donderdag 24 april 2014

Bouwgeintegreerde oplossingen voor Pv Installaties uit de SBIR-IPZ regeling

Bron: RVO

Bouwen op zonne-energie :
Nu het aantal zonnepanelen in Nederland jaarlijks verdubbelt, groeit ook de behoefte aan esthetische, bouwgeïntegreerde oplossingen.
Reden om de sector uit te dagen een product te ontwerpen dat zonne-energie beter toepasbaar maakt in de gebouwde omgeving. Het resultaat: 4 innovatieve oplossingen. Deze bouwgeïntegreerde PV-producten kwamen voort uit 50 inzendingen voor de aanbesteding SBIR-IPZ programma (innovatieprogramma zonnestroom).

Zonnestroom- en warmteproductie ineen
Het Modular Energy Roof System van Dimark Solar is een multifunctionele kunststofmodule die werkt als dakbedekking, warmtecollector en drager voor PV-panelen. Het benut zonne-energie efficiënter door zowel stroom als warmte te leveren en ook energieopslag en koeling mogelijk te maken. De productie- en installatiekosten zijn goedkoper en de verschillende dakfuncties zijn beter geïntegreerd.

Energieopwekkend glas
Peer + ontwikkelde slim en energieopwekkend glas: Smart Energy Glass. Het glas is zonwerend en wekt energie op uit het tegengehouden licht. Hierdoor kun je zowel het binnenklimaat als de lichtintensiteit beheersen. Met een afstandsbediening schakel je tussen een lichte en donkere stand. De opgevangen zon wordt omgezet in elektriciteit, waardoor het glas zelfvoorzienend is.

Zonnepanelen in schaduw optimaliseren
Het Femtogrid Solar System maximaliseert de opbrengst van zonnepanelen die in de schaduw liggen met slimme elektronica. 25 procent van de zonne-energiemarkt heeft daar last van schaduw door obstakels. Het systeem bestaat uit een power optimizer, inverter, gelijkstroombekabeling en monitoringportal. Dit verbetert de opbrengst van zonnepanelen in de schaduw tot wel 30 procent.

Een dak in een dag
Samen met Kingspan Unidek en Oskomera Power Solutions ontwikkelde Ballast Nedam een modulair zonnedak. Het dak is volledig in de fabriek gemaakt en is in één verhuisbeweging op een woning te installeren. Alle handelingen vinden in de fabriek plaats; van het aanbrengen van zon-PV tot het bedraden en waterkerend maken van het dak. Het resultaat: een lagere kostprijs en een mooier dak.

Presenteer uw product tijdens de Greentech Week:
Bent u ondernemer en actief in duurzame technologie, cleantech, energie en milieu en wilt u zich presenteren? Grijp uw kans op de GreenTech Week: Presenteer uw duurzame producten tijdens de GreenTech Week in Oost Nederland. Meer informatie is HIER te vinden.

Lees heet hele artikel HIER

More on Dutch Solar Innovation is to be found in this ARTICLE

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy