronische nieuwsbrief en hou de activiteiten agenda in de gaten.



Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy