donderdag 1 september 2016

Update september 2016: Nieuwsbrieven voor internationaal en duurzaamheid

Bronnen: o.a. Managers Online/Vakbeurs Energie / RVO / kiEMT / Enterprise Europe Network

Wat te doen tegen de nieuwe box 3 belasting?
Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de ingrijpende wijziging voor de box 3 heffing. In box 3 wordt er belasting geheven over uw vermogen. Voor de kleine spaarders zal het aantrekkelijker worden om te sparen. Door de wijzigingen wordt met name de grote spaarder en belegger in de portemonnee geraakt. Rick Schmitz van Firm24 gaat in dit artikel in op de nieuwe berekeningswijze van box 3 en een eventuele oplossing. Lees meer.

Eerlijk zullen we alles delen?
Airbnb, Uber, GitHub: de deeleconomie begint op stoom te raken. Maar hoeveel delen deze bedrijven nu echt, vraagt Ben Kuiken zich af. Of zijn het gewoon weer dezelfde paar mensen die er verschrikkelijk rijk van worden, ten koste van de have nots? En hoe lang is dit model nog houdbaar? Artikel van Ben Kuiken. Lees meer.

De wereld rond op een elektrische motor
Studenten van de TU Eindhoven rijden met twee zelfgebouwde elektrische motoren in 80 dagen de wereld rond. Dankzij een enorm accupak kan de motor 400 kilometer rijden zonder opladen. Op 14 augustus begon deze spectaculaire wereldreis van 28.000 km, op het moment zijn de studenten in Iran. Lees meer.

Meer subsidies voor duurzame innovaties, Vanaf 1 september 2016
Op 1 september opent een tender met als beschikbaar bedrag € 26.400.000,- voor projecten in Gelderland en Overijssel. Onlangs is besloten dat het subsidiepercentage voor projecten gericht op koolstofarme economie is verhoogd. Deze verhoging geldt voor de komende tender Grote R & D Samenwerkingsprojecten binnen EFRO. Lees meer.


Meer elektrische scooters voor Apeldoorn
De 600 ambtenaren van de gemeente Apeldoorn mogen voor hun dienstreizen niet langer in vervuilende privéauto’s rijden. Daarom stelt de gemeente steeds meer fietsen, e-bikes en schone voertuigen ter beschikking. Ook verdubbelde het aantal emco e-scooters voor de buitendienst. Lees meer.

Flexibele verpakking als onderdeel van de circulaire economie
De verpakking is een integraal onderdeel van het product dat het omvat. Dit is de reden waarom de verpakking meestal onopgemerkt blijft tot aan het einde van zijn leven en het gescheiden wordt van zijn product. De eerste vraag die dan gesteld wordt, is of de verpakking gerecycled kan worden. Maar is er ook een slimmere manier om naar de verpakking te kijken? Lees meer.

eCarTec Award 2016 - Application Deadline August, 31 2016
It's that time of the year again: Right after the summer holiday season it is time to get back into action and to join the competition for the International Bavarian State Award for Electric Mobility. Numerous companies and organizations from nine countries from all over the world have already sent in their applications. You can join them until Wednesday, August 31! All you need to do is to send us the completed application form by then. The required documents for a full submission can be handed in afterwards. Read more.

ESF: Subsidie voor duurzame inzetbaarheid
Bedrijven en instellingen kunnen binnenkort wederom een subsidie-aanvraag indienen bij het Agentschap SZW voor het implementeren van bijvoorbeeld het werken volgens Lean, mits de implementatie zich richt op het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. U krijgt dan 50% van de kosten van de overheid vergoed, tot een bedrag van maximaal € 10.000,-. Let op: wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Lees meer.

Impact Energieakkoord op werkgelegenheid
Dit onderzoek heeft mogelijke ontwikkelingen in de aard van de werkgelegenheid (binnen het tijdsbestek van het Energieakkoord) in kaart gebracht en knelpunten geïdentificeerd. Lees meer.

Rijk investeerde bijna 20% meer in energieonderzoek
In 2015 investeerde de Rijksoverheid € 181 miljoen in energieonderzoek en demonstratieprojecten. Dat is 18% meer dan in 2014. Hiermee zijn de publieke investeringen weer terug op het gemiddelde niveau van de periode 2011-2013. Lees meer.

Laatste mogelijkheid om WBSO aan te vragen voor 2016
Wilt u in het laatste kwartaal van 2016 nog de (loon)kosten van uw R&D-project verlagen? Dien dan uiterlijk 31 augustus een WBSO-aanvraag in. Zelfstandigen hebben nog de tijd tot en met 30 september. Bedrijven mogen maximaal 3 keer per jaar een aanvraag indienen. Voor zelfstandigen geldt geen maximum. Lees meer.

Oproep R&D-projectideeën Microfluidics & Life Sciences Applications
Bent u actief in de sector Microfluidics & Life Sciences? U kunt nu R&D-projectideeën indienen voor de eerstkomende Eurostars-call in 2017. Het Zwitserse State Secretariat for Education, Research & Innovation en RVO.nl doen samen een promotieoproep. Ze willen de Zwitsers-Nederlandse samenwerking in Eurostars vergroten. Lees meer.

Frans-Nederlands Economisch Jaar biedt kansen
Nederland en Frankrijk besteden in 2016 extra aandacht aan de economische dynamiek tussen beide landen. Dit Frans-Nederlands Economisch Jaar loopt door tot december en biedt over en weer kansen voor investeringen en het uitbouwen van handelsrelaties. Lees meer.

3D zonnepanelen vangen licht onder elke hoek
Een team onderzoekers van de Amerikaanse Georgia Tech Universiteit heeft zonnepanelen ontwikkeld die in staat zijn om licht om te zetten in energie, ongeacht onder welke hoek het zonlicht de cel raakt. Dat is niet alleen op aarde handig, maar ook voor de ruimtevaart een zeer interessante ontwikkeling. Lees verder.

Mkb: meer liquiditeit maar minder bereid snel te investeren
Mkb'ers staan niet echt te popelen om te investeren. De bereidheid snel geld te steken in de zaak is flink minder, blijkt uit Ondernemerspeil, een regelmatige peiling van BC.nl onder entrepreneurs. Vorig jaar gaf een dikke meerderheid (56 procent) nog aan snel te investeren, dat is gedaald naar 48 procent. Lees meer.

Nationale Toekomstmonitor 2016
Hoe verandert ons leven in de toekomst en welke rol heeft technologie daarbij? Dit vraagstuk staat centraal in de Nationale Toekomstmonitor 2016. De monitor wordt op 7 september gepresenteerd en het onderzoek zal komende jaren herhaald worden om beter te begrijpen hoe het grotere publiek denkt over de toekomst en technologie. Lees meer.

NUzakelijk - Duurzaam

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy

Inspiration quotes

"Het kapitaal van een onderneming wordt niet bepaald door de prachtige produkten of fantastische dienstverlening, het kapitaal van een onderneming wordt bepaalt door de mensen die deze onderneming maken."
(Jan-Willem Koppers, Manager Dell)
'Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.' – Steve Jobs

'If you work just for money, you’ll never make it, but if you love what you’re doing and you always put the customer first, success will be yours.' – Ray Kroc