donderdag 27 november 2014

Brochure WBSO/RDA voor aanvraag 2015 beschikbaar


Bron: RVO

Wilt u voor een R&D-project WBSO/RDA aanvragen? Dan vindt u de belangrijkste voorwaarden van deze regelingen in het 'Informatieblad WBSO en RDA 2015'. Ook bevat de brochure dit jaar voor het eerst een handige quickscan. Hiermee weet u snel of u misschien gebruik kunt maken van de WBSO en RDA.
U vindt de brochure op de pagina Publicaties WBSO en RDA.

WBSO en RDA:
Via de fiscale regelingen WBSO en RDA stimuleert het ministerie van Economische Zaken ondernemers om meer te investeren in onderzoek. Hiermee wil het ministerie bijdragen aan meer innovatievermogen en een stevigere concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering.
Meer informatie over het aanvragen van WBSO en RDA vindt u op de pagina Aanvragen WBSO en RDA.

Persoonlijke aanvulling: 
Voor wie onbekend is met deze regeling:
Met de aanvraag van RDA en WBSO is het mogelijk om eigen ontwikkel uren (R & D) van medewerkers binnen uw bedrijf vergoed te krijgen die worden besteed aan nieuwe producten. Verrekening vindt plaats met de loonbelasting van uw onderneming. Hierbij dient u circa 600 uur of meer te besteden aan nieuwe innovatieve producten, de bouw van een eerste niet commercieel prototype (voor testen) en / of innovaties in het productie proces. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook gemaakte uren voor (desk) research, specifiek beursbezoek, tijd besteed aan octrooi onderzoek.
Voor de WBSO dient u vooraf de projecten te definieren in de aanvraag en is het niet mogelijk terugwerkend deze uren op te voeren. Het is verstandig, als u van deze regeling gebruik wenst te maken, dit vooraf met uw accountant te bespreken. De regeling dient goed geadminstreerd te worden met onder andere urenverantwoording per medewerker op projectnummers en inkoopfacturen met projectnummers.

Sluiting en vormvrije aanvraag:
Wilt u van de regeling gebruik maken per 1 januari 2015, dan moet u voor 30 november indienen voor 24.00 uur. U kunt echter elke maand aanvragen, de regeling gaat dan na twee maanden in op de eerste dag van de tweede maand.

Geheime tip! Mocht u dit niet kunnen halen, dan kunt u ook een "vormvrije"aanvraag doen, waarin u alleen de basis bedrijfsgegevens opvoert en gedurende januari 2015 de aanvraag verder complementeerd.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy