vrijdag 28 november 2014

Duurzame economie sessie Dag van de Vindingrijke Bedrijven bij Thales in Hengelo

Bron: Ikzelf ;-) Met heel veel plezier ben ik deze week met een groep deelnemers actief geweest op de bijeenkomst Dag van de Vindingrijke Bedrijven op de High Tech Systems Park Hengelo bij Thales. Waar ik elk jaar met mijn vader mee ging kijken op de open dag voor medewerkers met Pasen, vakantiewerk op de tekenafdeling heb gedaan en mijn stage van de Hofstede MTS Electronica heb gedaan bij KEK, loop ik nu zelf naar binnen in mijn business suit en koffertje. Good to be back . . . .

Deze bijeenkomst, georganiseerd door Kennispark Enschede, Belangenvereniging Industrieterrein Twentekanaal Hengelo en de Kamer van Koophandel, wordt netwerken en inspiratie gecombineerd in een omgeving voor "Het Nieuwe Werken".  Kenmerkend hierbij zijn de open structuren, informele setting, digitale werken "any time any place" en directe lijnen voor communicatie. Geen directie op een bovenverdieping maar tussen de medewerkers met ook een flexible werkplek. Producten op de werkvloer om bij discussies meteen te kunnen zien waar het over gaat, hoe het zit en wat de gevolgen zijn. Snelheid van communicatie, kennis delen, multi disciplinaire teams, korte lijnen, inspirerend.
Maar er zijn ook aandachtspunten zoals de noodzaak voor nieuwe medewerkers met HBO of universitaire opleiding met harde technische kennis, de vergrijzing van de medewerkers, steeds kortere arbeidsrelaties van de nieuwe generatie (circa 6 jaar) de snelheid van de ontwikkelingen en de hete adem in de nek als je wereldleider bent.
In een workshop aan de slag over duurzame economie en wat dit betekend voor je bedrijf en business model valt mij op dat iedereen aanwezig er wel mee bezig is. Van orriënterend tot koploper, elk op hun eigen vlak en met een eigen ambitie. De gegeven presentatie is HIER terug te vinden, de samenvatting staat hieronder.

Ik wil graag Thales bedanken voor de gastvrijheid en inspirerende omgeving. Alle deelnemers bedankt voor jullie inbreng, ik heb er energie van gekregen, ik hoop jullie ook. 

Samenvatting Duurzame Economie:

Duurzaamheid kan vanuit veel verschillende inzichten worden ingestoken. Dat blijkt ook wel uit het veelvoud aan keurmerken om dit aan te geven. De deelnemers in de groep zijn allemaal betrokken met duurzaamheid vanuit hun professionele activiteiten. Dit varieert vanaf duurzame inzetbaarheid van medewerkers tot het breken en scheiden van puin voor hergebruik en een energie neutrale fabriek en productie omgeving. Kenmerkend is de openheid om te delen en te inspireren in kennis, kunde en zakelijke belangen. We hebben dan ook gesproken over trends als “circulaire economie”, lease economie, dematerialisatie economie en decentralisatie economie en de invloed hiervan op de business modellen van de ondernemingen.

Conclusie:
Er gebeurt veel op gebied van duurzaamheid op allerlei vlakken, er is geen reden om er niet mee van start te gaan binnen uw onderneming. Het vergt creativiteit maar duurzaamheid is “here to stay”. Als de strategische keuze wordt gemaakt om een koploper hierin te zijn, dan geeft dat veel positieve reacties en moet je een toename van verkoopvolume en wekelijkse rondleidingen door het bedrijf verwachten. Met de huidige techniek is het mogelijk om makkelijk duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Aanbevelingen:
Als organisatie moet men open staan om hiermee aan de slag te gaan. Maak gebruik van medewerkers die vanuit hun privé situatie hiermee al actief bezig zijn. Duurzaam zijn kan heel direct en dichtbij worden opgepakt. Besteed 30 seconden om uw kopieerapparaat in te stellen op “dubbelzijdig afdrukken tenzij” en bespaar meteen 30% papier en 30% energie.
Bij het ontwikkelen van duurzame producten, kijk dan vooral naar de mogelijkheden om samen te werken en ga voor co-creatie met andere ondernemers aan de slag. De verwachting is dat de sterke positie van Nederland in kennis, adaptie, technische oplossingen en duurzame producten naar de toekomst een export product zal worden.

Acties:
Deel kennis en ervaringen met elkaar over mogelijkheden. Maak gebruik van kennis bij bedrijven die hiermee al langer bezig zijn in een inspirerend bezoek bij elkaar over de vloer. Kijk logisch naar processen in je omgeving en bij nieuwbouw kijk vooral naar makkelijk te integreren technische oplossingen voor duurzaamheid, terugverdientijden liggen soms binnen 1 jaar.
Er zijn voldoende bijeenkomsten, lezingen en informatie om je kennis te versterken, te netwerken en stappen te zetten op die onderwerpen waar u als mee ondernemer of medewerker betrokken wilt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

NUzakelijk - Duurzaam

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy

Inspiration quotes

"Het kapitaal van een onderneming wordt niet bepaald door de prachtige produkten of fantastische dienstverlening, het kapitaal van een onderneming wordt bepaalt door de mensen die deze onderneming maken."
(Jan-Willem Koppers, Manager Dell)
'Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.' – Steve Jobs

'If you work just for money, you’ll never make it, but if you love what you’re doing and you always put the customer first, success will be yours.' – Ray Kroc