woensdag 30 mei 2018

Update 30-05: Interessante links voor MKB actief met internationalisatie, innovatie en duurzaamheid

Bron: o.a. Vakbeurs Energie/RVO/Automotive NL/kiEMT/Enterprise Europe Network/ Nederland Elektrisch

75 miljoen euro extra voor innovatie in 2018
Extra geld voor de innovatiekracht van het MKB (€ 18 miljoen), het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid (€ 15 miljoen) en meer mogelijkheden voor toegepast onderzoek (€ 42 miljoen). Deze drie maatregelen leiden tot toegevoegde waarde voor onze economie en bevorderen het toepassen van kennis door innovatieve bedrijven. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over deze 75 miljoen euro voor innovatie in 2018. Lees meer...

Meerdere subsidies energie-innovatie open op 2 juli
Op 2 juli 2018 openen er meerdere subsidieregelingen voor energie- en klimaatinnovaties binnen de Topsector Energie. Deze regelingen maken Nederland schoner en economisch sterker. Ook gaat het over energiebesparing en slimme inpassing. Lees meer.

Met recycling is nog veel winst te behalen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de maakindustrie lanceerden op 21 maart de Grondstoffenscanner. Hiermee kunnen bedrijven eenvoudig inzicht krijgen in de leveringszekerheid en sociale problematiek in hun materiaalketen. Ondernemer Eduard Lebbink ziet dat de tijd begint te dringen. Lees meer.

MVI-Energie-seminar en Topsector Energie netwerkborrel 2018
Werkt u aan complexe, multidisciplinaire vraagstukken binnen de energietransitie, met een sterke maatschappelijke component? Laat u op 20 juni adviseren én inspireren over het programma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie). Hoor over subsidiemogelijkheden én lopende projecten. Lees meer.

Subsidie Beleidsexperiment CO2-reductie industrie geopend
Sinds 24 mei is de nieuwe subsidieregeling Beleidsexperiment CO2-reductie industrie open voor aanvragen. Met deze regeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (eenmalig) pilot- en demonstratieprojecten. Deze projecten moeten zorgen voor het kosteneffectief reduceren van CO2-emissies in de industrie. Lees meer.

Kom speeddaten met het buitenlandnetwerk
Heeft u plannen om over de grens te ondernemen? Ga op 21 juni in gesprek met lokale medewerkers van ambassades, consulaten en NBSO’s. Zij weten hoe de markt in hun land in elkaar zit en begrijpen de zakencultuur. Een uitstekend klankbord voor uw ideeën en internationale business-strategie. Lees meer.

Oplossing voor uw kennisvraag met MIT-kennisvouchers
Wilt u als ondernemer antwoord op een kennisvraag voor vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten? U kunt nog tot en met 6 september 2018 MIT-kennisvouchers aanvragen. Hiermee kunt u een kennisinstelling inschakelen die uw vraag gaat beantwoorden. Lees meer.

Verlaag uw R&D-kosten voor uw innovatieproject
Start u binnenkort met een R&D-project? Dan kunt u via de WBSO uw (loon)kosten voor R&D verlagen. Vraag uiterlijk 31 mei WBSO aan voor een tegemoetkoming van juli tot en met december 2018. Lees meer.

Bijeenkomst Innovatietender aardgasloze wijken, woningen, gebouwen - Groningen
Werkt u in de bouw- en energiesector? Ontwikkelt u nieuwe producten en diensten om de gebouwde omgeving aardgasvrij te maken? Of heeft u hiervoor innovatieve ideeën? Dan zijn de informatiebijeenkomsten over de nieuwe innovatietender ‘Korte termijninnovaties aardgasloze wijken, woningen en gebouwen’ interessant voor u. Lees meer.

Festival Duurzame Mobiliteit - Move on up
Ga in gesprek over mobiliteit in het Klimaatakkoord, en bouw zelf mee aan een duurzame toekomst. Dat kan donderdag 31 mei op het Festival Duurzame Mobiliteit in Amersfoort. Professionals praten hier over technologie, gedrag en samenwerking. Lees meer.

Matchmaking tijdens de Duits-Nederlandse handelsdag in Papenburg
Heeft u interesse in zakendoen met Duitsland? En wilt u lokale partners vinden? Kom dan op 5 juni naar het netwerk- en matchmakingevenement tijdens de Duits-Nederlandse handelsdag in Papenburg, Duitsland. Lees meer.

Alle subsidies voor e-auto's in 2018 op een rij!
Diverse grote steden bevorderen elektrisch rijden via verschillende subsidies en regelingen. Bekijk hier een overszicht van alle verkrijgbare subsidies. Lees meer.

DAF Trucks en VDL Groep onthullen elektrische truck
DAF Trucks en VDL Groep hebben hun volledig elektrische truck gepresenteerd. Ze zullen later dit jaar de eerste vrachtwagens uitleveren. Lees meer.

Elektrische voertuigen krijgen privileges in Rotterdam
Elektrische taxi’s, besloten busvervoer en vrachtwagens mogen voortaan op 19 busbanen rijden. Uitstootvrije bestel- en vrachtwagens krijgen bovendien ruimere laad- en lostijden in voetgangersgebieden. Met deze voordelen stimuleert de gemeente Rotterdam emissievrij vervoer. Ondernemers kunnen profiteren van deze voordelen door 2 nieuwe ontheffingen voor hun emissievrije voertuig – zoals een elektrische auto of vrachtauto – aan te vragen. Lees meer.

Anheuser-Busch bestelt 800 waterstof-elektrische vrachtwagens
De Amerikaanse brouwerij Anheuser-Busch heeft een bestelling geplaatst voor maximaal 800 semi-elektrische vrachtwagens. Lees meer.

Oost NL zet in op duurzame ontwikkeling van de economie
De duurzame ontwikkeling van de regionale economie vraagt om het aangaan van maatschappelijke uitdagingen. Economisch en maatschappelijk rendement gaan daarbij hand in hand. Dat werd donderdag duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers van Oost NL. De ontwikkelingsmaatschappij boekte een positief resultaat van € 620.000. Lees meer.

NUzakelijk - Duurzaam

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy

Inspiration quotes

"Het kapitaal van een onderneming wordt niet bepaald door de prachtige produkten of fantastische dienstverlening, het kapitaal van een onderneming wordt bepaalt door de mensen die deze onderneming maken."
(Jan-Willem Koppers, Manager Dell)
'Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.' – Steve Jobs

'If you work just for money, you’ll never make it, but if you love what you’re doing and you always put the customer first, success will be yours.' – Ray Kroc