dinsdag 25 juli 2017

Handelsregister KvK vanaf 17 juni 2017 gratis inzages voor ondernemers.

Bron: KvK

Vanaf 17 juli 2017 is na veel publieke discussie het Handelsregister van de Kamer van Koophandel gratis inzichtelijk via de KvK app. Tevens zijn er twee open datasets beschikbaar.

De Kamer van Koophandel geeft vanaf 17 juli alle ondernemers de mogelijkheid om per jaar dertig gratis inzages te krijgen in ondernemingen die in het Handelsregister staan.

Daarnaast stelt de KvK kosteloos twee geanonimiseerde sets met open data beschikbaar waarmee analyses en bijvoorbeeld apps gemaakt kunnen worden. De ene set is een geanonimiseerd overzicht van ondernemingen en in de andere set zitten geanonimiseerde gegevens uit jaarrekeningen.

Goed om te weten
De 30 gratis inzages kan je krijgen via de KvK App Handelsregister. De KvK Handelsregister app kunt u downloaden van de Kamer van Koophandel en u  krijg direct toegang tot het officiële Nederlandse Handelsregister. Met de KvK App Handelsregister ziet u onder andere:
  • hoe lang een bedrijf al bestaat,
  • de contactgegevens van een bedrijf,
  • wie de eigenaren en/of wettelijke vertegenwoordigers zijn.
De gratis credits voor de 30 uittreksels zijn als volgt te activeren:
  • Bij Android gaat dit automatisch bij installatie. Voor Android tablets zonder 3G of 4G functionaliteit is de gratis credit niet beschikbaar.
  • Bij iOS kan je dit aanzetten door eenmalig 'Activeer gratis aankopen' te selecteren. Bij iOS dien je iCloud te activeren. Hoe je iCloud installeert en wat de instellingen zijn wordt uitgelegd in de app tijdens de installatie.
  • Voor Windows / Nokia is geen app beschikbaar.

Vanaf 17 juni om 9.00 uur zijn de open data sets te downloaden:
  • KvK Handelsregister open data set: Met de KvK Handelsregister Open Data Set krijgt u een aantal bedrijfsgegevens, geanonimiseerd, uit het Handelsregister. De data set wordt wekelijks geactualiseerd.
  • KvK Jaarrekeningen open data set: Met de KvK Jaarrekeningen Open Data Set krijgt u in één bestand alle recent (afgelopen drie gesloten boekjaren aangevuld met het lopende jaar) vastgestelde, geanonimiseerde, bij de Kamer van Koophandel, in XBRL-formaat gedeponeerde jaarrekeningen. Het bestand is beschikbaar in XML formaat.
Een betekenisvolle stap
Minister Kamp van Economische Zaken zegde de gratis inzages en de geanonimiseerde datasets vorig jaar toe aan de Tweede Kamer. Hij noemde dit “een betekenisvolle stap”, ook omdat er met het beschikbaar stellen van deze gegevens weinig risico’s op het gebied van privacy en fraude zijn. Hij geeft hiermee invulling aan het kabinetsbeleid voor open data en de maatschappelijke wens om informatie van het Handelsregister meer als open data te ontsluiten. Deze stap geeft, zo schreef hij vorig jaar in zijn brief aan de Tweede Kamer, ook de ruimte om de effecten van het ter beschikking stellen van het Handelsregister als open data te monitoren en een aantal zaken rondom privacy nader uit te werken.

Andere KvK apps
Naast de KvK App Handelsregister, waarmee de gratis inzages mogelijk worden, heeft de KvK nog de speciale apps voor zzp’ers (KvK Connect), voor nieuwe inschrijvingen in het Handelsregister (KvK Bedrijvenradar), voor het OnderNemerSplein Rotterdam (ONSapp) en een app met verhalen van ondernemers (OP Verhalen App).

NUzakelijk - Duurzaam

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy

Inspiration quotes

"Het kapitaal van een onderneming wordt niet bepaald door de prachtige produkten of fantastische dienstverlening, het kapitaal van een onderneming wordt bepaalt door de mensen die deze onderneming maken."
(Jan-Willem Koppers, Manager Dell)
'Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.' – Steve Jobs

'If you work just for money, you’ll never make it, but if you love what you’re doing and you always put the customer first, success will be yours.' – Ray Kroc