dinsdag 20 december 2016

Laatste nieuwsbrief voor 2016, tot ziens in 2017 voor innovatie, internationalisering en samenwerken

Bronnen: o.a. Managers Online/Vakbeurs Energie / RVO / kiEMT / Enterprise Europe Network

Verhogen subsidieplafond cluster- en netwerkactiviteiten
Het subsidieplafond voor projecten met cluster- en netwerkactiviteiten is voor meerdere sectoren verhoogd. Dankzij het instrument 'Stimuleren Cluster- en Netwerkactiviteiten', kunnen twee of meer organisaties die voor eigen risico met elkaar samenwerken subsidie aanvragen.  Lees meer.

Innovaties verkopen: zo doe je dat
Eric Pieters van Micanti, won de MKB Innovatie Top 100 2014 met een innovatieve antifouling-folie: een gepatenteerde milieuvriendelijke oplossing om de aangroei van organismen als zeepokken aan scheepswanden tegen te gaan. Eric heeft ervaren dat het niet eenvoudig is een nieuw product aan de man te brengen. In zijn boek ‘Hoe verkoop je innovatie’ deelt Eric deze ervaringen. Lees zijn advies dat hij heeft hij samengevat in 6 stappen. Lees meer.

Omdat ik zelf in India was op dat moment; Valutamaatregel India - even pijnlijk, maar uiteindelijk gunstig
Er zijn maar weinig economische maatregelen zo gedurfd als het besluit van de Indiase regering om alle biljetten van 500 en 1.000 roepies in één klap uit de roulatie te halen. Premier Narendra Modi kondigde de maatregel persoonlijk aan in een ongebruikelijke toespraak op televisie en onderstreepte daarmee de enorme omvang van het besluit. Lees meer.

Positive facts and figures for Twente the Netherlands, economic recovery visible
The facts and figures of the Twente Index are showing positive results. High Tech Systems & Materials (HTSM) is one of the strengths of Twente. In terms of job growth, Twente is the fifth region of the Netherlands. The number of unemployed civilians drops and the number of highly educated people is growing. Read more.


Provincie Gelderland presenteert stevig voorstel Transitie Circulaire Economie Oost Nederland
Deze week overhandigt Provincie Gelderland stevig voorstel met stappenplan Transitie Circulaire Economie Oost Nederland in duidelijke brief. Een circulaire economie is gericht op het langer in de keten houden van grondstoffen en het zoveel mogelijk voorkomen van afval en schadelijke emissies naar bodem, water en lucht. In een circulaire economie zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Lees meer.

Minister Kamp presenteert visie op laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer
Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de visie van het kabinet op de laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer. ‘Er zijn twee grote – voor de visie op de laadinfrastructuur relevante – bewegingen zichtbaar, namelijk de verdere opkomst van elektrisch vervoer (auto’s, bestelwagens, bussen) en de ontwikkeling naar slimmere en steeds autonomere mobiliteit. Het tempo en de richting van de transities naar een koolstofarme economie en autonome mobiliteit zijn nog met veel onzekerheden omgeven’, aldus Kamp in zijn brief. Lees meer.

Nieuwe eisen voor cybersecurity laadpalen voor het eerst toegepast
Studenten van Solar Team Eindhoven verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven en deskundigen van duurzaam energiebedrijf Eneco slaan de handen ineen om de gezinsauto op zonne-energie voor het grote publiek toegankelijk te maken. Kennis en ambities over duurzaamheid, mobiliteit en innovatie worden uitgewisseld als onderdeel van de samenwerking. Lees meer.

KvK Connect, de app voor zzp’ers
Als zzp’er werk je vaak alleen. Slim en snel gebruik kunnen maken van je netwerk is daarom belangrijk voor jou. Speciaal voor zzp’ers introduceren we daarom de app KvK Connect. KvK Connect is de perfecte manier om in contact te komen met andere zzp’ers en met opdrachtgevers. Vergelijk jezelf met gelijksoortige ondernemers en ontvang nieuwsberichten toegespitst op jouw situatie. De ontwikkeling van de app bevindt zich nog in de testfase. We testen de app bij een beperkte groep zzp'ers, na deze test komt de app beschikbaar voor alle zzp'ers. Test je mee? Meld je dan aan en ontvang testinstructies via e-mail. Lees meer.

8 Belangrijke wijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2017
Als ondernemer krijgt u te maken met nieuwe en gewijzigde regels. Hier vindt u een selectie van de regels voor ondernemers die zijn gewijzigd of ingaan van 2 oktober 2016 tot en met 1 januari 2017.
Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijzigingen is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant. Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg @OP_Nederland op Twitter of download de gratis NieuweWetten-app.

€3000,- Service design-vouchersbij RVO
Klanten willen steeds vaker kant-en-klare-oplossingen, toegesneden op hun veranderende behoeften. Vooral in de Nederlandse maakindustrie vraagt dat om een omslag: het gaat niet meer om het aanbieden van een product alleen, maar om het leveren van een innovatief dienstenaanbod.
Hoe maakt u die omslag? De experimentele subsidieregeling Service Design Voucher van het ministerie van Economische Zaken ondersteunt u hierbij. Lees meer.

Aerospace meets Health: Verkenning crossover Aerospace en Health
Het doel van deze bijeenkomst is op zoek te gaan naar die werkvelden waar kennis van de ene sector nieuwe inzichten kan opleveren voor de andere sector. Deze sessie is daar een eerste verkenning voor. Aan de hand van deze workshop zullen wij trachten door middel van ronde tafels/sessies om de meest interessante thema’s verder uit te werken. Uiteindelijk zal dit samenwerkingsprojecten voor de bedrijven moeten opleveren. U kunt uw interesse voor deelname laten weten door een mail te sturen aan mevrouw Diana Nikolova. Datum: 27 januri 2016, tijd: 12.30 -17.30 uur , Locatie: Berenschot Utrecht (Europalaan 40 3526KS Utrecht) Vooraf aanmelden verplicht, beperkte deelname dus wees er snel bij!

Nederlands consortium bouwt 2e windpark Borssele nog goedkoper
Het 2e windpark Borssele kan naar verwachting voor slechts € 0,3 miljard subsidie worden aangelegd en geëxploiteerd. Er was gerekend op een bedrag van € 5 miljard. Het windpark op zee wordt aangelegd door een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE. Lees meer.

Nederland en Japan gaan mariene energie promoten
Nederland en Japan zijn koplopers op het gebied van mariene energie. Dat is energie die wordt opgewekt door eb en vloed, golven en temperatuurverschillen. Onlangs ondertekenden beide landen een overeenkomst om samenwerking te promoten en missies te organiseren. Lees meer.

Wegwijzer Horizon 2020 - 2017
Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie dat Europees onderzoek en innovatie stimuleert. De Europese Commissie publiceert jaarlijks veel oproepen om projectvoorstellen in te dienen (Calls for Proposals). De Wegwijzer Horizon 2020 geeft een overzicht van alle onderwerpen in 2017. Lees meer.

NUzakelijk - Duurzaam

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy

Inspiration quotes

"Het kapitaal van een onderneming wordt niet bepaald door de prachtige produkten of fantastische dienstverlening, het kapitaal van een onderneming wordt bepaalt door de mensen die deze onderneming maken."
(Jan-Willem Koppers, Manager Dell)
'Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.' – Steve Jobs

'If you work just for money, you’ll never make it, but if you love what you’re doing and you always put the customer first, success will be yours.' – Ray Kroc