donderdag 13 maart 2014

Early Morning Toast, Tauw introduceert hergebruik van warm afvalwater

Bron: kiEMT

Woensdag 26 maart bijeenkomst kiEMT-netwerk ARNHEM

Warm afvalwater weg laten stromen, betekent op huishoudniveau 25% tot 50% energielek. En wat te denken van energielek bij grote (industriële) bedrijven, maar ook wasserijen, zwembaden etcetera? Zij besparen individueel al snel duizenden euro's per maand als ze die warmte zouden hergebruiken. Tauw introduceert de techniek voor hergebruik van warm afvalwater in Nederland. Rada Sukkar van Tauw vertelt u meer hierover tijdens de ontbijtbijeenkomst op 26 maart aanstaande.
De restwarmte uit afvalwater wordt nu overal geloosd. Als je daar bij stilstaat, besef je al snel dat dit zonde is. Ook in uw eigen huishouden geldt dat: het water komt binnen op 10 graden Celcius, we verwarmen het voor bad, douche, afwasmachine, wasmachine, etcetera. Dat warme water gaat linea recta het riool in. Dan bedrijven: zij zijn verplicht om afvalwater boven de 30 graden af te koelen en daarna pas te lozen. Dat betekent dus verspilling van fossiele energie. Zonde van de energie, zonde van het geld.

Tauw rook mogelijkheden en verdiepte zich in de materie. Om de watersector hiervan te overtuigen organiseerde Tauw een studiereis naar Zwitserland in opdracht van Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer. De delegatie bezocht deskundigen en projecten in Zwitserland, waar warmte uit afvalwater wordt teruggewonnen. Sindsdien werkt Tauw aan meerdere toepassingen van deze bron van warmte die u als duurzame warmte of als een energiereductie maatregel kunt zien.
De gemeenten Bergen, Den Haag, Utrecht en Raalte zijn enkele van de eerste afnemers van de door Tauw ontwikkelde systemen. Het zwembad van Raalte gebruikt inmiddels de warmte uit de nabijgelegen afvalwaterzuiveringinstallatie. In gemeente Raalte is al duidelijk dat dit 25.000 euro per jaar (!) scheelt. En een wasserette in Raalte bespaart inmiddels 3.000 euro per maand. Daar bovenop komen nog de CO2-voordelen.

De Techniek
Tijdens de toast licht Rada Sukkar de mogelijkheden toe (ook interessant voor gemeenten!), maar ook de techniek. "Het gaat om een gesloten leiding waarin de warmte wordt overgedragen aan een ander circuit met gebruik van een warmtewisselaar en warmtepompen. Eigenlijk een soort WKO (warmte- en koudeopslag)." Tijdens de toast hoort u hier meer over.

De Toast is een ontbijtsessie voor (hoofd)participanten en deelnemers van Stichting kiEMT. Elke keer staat een actueel thema of interessante technologie centraal. De bijeenkomsten zijn uiteindelijk gericht op netwerkvorming en kennisoverdracht. Alle participanten en deelnemers van kiEMT worden hierbij uitgenodigd om zich aan te melden. Ook introducés zijn welkom.

Datum, tijd en locatie
HOENDERLOO - Locatie voor de Early Mornin' Toast is Hotel Golden Tulip Victoria in Hoenderloo. De centrale ligging van dit hotel op de Hoge Veluwe in de nabijheid van de A1 en de A50 maakt het ook 's ochtends uitstekend bereikbaar. Klik hier voor uw route naar de Toast.
7.15 uur inloop/ontvangst
7.30 uur ontbijt
8.15 uur spreker en vragenronde
9.00 uur einde programma
26 maart 2014

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy