woensdag 12 juni 2013

Productie bio-energie blijft toenemen

Bron: Agentschap NL Nieuwsbrief

De productie van bio-energie is vorig jaar opnieuw gestegen, maar iets minder hard dan het jaar daarvoor. Dat staat in het Statusdocument bio-energie 2012, een rapportage die Agentschap NL jaarlijks laat uitvoeren. Energie uit biomassa is inmiddels goed voor driekwart van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie in Nederland. Belangrijke bronnen zijn verbranding van afval, het gebruik van biotransportbrandstoffen en het bijstoken van biomassa in elektriciteitscentrales.

Uit het rapport van Agentschap NL blijkt dat in 2012 71 petajoule bio-energie is geproduceerd, tegen 69 in het jaar daarvoor en 64 in 2010. De productie had nog hoger kunnen zijn, maar door storingen en onderhoudswerk was er een lichte daling bij bij- en meestook in elektriciteitscentrales. Bio-energie is inmiddels goed voor zo’n 75 procent van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie (waaronder ook wind- en zonne-energie). Van alle verbruikte energie in ons land is nu naar schatting 4,5 procent hernieuwbaar.

SDE+
Op basis van Europese afspraken moet in 2020 14 procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig zijn. Het kabinet heeft dit eind 2012 bijgesteld naar 16 procent. Om deze doelstelling te halen is het SDE+-subsidiebudget in 2013 verhoogd naar 3 miljard euro, tegen 1,7 miljard euro vorig jaar. Van het budget in 2012 ging 865 miljoen euro naar bio-energieprojecten, dus meer dan de helft. Warmte vormde een nieuwe categorie in de SDE+ 2012. Een aanzienlijk deel van het geld is bestemd voor hernieuwbare warmte en wkk-projecten (warmte-krachtkoppeling). Uitbetaling vindt plaats over een periode van maximaal 15 jaar, gekoppeld aan de daadwerkelijke productie van bio-energie.


Afvalverbranding
Volgens het rapport nemen afvalverbrandingsinstallaties een relatief groot deel van de bio-energieproductie voor hun rekening. Dat komt mede door een stijging van de hoeveelheid afval met een biologische of organische oorsprong (biogeen). De productie door afvalverbrandingsinstallaties kwam in 2012 uit op 14,3 PJ, wat neerkomt op bijna 15 procent. Dit zal de komende jaren flink toenemen door de vele subsidieaanvragen voor warmtebenutting uit biomassa bij de SDE+.

Duurzaamheid
Het aandeel hernieuwbare energie binnen de transportsector zal de komende jaren blijven toenemen. In 2020 moet minimaal 10 procent van benzine, diesel en elektriciteit voor vervoer afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Voor vloeibare biomassa en biobrandstoffen voor transport worden Europese  duurzaamheidseisen inmiddels in Nederland toegepast. De Europese Commissie werkt nu aan een voorstel voor duurzaamheidseisen voor vaste biomassa. Nederland rapporteert al op vrijwillige basis over hoeveelheden, herkomst en duurzaamheid van de ingezette biomassa.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy