vrijdag 19 februari 2016

Handelsmissie offshore wind 2016, Verenigd Koninkrijk

Bron: NBCC

Verenigd Koninkrijk: Wereldleider op het gebied van offshore wind
Sinds 2008 is het Verenigd Koninkrijk de wereldleider op het gebied van offshore wind toepassing. Met evenveel geïnstalleerd vermogen als de rest van de wereld bij elkaar is het Verenigd Koninkrijk een terechte wereldleider te noemen. Het totale vermogen van offshore wind uit de Britse wateren bedraagt momenteel jaarlijks 8 terawatt/uur. Dit staat gelijk aan een elektriciteitsconsumptie van 2 miljoen huishoudens. De verwachting is dat er in 2020 18 GW aan capaciteit is geïnstalleerd, op het moment bedraagt de capaciteit 8 GW. Tot 2020 worden investeringen verwacht van tussen de £ 16 en £ 21 miljard. Als dit bereikt is zal offshore wind 18 tot 20% van de Britse jaarlijkse elektriciteitsbehoefte afdekken.

Handelsmissie Verenigd Koninkrijk
Bovengenoemde ontwikkelingen maken de offshore windenergie in het VK in de komende jaren één van de sterkst groeiende sectoren die gepaard gaat met toenemende kansen voor Nederlandse leveranciers van producten en diensten op het gebied van offshore wind.
Om deze reden organiseert de Nederlands Britse Kamer van Koophandel (NBCC) in samenwerking met de IRO en Holland Home of Wind Energy een handelsmissie naar het Verenigd Koninkrijk voor Nederlandse toeleveranciers aan de Offshore Wind sector. De missie is een vervolg op eerdere succesvolle jaarlijkse handelsmissies naar het Verenigd Koninkrijk tussen 2011 en 2015.

Doel van de missie is om Nederlandse bedrijven via individuele en collectieve matchmaking in contact te brengen met de in het VK actieve energiebedrijven, projectontwikkelaars en aannemers, en dan in het bijzonder degenen die betrokken zijn bij offshore windparken.
In de afgelopen jaren werden rondom de offshore wind missie naar het VK gesprekken gearrangeerd met partijen als Dong Energy, Mainstream Renewables, Vattenfall, RWE, KBR Power, Eneco en EDF.

Format missie / matchmaking
Op basis van goede ervaringen in de afgelopen jaren is gekozen voor het format van de matchmaking-gesprekken als volgt:
  • Plenaire presentaties van Britse bedrijven waarin zij zich zelf presenteren aan de Nederlandse missiedeelnemers;
  • “elevator pitches” van Nederlandse bedrijven
  • Questions and answers
  • Maken van individuele afspraken voor eventuele vervolggesprekken.

Er is voor gekozen de missie te laten samenvallen met de jaarlijkse windenergie-conferentie Global Offshore Wind 2016 van RenewableUK, het grootste evenement in het VK op het gebied van offshore windenergie die in 2016 in het Manchester Central Convention Complex, Manchester plaatsvindt.
Een bezoek aan de vakbeurs die onderdeel uitmaakt van Global Offshore Wind 2016, waar leveranciers aan de offshore wind sector zich presenteren, maakt ook deel uit van het programma. Indien mogelijk zullen ook doelgroep bedrijven op locatie bezocht worden.

Datum
De handelsmissie zal plaatsvinden van 20 t/m 22 juni 2016.

Voorlopig programma (onder voorbehoud)
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

EXTRA: Seminar
Momenteel zijn er gesprekken gaande met de Nederlandse Ambassade in Londen over een mogelijk seminar tijdens Global Offshore Wind dat specifiek gericht zal zijn op “floating foundations”. Indien dit seminar plaatsvindt, zijn de Nederlandse missie-deelnemers van harte welkom om hieraan deel te nemen

Deelnamekosten/reis en verblijf
Voor deelname aan de missie geldt een deelnamebedrag van € 1.700, - excl. BTW (leden van de NBCC, IRO en HHWE 10% korting). Voor eventuele 22 en volgende deelnemers van hetzelfde bedrijf geldt een deelnamesom van € 700, - excl. BTW. Daarnaast dienen deelnemers rekening te houden met de kosten voor eigen reis en verblijf. De NBCC zal op korte termijn een collectief reis- en verblijfsarrangement aanbieden.
In de deelnamekosten is het volgende inbegrepen:
  • Intake en organisatie van het volledige missie-programma
  • Begeleiding tijdens de missie door medewerkers van de NBCC
  • 2 dagen toegang tot de exhibition tijdens Global Offshore Wind
  • Vermelding van uw bedrijfsprofiel in het deelnemersboekje dat vooraf en tijdens de missie wordt toegezonden aan alle Britse “matchmakingpartijen” die worden benaderd door de NBCC, alsmede alle overige Britse contacten in de offshore wind industrie
Let op: op het hierboven genoemde deelnamebedrag is wellicht een subsidie verkrijgbaar van maximaal EUR 1.500, - via de missievouchers van RVO. U komt hiervoor in aanmerking als u minder dan 25% van uw omzet uit export haalt of het VK een nieuwe markt voor u is. U kunt HIER een missievoucher aanvragen en meer informatie vinden over deelnamevoorwaarden.

Aanmelden
Download HIER het aanmeldingsformulier voor deelname aan deze missie.

Informatie
Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op. Contactpersonen zijn Michiel van Deursen en Joyce van de Velde.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy