vrijdag 15 april 2016

Update april 2016: Nieuwsbrieven voor internationaal en duurzaamheid

Bron: RVO / Nederland Elektrisch / Automotive NL / Ecomobiel

MIT Regeling opent binnenkort
De MIT-regeling gaat op 10 mei 2016 open voor alle instrumenten met uitzondering van de R&D-samenwerkingsprojecten. Deze kunt u vanaf 5 juli 2016 aanvragen. Wilt u weten of uw projectidee past binnen de MIT-regeling, vul dan het projecttoetsformulier in. U vindt dit formulier op onze website.
Aanvraag indienen? De loketwijzer MIT 2016 wijst u de weg naar het juiste loket.
Lees meer.

Smart industry / Industrie 4.0 behoefte in Europa
De Europese Commissie EASME, actief met het beleid op gebied van innovatie en innovatie programma's wil graag weten waar de behoeften liggen van bedrijven actief in de smart industry. Bent u fabrikant van high tech producten en systemen, zou u deze enquete willen invullen en daarmee een invloed uitoefenen op het beleid? De enquete wordt door Fraunhofer-ISI uitgevoerd.
Naar de enquete.

SBIR innovatie in opdracht: nieuwe oproepen
SBIR daagt ondernemers uit om nieuwe producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. SBIR gebruikt de creativiteit van ondernemers om maatschappelijke problemen op te lossen. Er zijn verschillende nieuwe openstaande oproepen:
• Koppelen van informatie voor meer veiligheid
• Flexibel gebruik van duurzame gassen
• Minder geluid langs de provinciale weg
• Actieve ouderen in Nederland
Een overzicht van recente oproepen vindt u op de SBIR pagina.
Lees meer.

Mix en match bij KvK: via crossovers sneller innoveren
Bij ondernemen en innoveren gaat het vaak om het vinden van nieuwe combinaties: crossovers tussen ondernemers uit verschillende sectoren en disciplines. Tijdens deze netwerkbijeenkomst staan crossovers met de wetenschap centraal. RVO geeft op deze dag informatie over de Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT).
Lees meer.

Voorlichtingsbijeenkomst WBSO voor ondernemers, Den Haag (april)
Wilt u met uw bedrijf een R&D-project uitvoeren? Kom dan naar de voorlichtingsbijeenkomst over de WBSO. Tijdens de bijeenkomst lichten adviseurs van RVO de mogelijkheden van de WBSO voor research en development toe en beantwoorden ze vragen. Na afloop kunt u eenvoudig een WBSO-aanvraag indienen (deze workshop vindt ook plaats op andere data en locaties).
Lees meer.

Octrooien / Patenten
Hoe beschermt u uw nieuwe product of proces? De wet voorziet in juridische bescherming van uitvindingen en innovaties: het octrooisysteem.
Workshop: Slim omgaan met kennis bij samenwerking, Eindhoven, 22 april
Workshop: De basis van Intellectueel Eigendom, Rotterdam, 26 april

ICT-markt Duitsland naar recordomzet
De vooruitzichten voor de Duitse ICT-markt zijn positief. Het onderzoeks-bureau Bitkom verwacht in 2016 een recordomzet van ruim € 160 miljard. Vooral de softwarebranche draagt bij aan de omzetgroei.
Lees meer.

276.000 Tesla's Model 3 verkocht in 3 dagen tijd
De Tesla Model 3 heeft alle speculaties voorafgaand aan de lancering waargemaakt. Al bijna een vol kalenderjaar wordt er door diverse marktexperts gespeculeerd over het gegeven of de Tesla Model 3 de gamechanger wordt voor elektrisch rijden. Afgelopen weekeinde werd de auto onthuld en ging de reservering voor de auto - die eind 2017 voor het eerst uitgeleverd wordt - van start. In 3 dagen tijd plaatsten al 276.000 mensen een reservering - en een aanbetaling van 1.000 dollar - voor de Tesla Model 3. Lees meer.

Mogelijk tweede leven voor accu’s elektrische auto in vluchtelingenkampen
In vluchtelingenkampen of militaire kampementen is de energievoorziening vaak een enorme kostenpost. Dieselgeneratoren verbruiken veel brandstof. Bovendien zijn ze milieuonvriendelijk. 3 studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzochten een oplossing: het inzetten van gebruikte accu’s uit elektrische auto’s voor duurzame energie.
Lees meer.

Nederland als Living Lab voor het slim opladen van elektrische auto's
ElaadNL wil er voor zorgen dat Nederland voorop loopt bij het slim opladen van elektrische auto’s. Hiervoor neemt zij samen met de regionale netbeheerders het initiatief voor het oprichten van een Living Lab Smart Charging. Door laadpalen slim te maken en te gebruiken voor een reeks onderzoeken en praktijktesten kan Nederland internationaal de standaard zetten op het gebied van Smart Charging.
Lees meer.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy