dinsdag 18 augustus 2015

Green Tech Week 2015 - Themadag Circulaire Economie

Op woensdag 7 oktober a.s. organiseert de Kamer van Koophandel een themamiddag rondom circulaire economie. Bij circulaire economie is de insteek dat producten na hun levenscyclus weer eenvoudig gescheiden kunnen worden naar grondstoffen voor hergebruik, zonder dat daarbij materiaal verloren gaat.

Laat u deze middag inspireren door diverse ondernemers van interessante bedrijven waarbij circulaire economie in de bedrijfsvoering is opgenomen. Welke kansen zijn er voor u als ondernemer? Wat zijn de gevolgen voor uw onderneming? En wat is de juiste te voeren strategie? U komt het allemaal te weten op deze middag, waarbij we te gast zijn bij de AVR afval- en energiecentrale in Duiven.
  • Toekomstvisie van het bedrijventerrein Innofase en de AVR afval- en energiecentrale inclusief bedrijfsrondleiding.
  • Inspirerende sessies met ondernemers van bedrijven die voorop lopen op het gebied van circulaire economie.
  • Een antwoord op de vraag; Welke strategieën zijn succesvol toe te passen binnen circulaire economie?
  • Netwerken en afsluitende borrel.

De volgende organisaties geven mede invulling aan het programma: AVR Duiven, BB-Lightconcepts, Texperium, Interface, DEC Liemers, Innofase, CIRCO en Douwe Jan Joustra namens RVO.nl over het project RACE [http://www.circulairondernemen.nl/over-ons].

Aansluitend aan de presentaties en inspiratiesessies verzorgt AVR Duiven een rondleiding door de indrukwekkende afval- en energiecentrale. Uiteraard is er gedurende het programma en de informele afsluiting ook voldoende ruimte om te netwerken en nieuwe zakelijke relaties te leggen.

Waarom zou u de circulaire economie thema middag moeten bezoeken:
  • Circulaire economie heeft de toekomst en is een groeiende ontwikkeling door schaarste aan grondstoffen. Het biedt daarom diverse kansen voor u als ondernemer.
  • U krijgt inzichten van bedrijven die circulaire economie reeds in hun bedrijfsvoering hebben opgenomen.
  • U krijgt de mogelijkheid om uw kennis te vergroten en u aan te sluiten bij bestaande initiatieven.

Tijdens de Green Tech Week, van 5 t/m 10 oktober, worden er tal van excursies, workshops en congressen georganiseerd in Oost-Nederland. De Kamer van Koophandel is één van de organisatoren en initiatiefnemers van de Green Tech Week. Voor meer informatie over de andere activiteiten kijkt u op www.greentechweek.nl .


Aanmelden, locatie en aantal plaatsen:
Datum:     7 oktober 2015
Tijdstip:   12.30 – 17.30 uur
Locatie:   AVR Duiven, Rivierweg 20, 6921 PZ Duiven
Maximaal aantal deelnemers: 60 VOL = VOL

Via DEZE link kunt u zich aanmelden voor de themamiddag circulaire economie bij de AVR in Duiven.


LET OP: U dient bij binnekomst in het bezit te zijn van een geldig legitimatie bewijs. Tevens wordt u vooraf aangemeld als deelnemer en komt u op de deelnemerslijst. Indien u niet bent aangemeld kunnen wij helaas geen toegang geven.


Sprekers op deze middag zijn:
  • AVR Duiven, Dhr. Robert Hageman zal stil staan bij de AVR Duiven en het proces van verwerking. Veel restproducten worden na verbranding uit de asresten gehaald voor recycling zoals onder andere metalen. Warmte wordt gebruikt voor stadsverwarming en op het industrieterrein wordt samengewerkt met andere bedrijven voor een optimale benutting van reststromen. In een circulaire economie zou er geen verbranding nodig moeten zijn, echter zal dit niet voorkomen kunnen worden.
  • BB Lightconcepts Doetinchem oprichter Dhr. Chiel Bekker. Als u bij IKEA parkeert, is er een grote kans dat de verlichting is geleverd door BB Lightconcepts. Het bedrijf groeit sterk ook internationaal met een een product dat zeer energie zuinig is, een lange levensduur heeft en na gebruik te scheiden is naar diverse grondstoffen. Chiel vertelt wat dit heeft betekend voor de onderneming, het ontwikkelingsproces en de markt.
  • Texperium Haaksbergen, Dhr. Peter Bos verteld over de kansen om textielproducten hoogwaardig te verwerken naar nieuwe producten. Wist u dat 30% van alle nieuwe textiel nooit wordt verkocht in de winkel en meestal wordt verbrand? Met de vezels van deze en gebruikte producten kunnen nieuwe producten worden gemaakt waardoor er een enorme verlaging is van de milieubelasting in de teelt, productie en verwerking van textiel. Texperium is internationaal actief om hergebruik van textiel vezels te organiseren en te verwerken naar nieuwe producten.
  • Interface Scherpenzeel, Dhr. Ferdy Thoonen. Als wereldwijd fabrikant van tapijttegels en koploper op het gebied van circulaire economie, is Interface al vanaf 1994 actief met hun Mission Zero. Dit houdt in dat ze hun totale negatieve impact voor 2020 tot nul willen reduceren. De resultaten tot  u toe spreken voor zich. De productielocatie in Scherpenzeel geldt als beste jongetje van de klas. Hoe pakt Interface dit aan? Laat u inspireren door dit praktijkvoorbeeld
  • CIRCO, Dhr. Douwe Jan Joustra verteld namens RVO over het project RACE. Welke bedrijfsstrategieën zijn er als je besluit om te gaan voor producten of diensten in de circulaire industrie? Wat als je omzet komt door productgebruik en niet door productverkoop? Welke keuzes heb je om je doelgroep te benaderen? Hoe ga je verdienmodellen ontwikkelen en het in de markt zetten?

OPMERKINGEN:
  • Er kunnen nog mutaties worden gedaan aan de inhoud, we zijn nog in gesprek met een aantal bedrijven voor deelname aan deze middag. 
  • Let op sommige presentaties worden in parallel sessies gegeven.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy