donderdag 25 februari 2016

Matchmaking Nanotechnologies and Advanced Materials, Biotechnologies, Advanced Manufacturing and Processing in Mainz Germany

Source: Enterprise Europe Network

The French and German National Contact Points (NCPs) and Enterprise Europe Network (EEN) Rheinland-Pfalz, in collaboration with the Enterprise Europe Network Alsace, will organize an

EU Brokerage Event on KET*
in Horizon 2020
Thursday, 12th May 2016
at the Favorite Parkhotel, Mainz, Germany
(Mainz is located close to International Airport Frankfurt am Main (FRA), 30 minutes by train or car)

Focus on (*) Key Enabling Technologies - KETs, Nanotechnologies and Advanced Materials, Biotechnologies, Advanced Manufacturing and Processing (NMBP)

This event dedicated to Key Enabling Technologies will target upcoming calls in the following thematic fields:
  • Nanotechnologies and Advanced Materials
  • Biotechnologies
  • Advanced manufacturing and processing
  • Energy efficiency in Buildings (PPP EeB)
  • Factories of the Future (PPP FoF)
  • Sustainable process industries (PPP SPIRE)
  • PILOTS
The objectives of the brokerage event are to present the 2017 topics of the European Union’s NMBP Work Programme 2016 – 2017 of the Framework Programme for Research and Innovation “Horizon 2020” and to prepare future co-operations between participants. The corresponding calls for proposals can be found on the Participant Portal of the EU Commission.
Participants will have the opportunity to present their own project concepts and to meet representatives from companies/ SMEs, universities and research organisations in order to exchange ideas during pre-arranged meetings with the aim of paving the way for future co-operations and European projects including call topics for 2017. Brokerage activity support will be offered by representatives of National Contact Points and the members of the Enterprise Europe Network.


Website for more information: HERE

Find out what companies are participating, look HERE

 Why to participate?
  • to get the latest information from the European Commission about Horizon 2020 and next calls
  • to facilitate the setup of project consortia
  • to present, discuss and develop new project ideas at international level
  • to initiate cross-border contacts
Active participation in the Workshops and B2B meetings is expected.

Costs: Participation is free of charge but registration is mandatory since the number of participants is limited.

Deadlines
Tasks
11 JanBeginning of registration
31 MarchEnd of registration
4 Apr - 2 MayOnline selection of Bilateral /"B2B" meetings
12 May
2016
Event - Bilateral / "B2B" meetings (13H-18H)
  
The earlier you submit your collaboration profile the more it will be recognized.


Supported by Enterprise Europe Network Sector Group 

woensdag 24 februari 2016

De Kamer van Koophandel verbindt ondernemers en hogescholen

Bron: KvK

Soms loopt een ondernemer in zijn bedrijfsvoering tegen een vraagstuk aan waarbij hij kennis of faciliteiten nodig heeft die zijn onderneming zelf (nog) niet in huis heeft. Maar waar hij via een hogeschool wel gebruik van kan maken. Denk aan het inzetten van een stagiair of afstudeerder, het laten uitvoeren van een onderzoek of het gebruik van een lab, werkplaats of onderzoeksfaciliteit. Hiermee haalt de ondernemer nieuwe kennis in huis en komt zijn bedrijf een stap verder!

Door contact op te nemen met de KvK Ondernemers Ondersteuning krijgt u advies over de mogelijkheden bij uw vraagstuk en wordt u doorverwezen naar de passende hogescholen. Door een gesprek met de KvK medewerker ontstaat er een duidelijke vraagstelling van de benodigde kennisv of de onderzoeksopdracht. En het bepalen van de juiste ingang van een relevante hogeschool, stagebureau, kenniscentrum of lectoraat ligt in het verschiet vanuit de warme contacten met de hogescholen.

Meer informatie inwinnen of concrete doorverwijzing tot stand brengen? Zie www.kvk.nl/ondernemenmethogescholen of neem direct contact op met Kelvin Klijnsma, projectleider ‘Ondernemen met Kennis’, mobiel 06-33 31 63 9

Mix & Match Bijeenkomst:Technische Groothandel Dozon - ICT ontwikkelingen in warehouse management

Bron: KvK

Bij ondernemen en innoveren gaat het vaak om het vinden van nieuwe combinaties, cross-overs. Ondernemers uit verschillende sectoren en disciplines kunnen elkaar verder helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.(mix & match). Daarnaast kan het vaak helpen bestaande dienstverlening verder te optimaliseren

Op woensdag 6 april a.s. organiseren het LEC Liemers en de Kamer van Koophandel een bijeenkomst bij technische groothandel Dozon in Doetinchem. Hier gaat u een goed voorbeeld zien van een samenwerking tussen een groothandel en een IT-dienstverlener.


Dozon is een groothandel met een logistiek centrum in Doetinchem en acht lokale winkelvestigingen. Het levert ca. 30.000 artikelen uit voorraad aan de aannemerij, interieurbouwers en kozijnindustrie. Het bedrijf wil uitgroeien tot een top 3 speler in de regio Oost en Midden Nederland, in het toeleveren van hang- en sluitwerk, ijzerwaren, meubelbeslag, ventilatietechniek, gereedschappen, machines en alle andere aanverwante producten voor de professionele bouwwereld en gerelateerde branches.

Om deze ambitie waar te kunnen maken en te anticiperen op veranderingen in de markt werkt Dozon voortdurend aan de kwaliteit van de dienstverlening en het verbeteren van de productiviteit.


Het afgelopen jaar heeft Dozon daarin een nieuwe stap gezet door een Warehouse Management Systeem (WMS) van IT-dienstverlener Actemium, onderdeel van Vinci, te implementeren. Hierbij is door Dozon en Actemium nauw met elkaar samengewerkt”.

Met dit nieuwe WMS kunnen de orderpickers bij Dozon meer picks per uur aan, omdat ze minder afstanden hoeven te maken. Het nieuwe WMS bevat een module waarmee snellopende artikelen op de best bereikbare locaties komen te liggen. Daarnaast zijn barcodescanners en voicepicking ingevoerd, wat de productiviteit van werknemers en de kwaliteit van de dienstverlening verder zal doen toenemen.
Tijdens de bijeenkomst op 6 april geven Daniël Nijenhuis van Dozon en Henk Tieltjes van Actemium in Zevenaar u inzicht in de manier waarop zij samen zijn gekomen tot het optimale pakket. Wat zijn de voordelen? Waar liggen de uitdagingen? Wat kan wellicht nog verder worden verbeterd? En wat zouden dergelijke systemen kunnen betekenen binnen uw eigen organisatie? De heren gaan hierover graag met u in gesprek en u krijgt de mogelijkheid de verschillende systemen live te zien tijdens de rondleiding door het logistiek centrum.

Programma Woensdag 6 april 2016
15.00 uur Ontvangst bij Dozon, innovatieweg 4 in Doetinchem
15.15 uur Opening, welkom en de nut en noodzaak van kennisdeling
15.20 uur Introductie van het bedrijf Actemium en uitleg over hetgeen het bedrijf bij Dozon in Doetinchem tot stand heeft gebracht.
15.45 uur Introductie van het bedrijf Dozon en uitleg en inzicht in de gemaakte keuzes
16:15 uur Rondgang door het bedrijf. Fysieke indeling en de praktijk van voice (inruimen, picken, tellen), scannen en rollerbanen. Dit alles aangestuurd door het Actemium WMS
17.15 uur Interactieve sessie over de veranderende rol van de groothandel en de nut en noodzaak van een optimale logistiek binnen en buiten het bedrijf.
17.30 uur Afsluitende borrel

Voor deze bijeenkomst is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meldt u daarom snel aan op Aanmelden mix & match 

Locatie is  Innovatieweg 4, 7007 CD Doetinchem

Wij hopen u graag te ontmoeten op woensdag 6 april!

Met Vriendelijke groet,


Bob Rikken                                             Harry Klein Koerkamp
Adviseur Kamer van Koophandel            Projectleider LEC Liemers
Tel: 06-29555942                                   Tel: 06-20533128

dinsdag 23 februari 2016

Smart Industry: online bootcamp samen leren en werken aan innovatie

Bron: KvK

Er gaat een nieuwe wereld voor u open als u samen met collegaondernemers, medewerkers, experts, partners en klanten nadenkt over de mogelijkheden van Smart Industry. Volg nu de Online Bootcamp Smart Industry en ontdek kansen die uw bedrijf écht succesvoller maken.

Wat is Smart Industry
Smart Industry gaat over de nieuwe mogelijkheden van technologie en digitalisering. Het heeft vergaande gevolgen voor de wijze van produceren, de verdienmodellen en het samenwerken in ketens en netwerken. Bij Smart Industry draait het om het optimaliseren van productie met inzet van ICT. Slimmere machines en robots communiceren onderling, sporen zelf hun fouten op en herstellen die fouten. Met Smart Industry wordt de interactie tussen mens en machine een stuk beter. Smart Industry maakt nieuwe businessmodellen mogelijk.

De bootcamp biedt u:
 
  • Een modulair programma met concrete stappen naar nieuwe Smart Industry business voor uw bedrijf en contact met experts en collega-ondernemers. 
  • De kans om zelf concrete vragen te stellen en andere bedrijven te helpen en te adviseren met uw eigen kennis en praktijkervaring.
  • Een online ontmoeting met collegaondernemers.
  • U doet nieuwe contacten op: dus kans op nieuwe samenwerkingsverbanden

In 5 x 2 weken klaar voor de toekomst
Tijdens de Online Bootcamp delen toonaangevende experts hun kennis. U kunt sparren met collega-ondernemers en ideeën en praktijkervaringen uitwisselen. Totale duur: tien weken. Voor iedere stap heeft u twee weken de tijd. U neemt live deel en stelt direct uw vragen of kijk op een moment dat u beter uitkomt. Ter ondersteuning krijgt u informatie en hulpmiddelen. Ook kunt u uw resultaten en best practices delen. De Online Bootcamp staat onder begeleiding van ervaren KvK-specialisten.

De volgende onderwerpen komen aan bod
  • Datum: Onderwerp
  • 03-03: Wat denken en voelen uw klanten en partners? Waar liggen kansen
  • 21-03: Welke technologie- en digitaliseringsmogelijkheden zijn mogelijk?
  • 04-04: Welke strategische opties zijn voor u het meest interessant?
  • 18-04: Hoe ziet de Smart Industry roadmap er voor uw bedrijf uit?
  • 02-05: Uw eigen versnelling met Smart Industry
Inschrijving nu geopend!
De bootcamp is met name bedoeld voor industriële bedrijven. Bij uw inschrijving maakt u een persoonlijk bedrijfsprofiel aan. Deelname is gratis maar niet vrijblijvend, want uw collega-ondernemers rekenen op u.
Meld u direct aan via www.kvk.nl/smartindustry of bel 088 - 585 22 25.

vrijdag 19 februari 2016

Handelsmissie offshore wind 2016, Verenigd Koninkrijk

Bron: NBCC

Verenigd Koninkrijk: Wereldleider op het gebied van offshore wind
Sinds 2008 is het Verenigd Koninkrijk de wereldleider op het gebied van offshore wind toepassing. Met evenveel geïnstalleerd vermogen als de rest van de wereld bij elkaar is het Verenigd Koninkrijk een terechte wereldleider te noemen. Het totale vermogen van offshore wind uit de Britse wateren bedraagt momenteel jaarlijks 8 terawatt/uur. Dit staat gelijk aan een elektriciteitsconsumptie van 2 miljoen huishoudens. De verwachting is dat er in 2020 18 GW aan capaciteit is geïnstalleerd, op het moment bedraagt de capaciteit 8 GW. Tot 2020 worden investeringen verwacht van tussen de £ 16 en £ 21 miljard. Als dit bereikt is zal offshore wind 18 tot 20% van de Britse jaarlijkse elektriciteitsbehoefte afdekken.

Handelsmissie Verenigd Koninkrijk
Bovengenoemde ontwikkelingen maken de offshore windenergie in het VK in de komende jaren één van de sterkst groeiende sectoren die gepaard gaat met toenemende kansen voor Nederlandse leveranciers van producten en diensten op het gebied van offshore wind.
Om deze reden organiseert de Nederlands Britse Kamer van Koophandel (NBCC) in samenwerking met de IRO en Holland Home of Wind Energy een handelsmissie naar het Verenigd Koninkrijk voor Nederlandse toeleveranciers aan de Offshore Wind sector. De missie is een vervolg op eerdere succesvolle jaarlijkse handelsmissies naar het Verenigd Koninkrijk tussen 2011 en 2015.

Doel van de missie is om Nederlandse bedrijven via individuele en collectieve matchmaking in contact te brengen met de in het VK actieve energiebedrijven, projectontwikkelaars en aannemers, en dan in het bijzonder degenen die betrokken zijn bij offshore windparken.
In de afgelopen jaren werden rondom de offshore wind missie naar het VK gesprekken gearrangeerd met partijen als Dong Energy, Mainstream Renewables, Vattenfall, RWE, KBR Power, Eneco en EDF.

Format missie / matchmaking
Op basis van goede ervaringen in de afgelopen jaren is gekozen voor het format van de matchmaking-gesprekken als volgt:
  • Plenaire presentaties van Britse bedrijven waarin zij zich zelf presenteren aan de Nederlandse missiedeelnemers;
  • “elevator pitches” van Nederlandse bedrijven
  • Questions and answers
  • Maken van individuele afspraken voor eventuele vervolggesprekken.

Er is voor gekozen de missie te laten samenvallen met de jaarlijkse windenergie-conferentie Global Offshore Wind 2016 van RenewableUK, het grootste evenement in het VK op het gebied van offshore windenergie die in 2016 in het Manchester Central Convention Complex, Manchester plaatsvindt.
Een bezoek aan de vakbeurs die onderdeel uitmaakt van Global Offshore Wind 2016, waar leveranciers aan de offshore wind sector zich presenteren, maakt ook deel uit van het programma. Indien mogelijk zullen ook doelgroep bedrijven op locatie bezocht worden.

Datum
De handelsmissie zal plaatsvinden van 20 t/m 22 juni 2016.

Voorlopig programma (onder voorbehoud)
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

EXTRA: Seminar
Momenteel zijn er gesprekken gaande met de Nederlandse Ambassade in Londen over een mogelijk seminar tijdens Global Offshore Wind dat specifiek gericht zal zijn op “floating foundations”. Indien dit seminar plaatsvindt, zijn de Nederlandse missie-deelnemers van harte welkom om hieraan deel te nemen

Deelnamekosten/reis en verblijf
Voor deelname aan de missie geldt een deelnamebedrag van € 1.700, - excl. BTW (leden van de NBCC, IRO en HHWE 10% korting). Voor eventuele 22 en volgende deelnemers van hetzelfde bedrijf geldt een deelnamesom van € 700, - excl. BTW. Daarnaast dienen deelnemers rekening te houden met de kosten voor eigen reis en verblijf. De NBCC zal op korte termijn een collectief reis- en verblijfsarrangement aanbieden.
In de deelnamekosten is het volgende inbegrepen:
  • Intake en organisatie van het volledige missie-programma
  • Begeleiding tijdens de missie door medewerkers van de NBCC
  • 2 dagen toegang tot de exhibition tijdens Global Offshore Wind
  • Vermelding van uw bedrijfsprofiel in het deelnemersboekje dat vooraf en tijdens de missie wordt toegezonden aan alle Britse “matchmakingpartijen” die worden benaderd door de NBCC, alsmede alle overige Britse contacten in de offshore wind industrie
Let op: op het hierboven genoemde deelnamebedrag is wellicht een subsidie verkrijgbaar van maximaal EUR 1.500, - via de missievouchers van RVO. U komt hiervoor in aanmerking als u minder dan 25% van uw omzet uit export haalt of het VK een nieuwe markt voor u is. U kunt HIER een missievoucher aanvragen en meer informatie vinden over deelnamevoorwaarden.

Aanmelden
Download HIER het aanmeldingsformulier voor deelname aan deze missie.

Informatie
Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op. Contactpersonen zijn Michiel van Deursen en Joyce van de Velde.

donderdag 18 februari 2016

Meer weten over Eurostars? Workshop speciaal voor automotive industrie Nederland

Bron: RVO / Automotive NL


Op 19 mei 2016 organiseren AutomotiveNL en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een workshop over het Europees Innovatieprogramma Eurostars, uiteraard specifiek voor Automotive Bedrijven. Bent u bezig met het ontwikkelen van technologie voor nieuwe producten, processen of diensten? Werkt u daarbij samen met partners in andere landen? Dan kunt u gebruikmaken van Eurostars.

Met Eurostars stimuleren het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie het onderzoekuitvoerende mkb om marktgerichte technologische ontwikkeling uit te voeren. Het doel is snellere ontwikkeling en groei van kleine bedrijven.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert Eurostars uit in opdracht van het ministerie.

Achtergrond Eurostars
Eurostars is een Europees innovatieprogramma en een initiatief van EUREKA en de Europese Commissie. Eurostars geeft projecten financiële ondersteuning via de nationale overheid van ieder deelnemend land. Het subsidiebedrag hangt af van de projectactiviteiten, de aard van de deelnemers en het land waarin men gevestigd is.

Voor wie
Eurostars is bestemd voor het onderzoekuitvoerende mkb (research performing SME). Deze bedrijven zetten een specifiek deel van hun omzet of fte’s in voor toegepast onderzoek en experimentele ontwikkeling.

Programma
15.00 - 15.15 uur: Ontvangst met koffie
15.15 - 15.45 uur: Voorlichting RVO over Eurostars
15.45 - 16.15 uur: Voorlichting Eurostars ondersteuning bij aanvraag door Martin Bremer, Stichting ZEM
16.15 - 16.30 uur: Pauze
16.30 - 17.00 uur: Inkijk succesvol Eurostars project door Bas ten Broeke, Prins Autogas
17.00 - 17.30 uur: Wrap-up door AutomotiveNL en mogelijkheid tot stellen van vragen
17.30 - 18.00 uur: Afsluiting met borrel

Datum, aanmelden & locatie
Deze workshop is, na aanmelding, gratis. Klik hier als u zich voor deze bijeenkomst wilt aanmelden.
Donderdag 19 mei 2016, 15.00 - 17.30 uur
Locatie: Automotive Campus, Helmond

Met vriendelijke groet,

Godfried Puts
Specialist Green Mobility

Automotive Campus 30 | 570
5708 JZ Helmond
The Netherlands
Email g.puts@AutomotiveNL.com
Website www.AutomotiveNL.com

dinsdag 16 februari 2016

MKB Innovatie Top 100-2016: dé springplank voor meer zichtbaarheid als innovatief bedrijf!

Bron: KvK

Omzet, werkgelegenheid, winst en internationale handel: innovatie biedt kansen!

De Kamer van Koophandel heeft als missie om de groei van MKB-bedrijven te stimuleren. Innovatie is daarom één van de belangrijkste pijlers. Die pijler uit zich onder meer in de MKB Innovatie Top 100, de jaarlijkse innovatie-etalage waarin een vakjury inspirerende best practices presenteert. Innovatie laat zich terugbetalen in betere bedrijfsprestaties; met name in extra omzet, maar ook in werkgelegenheid, winst en zelfs internationale handel. Hiermee is innovatie een duidelijke driver voor de groei van BV Nederland. Innoveren biedt kansen!

Innoveren is meer dan het op de markt brengen van een nieuw product of een nieuwe dienst. Innovatie begint bij een marktgerichte focus: marktkennis, nauw contact met de klant en een innovatieve bedrijfscultuur. Deze visie hebben vrijwel alle ondernemers uit tien jaar MKB Innovatie Top 100 met elkaar gemeen. Maar hoe vergaat het die ondernemers na hun deelname aan de Top? Om dat uit te zoeken heeft de Kamer van Koophandel in februari 2015 699 organisaties aangeschreven. Welke factoren hebben het innovatieproces voor hen een extra push gegeven? En wat heeft ze geholpen bij de ontwikkeling en het vermarkten van hun innovatieve product of dienst? 219 ondernemers gaven graag antwoord.

Innovatie = succes
'Innoveren is belangrijk voor het bestaansrecht van de organisatie.' 'Innoveren is je onderscheiden in de markt, zorgen dat je je concurrentie voorblijft.' 'Innoveren biedt nieuwe kansen.' Het zijn zomaar wat uitspraken van deelnemers aan de enquête. Innovatie leverde de meeste ondernemers dan ook succes op. Het zorgde voor meer omzet (bij 85 procent), meer arbeidsplaatsen (bij 65 procent), meer winst (bij 68 procent) en zelfs voor internationale activiteiten (bij 58 procent). Bij veel ondernemers hebben hun klanten, toeleveranciers, de overheid en/of kennis- en onderwijsinstellingen aan dit succes bijgedragen. Met deze partijen werd de doelgroep en het product of de dienst afgestemd en werd kennis en ervaring gedeeld. Sommige partijen toonden daarnaast lef en namen risico door de ondernemers te ondersteunen bij de financiering.

Succesfactoren voor innovatie
En wat waren de succesfactoren voor de innovatie an sich, naast het innovatieproces zoals net beschreven? 'Een duidelijk onderscheidend product (bij 24 procent) en meer dan voldoende marktkennis (bij 11 procent)', zo antwoordden de ondernemers. Daarbij was het bovendien van groot belang dat er klantgericht vernieuwd werd én dat de begrippen innovatie en vernieuwing verankerd waren in zowel de bedrijfsstrategie als de bedrijfscultuur (bij 23 procent). Bij ondernemers waar hun innovatie werd belemmerd - een klein percentage van de respondenten - kwam dat veelal doordat de financiering lastig te realiseren bleek. Ook te weinig afzetmogelijkheden, belemmerende wet- en regelgeving of onvoldoende marketing werden af en toe genoemd.

MKB maakt het verschil
De ondernemers zijn zeer positief. Als gemiddeld rapportcijfer geven zij hun innovatietraject namelijk een 7,7. Bij de meeste organisaties, namelijk 57 procent, is de innovatie waarmee ze deelnamen aan de Top dan ook nog steeds onderdeel van hun bedrijfsactiviteiten. En daarmee bereikt de Kamer van Koophandel haar doel: laten zien waar het MKB toe in staat is. Ondernemers uit het MKB hebben lef, doorzettingsvermogen en een neus voor vernieuwing. En met die vernieuwingen maken zij het verschil en kunnen ze de economie, ook in tijden van crisis, aanjagen.

Inschrijving
  • Inschrijven MKB Innovatie Top 100-2016. Inschrijven kan nog tot 30 april 2016, 
  • bekendmaking najaar van 2016
  • Welke bedrijven hebben zich al ingeschreven voor de Innovatie Top 100-2016? Nieuwsgierig? Kijk eens HIER!

vrijdag 12 februari 2016

Succesvolle samenwerkingen op de Medica 2015

Half november 2015 is er in samenwerking met RVO, Oost NV en de Kamer van Koophandel een delegatie van Nederlandse ondernemers actief in de medische sector een bezoek gebracht aan de Medica 2015.

De Medica kenmerkt zich als een zeer grote internationale beurs op gebied van technologie, handel en samenwerking met deelnemers en bezoekers vanuit alle windstreken. Zenit als locale Enterprise Europe Network partner organiseert gedurende deze beurs de matchmaking waarbij bedrijven met elkaar in gesprek gaan om zakelijke mogelijkheden met elkaar te bespreken. Deze gesprekken vinden op de beurs plaats op basis van vooraf opgestelde profielen met daarin de bedrijfsactiviteiten en gewenste samenwerking. Voor veel bezoekers maar ook standhouders een uitgelezen manier om meer en gericht op zoek te gaan naar potentiele samenwerkingen.

Speciale ondersteuning voor ondernemers uit Overijssel en Gelderland.
Provincies Gelderland en Overijssel willen de bedrijven gevestigd in deze provincies meer mogelijkheden bieden om samenwerking te vinden met hun oosterburen, NordRhein Westfalen en Niedersachsen, twee regio's met veel potentie en boven dien naast de deur. Remco Lucassen en Friso Hennings Backer van Oost NV hebben een programma gemaakt voor deze ondernemers om zich voor te bereiden op de beurs en de matchmaking. Naast een financiële bijdrage van deze provincies en een deelname fee van de deelnemers is een verzorgd tweedaags bezoek gebracht. Hierdoor is het mogelijk geweest extra elementen toe te voegen voor de deelnemers. Een kennismaking met Zenit als regionale innovatie aanjager maar ook onderling contacten tussen de deelnemers tijdens deze twee dagen. De eerste dag werd gebruikt om zelfstandig de beurs en lezingen te bezoeken en een kennismaking met Zenit. De tweede dag was gereserveerd voor de matchmaking en individueel beursbezoek.

Deelnemers tevreden
Voor zowel de individuele deelnemers als voor de ondernemers uit Gelderland en Overijssel blijkt een positieve ervaring met deze manier van beursbezoek. Ondernemers hebben op de matchmaking tussen de 4 en 8 afspraken, waardoor waardevolle verbindingen zijn gelegd. Ondank dat niet elke afspraak tot een samenwerking komt, is de waarde van het gesprek ook positief beoordeeld. Een aantal ondernemers hebben aangegeven om de matchmaking over twee dagen te willen te willen verspreiden, omdat niet alle gewenste afspraken op 1 dag te plannen waren. De tijd die over bleef werd gebruikt om gericht contacten aan te halen op de beursvloer.


Enkele matchmakingsgegevens:
  • Aantal deelnemende bedrijven: 305
  • Aantal nationaliteiten aanwezig: 32
  • Aantal Nederlandse deelnemers: 34
  • Aantal samenwerkingsvoorstellen: 371
  • Aantal gemaakte afspraken op: 1134
  • Aantal profiel bezoeken vooraf:  26.982
  • Deelnemerslijst HIER

Vervolgacties
Ook in 2016 zal er weer een delegatie van ondernemers naar de Medica gaan voor matchmaking. Daarnaast zullen ondernemers worden gewezen op soortgelijke beurzen en matchmaking in de medische markt. Een eerstvolgende is in Berlijn op 20 april op de conhIT, een beurs gericht op ICT en medisch.

Wat zijn uw mogelijkheden
Via Enterprise Europe Network zijn er op diverse sectoren evenementen die een combinatie hebben van beursbezoek met matchmaking. Daarnaast zijn er dagelijks nieuwe profielen van bedrijven die op zoek zijn naar partners voor samenwerking, handel, innovatie en technologie. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw onderneming, uw aanspreekpunt vindt u HIER.
Meer informatie over evenementen, samenwerkingsprofielen en zaken doen in Europa is te vinden op de website van Enterprise Europe Network

dinsdag 9 februari 2016

Update uit nieuwsbrieven voor internationaal en duurzaamheid voor uw bedrijf 02-2016

Bron: RVO nieuwsbrieven feb-2016

Starters krijgen sneller eerste WBSO-beschikking
Startende bedrijven die voor de eerste keer WBSO aanvragen voor hun R&D-projecten ontvangen binnenkort binnen 1 maand een beslissing op hun aanvraag. De wettelijke beslistermijn bedraagt 3 maanden. Met deze maatregel wil het Ministerie van Economische Zaken starters sneller zekerheid geven of zij voor hun R&D-project kunnen rekenen op financiering via de WBSO.
Lees meer

Samenwerken in Europa? Hoe financier je dat? 16 februari 2016, Zwolle
U wilt met verschillende partijen internationaal samenwerken op het gebied van innovatie of duurzaamheid? U bent een organisatie uit Noord of Oost Nederland en u zoekt naar EU financiering voor uw project? Kom dan naar het event over EU financieringsmogelijkheden.
Lees meer

Praktijkverhaal Eurostars: Aandrijfsysteem voor hybrides krijgt nieuwe toekomst
CCM werkte voor de ontwikkeling van DReM (Double Rotating electric Motor) samen met de universiteit van Keulen en met META (Meta Motoren und Energietechnik GmbH). Omdat het een internationaal project was, maakten de bedrijven gebruik van de Eurostarsregeling. De samenwerking met RVO.nl beviel goed. "We zijn het hele traject door hen begeleid en bij mijlpalen kwam onze adviseur persoonlijk kijken. Die belangstelling merken we ook bij andere subsidieregelingen waarvan we gebruikmaken, zoals de WBSO.
Lees meer

Wees allert bij spookfacturen
Malafide bedrijven gebruiken openbare octrooi- en merkregisters om spookfacturen te sturen. Het openbare register is vrij toegankelijk en bevat uw NAW gegevens en het octrooi, merk of model dat u hebt geregistreerd. Wees alert bij de afhandeling van facturen en meld fraude zo snel mogelijk!
Lees meer

Vooraankondiging openstellingsdata MIT-regeling 2016
Innovatieve mkb-ers kunnen vanaf dit voorjaar weer subsidie aanvragen binnen de MKB Innovatiestimuleringsregeling Topsectoren. Daarin zijn de volgende instrumenten opgenomen: kennisvouchers, innovatieadviesprojecten haalbaarheidsprojecten en R&D-samenwerkingsprojecten (klein en groot).
Lees meer

Octrooien
Hoe beschermt u uw nieuwe product of proces? De wet voorziet in juridische bescherming van uitvindingen en innovaties: het octrooisysteem.
Enterprise Europe Network bewijst positieve impact
Bedrijven die gebruik maken van de diensten en het netwerk van Enterprise Europe Network (EEN) presteren beter dan bedrijven die er geen gebruik van maken. Ook vertonen ze een hogere groei in werkgelegenheid en omzet.
Lees meer

Nieuwe wind in Argentinië
In Argentinië vinden snelle politieke en economische veranderingen plaats. Voor Nederlandse bedrijven ontstaan kansen, vooral in de topsectoren Agri & Food, Water, Logistiek en Energie. Laat u op 18 maart informeren over het huidige politieke en ondernemingsklimaat, de beste vormen van zakendoen, de risico’s en de kansrijke sectoren.
Lees meer

Kansen Noord-Engeland
Wilt u in 2016 uw zakelijke grenzen verleggen en nieuwe markten veroveren? Het noorden van Engeland biedt de mogelijkheden tot een vliegende start! Kom op 9 maart naar de British Breakfast Briefing op Rotterdam The Hague Airport. Het Netherlands Business Support Office (NBSO) uit Manchester is aanwezig om u alles te vertellen over kansen in het noorden van Engeland.
Lees meer

Private sector in Europese actieprogramma’s
De Europese Commissie wil de inzet van Europese bedrijven bij haar steunprogramma’s voor ontwikkelingslanden vergroten. Meer weten over de aanzienlijke financieringsmogelijkheden die de EU hiervoor biedt? Neem deel aan het seminar Private Sector in EU External Action Programmes op 10 maart in Brussel.
Lees meer

Turkije stimuleert innovatie
De Turkse regering wil de economie omvormen tot een kenniseconomie en heeft een hervormingspakket gelanceerd gericht op innovatie en R&D. Lees meer in de 2 rapporten waarin het Innovatie Attaché netwerk Turkije een overzicht geeft van het Turkse innovatiebeleid en het actieplan dat in januari is gepresenteerd.
Lees meer

woensdag 3 februari 2016

Hannover Messe 2016, combineer uw beursbezoek met matchmaking en haal meer uit uw bezoek

Bron: KvK / Enterprise Europe Network

Bezoekt u de Hannover Messe of bent u als bedrijf actief met internationale ambities op de Hannover Messe van 25 t/m 29 april 2016? Bezoek dan op 26, 27 of 28 april de Hannover Messe in combinatie met matchmaking.
U bezoekt de beurs en u kunt u deelnemen aan de matchmaking georganiseerd door Enterprise Europe Network. Tijdens de matchmaking maakt u afspraken op basis van uw bedrijf en interesse profiel met een internationaal netwerk van bedrijven en kennisinstellingen om in een persoonlijk gesprek van maximaal 20 minuten zakelijke mogelijkheden te bespreken.

De Hannover Industrie Messe is de grootste technologiebeurs ter wereld plaats. Deze Hannover Messe trekt ieder jaar ruim 220.000 bezoekers uit meer dan 90 landen. De beurs heeft een ongekende internationale uitstraling niet alleen richting het Duitse bedrijfsleven maar ook naar de internationale media, vakpers en politici.
Voor 2016 is het partnerland de Verenigde Staten van Amerika, waarbij president Obama op maandag samen met Bondskanselier Merkel de beurs zal openen. De U.S.A. is daarom prominent aanwezig op de beursvloer.

Bezoek de Hannover Messe en voer matchmakingsgesprekken.
De Kamer van Koophandel biedt in samenwerking met Enterprise Europe Network in samenwerking met diverse landelijke en regionale partijen u de mogelijkheid om gericht nieuwe contacten op te doen tijdens uw bezoek aan de Hannover Messe. De matchmaking wordt georganiseerd door N-Bank Hannover, het locale Enterprise Europe Network contactpunt.

Wat kunt u concreet van ons verwachten?
  • Gratis beurs dagkaart om de beurs te bezoeken en gratis inschrijving voor matchmaking bij registratie voor 29 februari 2016,
  • Voor aanmelding na 29 februari betaald u eenmalig per bedrijf € 119,-
  • Identificeer partners via Technology Cooperation Days en maak individuele afspraken voor samenwerking op gebied van innovatie, samenwerking en handel,
  • Mogelijkheid tot een individuele “guided tour” om geselecteerde Duitse standhouders te ontmoeten,
  • Matchmakingsgesprekken 1 op 1 gesprekken in Hall 2, gespreksduur max. 20 minuten per afspraak, gratis koffie of thee tijdens matchmaking
  • Introductie met voor u relevante netwerken,
  • Diverse presentaties en netwerk recepties onder andere Horizon 2020 / Eurostars

Voorbereiding
Om uw profiel voor de matchmaking zo succesvol mogelijk te maken plannen wij graag een kort telefonisch gesprek om uw wensen te inventariseren en de mogelijkheden te schetsen. Vervolgens maken we een eerste concept van uw profiel beschikbaar op de website, waarna u dit verder naar eigen inzicht en behoefte vervolmaakt. Uiteraard zijn wij ook aanwezig op de beurs om u ook ter plaatse van dienst te zijn.
Bent u benieuwd welke bedrijven zich al hebben ingeschreven voor de matchmaking? Kijk dan  HIER.

Focus
  • Latest trends in Industry 4.0 as SMART Factory solutions and efficient manufacturing technologies.
  • Short, sharp 30 minute meetings to foster effective networking
  • Get to know key R&D players offering services to companies
  • Get your problem solved - Matching organizations offering or seeking solutions

Main topics
  • Component Integration
  • Information Processing & Systems/ Workflow
  • Process Automation
  • Manufacturing Tools
  • Energy Efficient Manufacturing
  • Resource Efficient Manufacturing
  • SMART Manufacturing,
  • ICT for Manufacturing Industry
  • Manufacturing Plants Networks
  • Prototypes, Trials and Pilot Schemes
  • Supply Chain
  • Factories of the Future
  • Measurement Tools
  • Predictive maintenance
  • Ideas, proposals, partnerships for projects within research and intelligent energy programmes

Wat kan de Hannover Messe u opleveren?
  • Business / technology leads voor uw bedrijf
  • Toegang tot nationale en  internationale markten 
  • Podium voor uw innovaties
  • Ontmoetingen met decisionmakers uit verschillende sectoren
  • Netwerkmogelijkheden met internationaal opererende bedrijven en onderzoeksinstellingen

Voertaal tijdens de matchmamking is Engels. U ontvangt voorafgaand aan uw bezoek per mail een agenda met daarop uw afspraken, locatie en tijden.

dinsdag 2 februari 2016

Mee met de KvK naar JEC World Parijs: Le Tour de Composite 2016

Bron: Kamer van Koophandel / Enterprise Europe Network

Evenals voorgaande jaren organiseren we ook dit jaar een reis naar de JEC Composiet beurs in Parijs. Op de heenreis zullen we een paar composietbedrijven in het noorden van Frankrijk bezoeken. We doen dat samen met Enterprise Europe Network, de VKCN, de NAG en CompoWorld. Ontdek de krácht van Composiet tijdens ‘Le Tour de Composite 2016’, naar de composietenbeurs ‘de JEC Composites Paris’ .U ziet met eigen ogen de nieuwste ontwikkelingen op composietgebied en laat u vooral inspireren. Dit alles vindt plaats op 8 en 9 maart 2016 in de inspirerende omgeving van Europa’s grootste vakbeurs rond composiet-materialen, de ‘JEC Composites Paris’.

Wat kunt u verwachten van deze reis?
Tijdens deze reis en het beursbezoek wordt u geïnformeerd over innovaties, de nieuwste trends en het werken met composiet. In de bus, tijdens het bedrijfsbezoek in Noord Frankrijk en op de beursvloer ontmoet u andere ondernemers en kennispartners. Ook zal er door Enterprise Europe Network een Meet and Match worden georganiseerd.
Geheel verzorgde reis. De heen-en terugreis, VIP-ticket voor het bezoek aan de beurs en de hotelovernachting, inclusief ontbijt en diner worden volledig door ons verzorgd.

Meet and Match
Tijdens de bedrijfsbezoeken in Noord Frankrijk zullen wij met onze  Enterprise Europe Network- partner in Picardie een matchmaking organiseren. Bent geïnteresseerd in internationale contacten en/of heeft u behoefte
aan nieuwe technologische kennis dan is dit initiatief iets voor u.

Voor wie:
Deze reis is interessant voor zowel composietbedrijven als voor bedrijven die overwegen of toepassing van composiet interessant is voor hun producten; Snelle update op het gebied van materialen en productietechnieken. Inspiratie voor constructieve toepassingen, voor u specifiek of in het algemeen. Kennismaking met een netwerk van aan composiet gerelateerde bedrijven. Voorbeeldcases met probleemstellingen waar u zelf misschien ook tegen aan loopt.

U kunt u tot uiterlijk 25 februari 2016 a.s. aanmelden via deze link.

Eigen bijdrage: 

Deze reis (inclusief overnachting en diner en beursticket) wordt georganiseerd tegen een aantrekkelijk tarief van € 165,00.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Dries Stoel van de KvK; dries.stoel@kvk.nl

Programma in het kort
Dinsdag 8 Maart
06:30 uur Vertrek bus uit Zwolle richting grens Breda. Andere opstappunten worden afhankelijk van de deelnemers nog vastgesteld. Gedurende de reis actief programma met presentaties van deelnemers
14:00 uur Aankomst in Amiens, lunch, Bezoek aan IndustriLAB Picardie met onder andere Stelia Aerospace, matchmaking
17.30 uur Vertrek naar hotel in Beauvais
19.00 uur Diner in hotel

Woensdag 9 Maart
07:30 uur Vertrek bus van hotel naar beurs.
09:00 uur Bezoek aan JEC Composites Paris
18:00 uur Vertrek naar Nederland.

Meer informatie over de vakbeurs: JEC Composites Paris 2016 zie: www.jeccomposites.com 


Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy