maandag 3 oktober 2016

Update oktober 2016: Nieuwsbrieven voor internationaal, duurzaamheid & innovatie

Bronnen: o.a. Managers Online/Vakbeurs Energie / RVO / kiEMT / Enterprise Europe Network / NM Magazine

Industry 4. 0: hoe ‘de opkomst van de machines’ wordt gedreven door de cloud
De technologieën achter de ‘Vierde Industriële Revolutie’ – Industry 4.0 – zijn ontwikkeld op basis van een cloudinfrastructuur. Uit het rapport The Oracle Cloud: Opening up the Road to Industry 4.0 blijkt dat bedrijven de cloud zien als een onbeschreven bladzijde waarop ze hun innovatiestrategieën bouwen: van robotica tot en met kunstmatige intelligentie. Lees meer.

Innoveren = schakelen tussen leiderschap en management
In het afgelopen jaar zijn grote, gevestigde bedrijven omgevallen. Er waren faillissementen die volstrekt uit de lucht leken te komen vallen, terwijl we ons er achteraf toch ook weer niet over verbaasden. Want iedereen wist al dat je als onderneming met je tijd moet meegaan en sommige gesneuvelde bedrijven deden dat overduidelijk niet. Innoveren is een competentie die in het management vaak niet vanzelf goed ontwikkeld is. Hoe komt dat? Lees meer.

BMW i werkt aan EV's op basis van bestaande BMW's
Het gaat minder florissant met BMW i dan vooraf gedacht. Met name de i3 verkoopt teleurstellend en daarop heeft men in Mà¼nchen besloten een andere koers te gaan varen met het EV-label. In de (nabije) toekomst verschijnen er ook elektrische varianten op basis van bestaande BMW's. Lees meer.

Europese middelgrote bedrijven lopen jaarlijks 433 miljard euro mis
Europese middelgrote bedrijven lopen jaarlijks potentieel elk 5,7 miljoen Euro mis door barrières die hun groei belemmeren. Met 75.000 middelgrote bedrijven in Europa komt de totale potentiële misgelopen omzet neer op 433 miljard Euro. Dat is bijna gelijk aan het jaarlijkse BBP van België en bijna de helft van het jaarlijkse BBP van Nederland. Lees meer.

Duitse windturbine met waterreservoir voor opslag
Gesignaleerd in Zuid-Duitsland: een innovatieve windmolen die in een eigen waterreservoir staat. Als het waait pompt de molen water omhoog. Als het niet waait loopt het water langs een stroomgenerator het bergdal in, en zo kan de windmolen altijd stroom opwekken. Lees meer.

Nul op de meter in de woningbouwsector

Dankzij de deal Stroomversnelling is het aantal nul-op-de-meterwoningen enorm gegroeid in de huur- en koopsector. Het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht: 65% van de wooncorporaties wil binnen 2 jaar actief aan de slag gaan met energieneutrale woningen. Maak een afspraak met een RVO.nl adviseur. Lees meer.

Meelopen met de Warmtepompen Innovatieroute
Vakblad Warmtepompen organiseert op 5 en 6 oktober de Warmtepompen Innovatieroute. Tijdens deze route over de beursvloer van Vakbeurs Energie wordt een select aantal deelnemers over alle nieuwe ontwikkelingen geïnformeerd. En wegens groot succes herhaald: het NPW Warmtepompuurtje, elke beursdag vanaf 14.15 uur! Lees meer.

Economische missie naar de Verenigde Staten met Henk Kamp, minister van Economische Zaken en ZKH Prins Constantijn van Oranje
Wilt u zakendoen, samenwerken of contacten aanhalen aan de westkust van de Verenigde Staten? Ga dan mee met de economische missie van 5 tot en met 11 januari 2017 naar Las Vegas en San Francisco (Silicon Valley) onder leiding van Henk Kamp, minister van Economische Zaken, met ZKH Prins Constantijn van Oranje als StartupDelta Special Envoy. Lees meer.

Kansen in Europa – Over de mogelijkheden van internationale samenwerking IoT in car
Met de transitie van verkeersinformatie van de wegkant naar in-car neemt de behoefte aan internationale samenwerking toe. Voertuigen stoppen immers niet bij de grens en al die intelligente informatie, advies- en verkeersmanagementdiensten in de auto zouden het dus ook voorbij Hazeldonk. Lees meer.

Nationale Platooning Test op A2 geslaagd
Op 16 maart 2016 reden 56 semi-zelfrijdende auto’s in 10 pelotons van Amsterdam naar Beesd en weer terug. Deze Nationale Platooning Test op de A2 was vooral bedoeld om de mogelijkheden van zelfrijdende auto’s voor het (publieke en politieke) voetlicht te brengen. Gezien de enorme belangstelling die dag is dat gelukt. Maar wat is er verder geleerd? Wat zijn de ervaringen met de interactie tussen semi-zelfrijdende en ‘gewone’ voertuigen? Lees mer.

Economische missie naar Osaka en of Tokio Japan met Maarten Camps, secretaris-generaal van Economische Zaken
Wilt u zakendoen in Japan? Ga dan mee met de economische missie van 11 tot en met 16 december onder leiding van Maarten Camps, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken. De Japanse economie groeit weer en de overheid gaat een aantal uitdagingen aan om Japan voor te bereiden op de toekomst. Het land wil zijn voedselzelfvoorzieningsgraad verhogen en er zijn ambitieuze plannen om de land- en tuinbouw te moderniseren en internationaal concurrerend te maken. Lees meer.

Succesvolle ROCKET-lancering in Kleve
Op 1 september 2016 kwamen meer dan 100 hoogwaardige vertegenwoordigers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de politiek bijeen voor de kick-off van het INTERREG V A-project „ROCKET“ in het Euregio Forum te Kleve. Gastheer was het projectconsortium die dit project ter waarde van 8 miljoen naar de grensregio van Nederland, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen heeft gehaald. Oost NV is leadpartner van ROCKET. Lees meer.

Industrie in Oost-Nederland en West-Duitsland werkt aan High Tech drones en sensoren
Het 4-jarige Europese innovatieprogramma SPECTORS is van start! Binnen dit programma werken in totaal 20 Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven samen aan het ontwikkelen en testen van 18 innovatieve remote sensing producten. Deelnemende bedrijven zijn gevestigd in het Nederlands-Duitse grensgebied, waaronder Clearflightsolutions, Aerovision en Geoinfosolutions. Lees meer.

Cursusdag Internationalisering MedTech
Elke ondernemer in MedTech kent het gevoel. Eindelijk is dat mooie medical device gereed om te verkopen, blijken er in elk land weer andere hordes te zijn om het product op de markt te brengen. Deze bijeenkomst probeert die ondernemers daar beter op voor te bereiden! Op woensdag 5 oktober organiseren Oost NV en NBSO Stuttgart met ondersteuning van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een voorbereidende bijeenkomst voor de Medica beurs en internationalisering in de MedTech-sector in het algemeen. Lees meer.

NUzakelijk - Duurzaam

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy

Inspiration quotes

"Het kapitaal van een onderneming wordt niet bepaald door de prachtige produkten of fantastische dienstverlening, het kapitaal van een onderneming wordt bepaalt door de mensen die deze onderneming maken."
(Jan-Willem Koppers, Manager Dell)
'Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.' – Steve Jobs

'If you work just for money, you’ll never make it, but if you love what you’re doing and you always put the customer first, success will be yours.' – Ray Kroc