vrijdag 12 februari 2016

Succesvolle samenwerkingen op de Medica 2015

Half november 2015 is er in samenwerking met RVO, Oost NV en de Kamer van Koophandel een delegatie van Nederlandse ondernemers actief in de medische sector een bezoek gebracht aan de Medica 2015.

De Medica kenmerkt zich als een zeer grote internationale beurs op gebied van technologie, handel en samenwerking met deelnemers en bezoekers vanuit alle windstreken. Zenit als locale Enterprise Europe Network partner organiseert gedurende deze beurs de matchmaking waarbij bedrijven met elkaar in gesprek gaan om zakelijke mogelijkheden met elkaar te bespreken. Deze gesprekken vinden op de beurs plaats op basis van vooraf opgestelde profielen met daarin de bedrijfsactiviteiten en gewenste samenwerking. Voor veel bezoekers maar ook standhouders een uitgelezen manier om meer en gericht op zoek te gaan naar potentiele samenwerkingen.

Speciale ondersteuning voor ondernemers uit Overijssel en Gelderland.
Provincies Gelderland en Overijssel willen de bedrijven gevestigd in deze provincies meer mogelijkheden bieden om samenwerking te vinden met hun oosterburen, NordRhein Westfalen en Niedersachsen, twee regio's met veel potentie en boven dien naast de deur. Remco Lucassen en Friso Hennings Backer van Oost NV hebben een programma gemaakt voor deze ondernemers om zich voor te bereiden op de beurs en de matchmaking. Naast een financiële bijdrage van deze provincies en een deelname fee van de deelnemers is een verzorgd tweedaags bezoek gebracht. Hierdoor is het mogelijk geweest extra elementen toe te voegen voor de deelnemers. Een kennismaking met Zenit als regionale innovatie aanjager maar ook onderling contacten tussen de deelnemers tijdens deze twee dagen. De eerste dag werd gebruikt om zelfstandig de beurs en lezingen te bezoeken en een kennismaking met Zenit. De tweede dag was gereserveerd voor de matchmaking en individueel beursbezoek.

Deelnemers tevreden
Voor zowel de individuele deelnemers als voor de ondernemers uit Gelderland en Overijssel blijkt een positieve ervaring met deze manier van beursbezoek. Ondernemers hebben op de matchmaking tussen de 4 en 8 afspraken, waardoor waardevolle verbindingen zijn gelegd. Ondank dat niet elke afspraak tot een samenwerking komt, is de waarde van het gesprek ook positief beoordeeld. Een aantal ondernemers hebben aangegeven om de matchmaking over twee dagen te willen te willen verspreiden, omdat niet alle gewenste afspraken op 1 dag te plannen waren. De tijd die over bleef werd gebruikt om gericht contacten aan te halen op de beursvloer.


Enkele matchmakingsgegevens:
  • Aantal deelnemende bedrijven: 305
  • Aantal nationaliteiten aanwezig: 32
  • Aantal Nederlandse deelnemers: 34
  • Aantal samenwerkingsvoorstellen: 371
  • Aantal gemaakte afspraken op: 1134
  • Aantal profiel bezoeken vooraf:  26.982
  • Deelnemerslijst HIER

Vervolgacties
Ook in 2016 zal er weer een delegatie van ondernemers naar de Medica gaan voor matchmaking. Daarnaast zullen ondernemers worden gewezen op soortgelijke beurzen en matchmaking in de medische markt. Een eerstvolgende is in Berlijn op 20 april op de conhIT, een beurs gericht op ICT en medisch.

Wat zijn uw mogelijkheden
Via Enterprise Europe Network zijn er op diverse sectoren evenementen die een combinatie hebben van beursbezoek met matchmaking. Daarnaast zijn er dagelijks nieuwe profielen van bedrijven die op zoek zijn naar partners voor samenwerking, handel, innovatie en technologie. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw onderneming, uw aanspreekpunt vindt u HIER.
Meer informatie over evenementen, samenwerkingsprofielen en zaken doen in Europa is te vinden op de website van Enterprise Europe Network

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy