vrijdag 25 maart 2011

De Green Deal van de overheid zoekt ondernemers met goede initiatieven


In het regeerakkoord heeft het kabinet een Green Deal met de samenleving aangekondigd. Dit voornemen is uitgewerkt en vastgelegd in een brief van minister Verhagen aan de Tweede Kamer (zie de LINK )

De overheid is op zoek naar initiatieven op het gebied van lokale duurzame energie en energiebesparing die op zichzelf rendabel zijn, maar vanwege belemmeringen toch niet tot stand komen. De overheid kan proberen om belemmeringen in bijvoorbeeld wet- en regelgeving weg te nemen en de overheid heeft adviserend en organiserend vermogen. Er is voor Green Deal geen nieuw geld beschikbaar, wel kan een beroep worden gedaan op bestaande regelingen en kunnen financieringsconstructies worden onderzocht.

De Green Deal is bottom up georganiseerd. Bedrijven, organisaties en particulieren wordt opgeroepen om met initiatieven te komen. Denk hierbij aan een half A4-tje met een korte en bondige beschrijving van het project of initiatief: wat is het probleem, wat kan de rol van de overheid zijn en waarom is dit project interessant.

Uiterlijk 15 april moet bij het ministerie een groslijst van initiatieven beschikbaar zijn. Initiatieven kunnen per email worden aangeleverd bij Bouke Bussemaker (b.h.bussemaker@minez.nl) van het Ministerie van EL&I, gaarne met een cc naar Tom Bouws van Syntens (tbo@syntens.nl).

Bij voorbaat dank voor de medewerking.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy