dinsdag 31 januari 2012

Doe mee met de warme truiendag van de Gemeente Enschede



Op donderdag 9 februari 2012 doet de Gemeente Enschede mee aan de landelijke Warme
Truiendag. Op die dag zetten we de verwarming uit in alle gemeentelijke gebouwen.
Daarmee besparen wij ruim 9000 kuub gas! Genoeg om zes huishoudens een jaar lang van
warmte te voorzien. De Warme Truiendag draagt bij aan de gemeentelijke ambitie om in
2020 30% CO2 reductie te behalen.
Dit jaar doen ook de basisscholen in Enschede mee. Zij hebben de afgelopen weken samen met kunstenaars warme plaids gemaakt voor de horeca in de binnenstad van Enschede. Als tegenprestatie zullen deelnemende cafe’s hun terrasverwarmers doven. Deze acties op Warme Truiendag krijgen jaarlijks veel aandacht in Huis-aan-Huis, dagbladen en radio en onze website . Wij nodigen u bij deze uit om ook mee te doen aan de Warme Truiendag! U bespaart daarmee energie, draagt bij aan een beter klimaat en u lift mee in onze communicatiecampagne!

De verwarming uit?
De verwarming hoeft niet helemaal uit. De verwarming één graad lager betekent al 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. Ook daarmee maakt u werk van
energiebesparing. Er is een zeer grote klimaatwinst te boeken door ons gedrag te veranderen;
- door het verstandig omgaan met energie. Energie besparen kan zonder verlies van comfort. Kom
- warm gekleed naar kantoor en u zult niet of nauwelijks merken dat de verwarming lager of zelfs uit
staat.

Meer weten over deelname aan de Warme Truiendag?
Voor meer informatie over de Warme Truiendag op 9 februari kunt u terecht op DOE GROEN DAT SCHEELT. Doe ook mee! Stuur een mail met uw bedrijfslogo via doegroen@enschede.nl en plaatsen uw logo op onze flyers, op de website en in de Huis aan Huis.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Met vriendelijk groet,
Rienk van der Werff
Manager duurzaamheid Gemeente Enschede

maandag 30 januari 2012

Solar Tours 2012 Bezoek zonnepanelen in werking


Bron: Website Agentschap NL
Datum: 08-05-2012 - 11-05-2012

Zonnepanelen in werking

Waar wordt zonne-energie met succes toegepast? Welke duurzame combinaties zijn mogelijk met aardwarmte en zeer goede isolatie? Hoe kun je zonnepanelen even fraai als effectief integreren in de architectuur? Welke mogelijkheden zijn er om deze projecten te organiseren en financieren?

Voor wie?
Deze tours zijn interessant voor: projectontwikkelaars, architecten, medewerkers van woningcorporaties en gemeenten en studenten. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in de toepassingen van zon-pv en zon-thermisch kunnen aansluiten.

Waar en wanneer?

Er zijn vier tourdagen: van 8 tot en met 11 mei. Wij houden u op de hoogte zodra de precieze regio's bekend zijn waar de tours plaats vinden. U kunt zich nu alvast wel opgeven om een plaats in de bus te reserveren.

Aanmelden en informatie
Voor meer informatie en aanmelden gaat u naar de website van de Solar Tours 2012, die is HIER te vinden.

Agentschap NL

Vanuit het Innovatief Programma Zonnestroom organiseert Agentschap NL deze tours. Hiermee speelt zij in op de European Solar Days.

vrijdag 27 januari 2012

Matchmaking Green Car Technologies Darmstadt March 28th


On March 28 Enterprise Europe Network will co-organize a B2B-matchmaking in Darmstadt, Germany on the topic of "Green car technologies". The background is that a Korean delegation of 10-15 companies from this sector will visit the Automotive Cluster Rhein Main Neckar in Darmstadt. We would like to open this meeting to European companies in general.

Enterprises can register free of charge until February 24 HERE

My colleague Olaf Jüptner (olaf.jueptner@hessen-agentur.de , T:+49-611-774-8469) will be responsible for this matchmaking. Don't hesitate to contact him or myself, if you have any questions concerning this event.

Participants can also join the company visit in the evening.

Best regards,

Dr. Margarete Kessler
Enterprise Europe Network Hessen

HA Hessen Agentur GmbH
Internationale Angelegenheiten
Abraham-Lincoln-Str. 38-42
65189 Wiesbaden, Germany
Tel.: +49 (0)611 774-8473
Fax: +49 (0)611 774-58473
E-Mail: margarete.kessler@hessen-agentur.de
www.hessen-agentur.de
www.een-hessen.de
www.hessen-polen.de

dinsdag 24 januari 2012

Cleantech Café 14 februari: Vertrouwenspact voor verduurzamen zonder regels en wetten

HOE OVERHEID EN ONDERNEMERS VERDUURZAMEN ZONDER REGELS EN WETTEN...

Ondernemers en overheden lopen bij projecten rond duurzame innovaties maar al te vaak tegen lastige en vertragende regels en wetten aan. 'Verduurzamingsadviseur' Reinder Boon van Groeistrategen ontwikkelde daarvoor het 'Vertrouwenspact': op basis van vertrouwen werken overheden en ondernemers samen aan projecten waarbij ze belemmerende wetten en regels omzeilen. Pas achteraf wordt hierop ingetuned. Inmiddels is Reinder Boon met meerdere gemeenten en ondernemers in de kiEMT-regio in gesprek en staat het eerste project klaar om opgestart te worden. Buiten Nederland heeft een vergelijkbare aanpak al veel successen opgeleverd. Zie ook een korte presentatie over LED straatverlichting hier.

Hoe kunnen overheden samen met ondernemers belemmerende wetten en regels omzeilen bij (innovatieve) projecten op EMT-gebied?

Tijdens het Clean Tech Café vertellen Reinder Boon en Constans Pos, mede-initiatiefnemer van het Vertrouwenspact vanuit zowel de kant van de ondernemer als die van de overheden over de mogelijkheden met het Vertrouwenspact. Na een korte introductie en een concreet voorbeeld zoomen zij in op onder meer het betrekken van bewoners bij zo'n pact, het bepalen van doelen, het organiseren van de infra en werkafspraken.

Aanmelden voor de bijeenkomst kunt u HIER doen:

Namens KiEMT en Syntens nodigen wij u graag uit voor deze bijeenkomst. De deelname is gratis en introducees zijn uiteraard welkom. Wij zien uit naar uw komst!

Voor meer info contact opnemen met Olaf ter Haar, oth@syntens.nl

Locatie en tijd:
Van 16.00-18.00 uur in De Broeierd
Hengelosestraat 725, 7521 PA Enschede

De foto's van de bijeenkomst zijn HIER te vinden

woensdag 18 januari 2012

Recharging the European Electric Vehicle Market: Boosting Consumer Acceptance through New Business Models


The European Commission has put electric vehicles at the heart of its commitment to the long-term goal of reducing carbon emissions by 60 per cent within the transport sector by 2050.

However, whilst electric vehicles are widely regarded as the environmental ‘silver bullet’ towards achieving a low carbon economy, significant obstacles remain in the way of a fully functioning electric vehicle market in Europe.

This special international symposium seeks to move the current EV debate forward and guide participants through the challenges that lie ahead in the development of a robust and thriving European electric vehicle market. The symposium will analyse existing projects and structures and explore new business models and value chains in order to boost consumer acceptance and strengthen market penetration.

For further details about the symposium on Februari 22nd, please refer to the this websitefor further information.

Do feel free to circulate this information to relevant colleagues within your organisation.

Kind regards,
Alexandra Kelly
Public Policy Exchange
Tel: +44 (0)845 606 1535
Fax: +44 (0)845 606 1539

Key speakers are:
- Mr. Helmut Morsi, Deputy Head of Unit "TEN-T & Investment Strategy", European Commission
- Mr. Frederic Sgarbi, Head of Sector "Advanced Road Vehicles", European Commission
- Mr. Manuel Chaufrein, Brands Direction Peugeot Citroën, Hybrid and Electric Vehicles Division
- Mr. Petr Dolejsi, Director of Mobility and Sustainable Transport, European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA)
- Mrs. Sally Kneeshaw, Lead Expert, Electric Vehicles in Urban Europe (EVUE) Thematic Network
- Mr. Nick Ford, Senior Automotive Consultant, Frost and Sullivan

Delegates will:
- Discuss the challenges and opportunities for existing projects and structures in the EV market
- Explore scenarios for creating new business models and more effective value chains
- Identify and tackle gaps in existing frameworks and explore potential funding opportunities
- Understand and analyse consumer travel and usage patterns
- Consider the potential collaboration between governments, cities, OEMs and utility providers

dinsdag 17 januari 2012

Kennisreis ‘Duurzaam Bouwen’ naar Ecobuild Londen


Op 21 en 22 maart 2012 organiseert het Enterprise Europe Network een geheel verzorgde reis naar Londen naar de beurs Ecobuild. Ecobuild is een van de grootste beurzen ter wereld op het gebied van duurzaam bouwen en van de gebouwde omgeving.
Meer dan 1300 exposanten tonen de nieuwste ontwikkelingen over duurzaam ontwerpen, bouwen,nieuwe bouwmaterialen en technieken, het gebruik van alternatieve energiebronnen in gebouwen, passief bouwen etc. Deze reis is er een van een reeks reizen die het Enterprise Europe Network regelmatig organiseert in het kader van duurzaam bouwen. Eerdere reizen werden georganiseerd naar Zweden (Växjö), Zwitserland (Zürich) en Ecobuild 2011 (London).

Voor wie is deze reis bestemd?

Deze reis is bestemd voor bedrijven in de bouwketen en met name productiebedrijven van bouwmaterialen, onderdelen, installaties, prefab delen en componenten. Dus bedrijven die toeleveren aan de bouwketen en die geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen.
Het opdoen van internationale contacten is onderdeel van het programma. U neemt deel aan het bij de beurs horende matchmaking event. Dit kan voor u leiden tot nieuwe handelskanalen, technologische samenwerking, in- of export, en het geven of nemen van licenties etc.

Wat kunt u verwachten?
- Op de beurs verkrijgt U kennis van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen. Meer informatie op www.ecobuild.co.uk
- Nieuwe zaken partners. De beurs kent de gelegenheid tot deelname aan een matchmaking event. Deze wordt georganiseerd door het Enterprise Europe Network. Wij helpen u graag om de juiste samenwerkingspartner te vinden.

Voorafgaand aan de reis maken wij in overleg met u een samenwerkingsprofiel voor uw bedrijf. Vervolgens worden daar een of meer geschikte partners bij gezocht. In een of enkele gesprekken van ca. ½ uur krijgt u tijdens de beurs de gelegenheid om daadwerkelijk mogelijkheden tot samenwerking te bespreken.

Deze volledig verzorgde reis zal een bron van inspiratie zijn en nieuwe mogelijkheden bieden voor u en uw onderneming.

Wanneer?
- Woensdag 21 en donderdag 22 maart 2012.
- Vertrek woensdag morgen(Schiphol). Terugkomst donderdagavond (Schiphol).
- Enkele weken voor vertrek ontvangt u een gedetailleerd reisprogramma.

Wat zijn de kosten voor u?

- De totale reiskosten bedragen € 450,- all-in per persoon.
- Dit bedrag wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van een aantal instanties.
- De reiskosten zijn inclusief vlucht- en alle overige reiskosten (vanaf Schiphol),
1 overnachting, lunches/ 1diner, vervoer ter plaatse, bezoek aan de beurs,
deelname aan de matchmaking en een gedetailleerd reisprogramma.

Meer informatie of u aanmelden
U kunt zich aanmelden bij de volgende onderstaande collega's met daarbij uw naam, bedrijfsnaam en contactgegevens.

* Tjits de Jong, tlj@syntens.nl, Mob. 06 -20132412 Syntens
* Harrie Rosink, hro@syntens.nl, Mob. 06- 53109520 Syntens

Meer informatie over de beurs is HIER te vinden

OPMERKING: WACHT NIET TE LANG MET AANMELDEN AANGEZIEN ER EEN GROEPSTICKET WORDT GEBOEKT VOOR DE DEELNEMERS EN DE PLAATSEN IN HET VLIEGTUIG BEPERKT ZIJN. MAAK JE INTERESSE KENBAAR AAN HARRY OF TJITS!

UPDATE: DE PLAATSEN ZIJN ALLEMAAL BEZET, GEEN PLAATS MEER VRIJ. IK WENS IEDEREEN EEN SUCCESVOLLE BEURS EN EEN LEUK VERBLIJF IN LONDEN.

maandag 16 januari 2012

Continuïteit en groei door Innovatie


Bron: Website Industrial Design Centre - Enschede

Door te investeren in product- en procesinnovatie hebben bedrijven een grotere kans op een betere toekomst. Bedrijven die strategisch in design investeren, presteren gemiddeld beter. Doch de kosten gaan voor de baten uit. De overheid kan daarbij ondersteuning bieden via een aantal regelingen.

RDA regeling:
In 2012 start een nieuwe fiscale regeling de Research & Development Aftrek (RDA). Bedrijven kunnen een verhoogde fiscale aftrek voor R&D-investeringen en R&D-exploitatiekosten krijgen.
Nadere informatie: Research & Development Aftrek
Publicatie: RDA-regeling

WBSO:
Met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kunt u uw loonkosten voor innovatie projecten verlagen. De WBSO is bedoeld voor elk bedrijf in Nederland die R&D verricht. U vermindert eenvoudig de afdracht van loonheffing over de loonkosten.
Nadere informatie: WBSO

Innovatiebox:
De innovatiebox is er voor ondernemers met een bv of nv. Zij kunnen de winsten uit innovatieve activiteiten in een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting onderbrengen. Over deze winsten geldt dan een belastingtarief van 5% procent in plaats van 20 of 25%.
Nadere informatie: Innovatiebox

InnovatiefondsMKB+:
Deze regeling werkt met innovatiekredieten die rechtstreeks aan ondernemingen worden verstrekt. Het innovatiekrediet betreft directe financiering tot een derde van de kosten die met ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten gepaard gaat. Als het project tijdens de ontwikkelingsfase mislukt, wordt het krediet omgezet in een subsidie. Het fonds stelt voor dit jaar €95 miljoen aan innovatiekredieten beschikbaar.
Nadere informatie:
Innovatiefonds MKB+

vrijdag 13 januari 2012

Innovatiekrediet 2012 als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal


U heeft een innovatief idee. U ziet de kansen in de markt voor een nieuw product. U beschikt over kennis, visie en ambitie, maar niet over voldoende financiële slagkracht. Want wie wil er investeren in een project dat veelbelovend is, maar ook hoge risico's met zich meebrengt?

De overheid: met het Innovatiekrediet.
Vanaf 1 januari 2012 start het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het Innovatiefonds MKB+. Dit fonds bouwt onder andere voort op bestaande succesvolle financieringsinstrumenten. Eén daarvan is het Innovatiekrediet.

Voor wie?
Zowel starters als gevestigde bedrijven kunnen profiteren van het Innovatiekrediet. Als nieuwkomer krijgt u zo belangrijke financiële ondersteuning van uw project. Als bestaand bedrijf wordt de drempel lager om binnen uw R&D-budget middelen vrij te maken voor een écht vernieuwend project.

Vermogen om te innoveren
Het Innovatiekrediet is een regeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie die wordt uitgevoerd door NL Innovatie. In 2012 bedraagt het budget voor het Innovatiekrediet 95 miljoen euro. Aanvragen kunt u het hele jaar indienen. Ze worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Van elke aanvraag wordt individueel beoordeeld of die aan de eisen voldoet; als dat zo is en er is nog budget beschikbaar, wordt het gevraagde krediet verleend.

Wat is het?
Het geld is een risicodragend krediet, waarop rente wordt berekend. De rente hangt af van het risicoprofiel en bedraagt voor nieuwe projecten 4, 7 of 10%. Het krediet is bestemd voor de financiering van veelbelovende innovatieve projecten die binnen enkele jaren leiden tot nieuwe producten. Daarbij kan het gaan om de technische ontwikkeling van een nieuw product of de ontwikkeling van een medicijn waarbij nog een klinische studie is vereist. Het gaat om projecten die wellicht meer technisch risico's in zich bergen, maar die van groot belang zijn voor de toekomst van uw bedrijf en een uitstekend perspectief hebben in de markt.
Met het Innovatiekrediet kan voor mkb-bedrijven 35% en voor niet-mkb 25% van de ontwikkelingskosten van een project (eigen loonkosten, materialen, uitbestedingkosten, kosten octrooiaanvragen) worden gefinancierd tot een maximum van 5 miljoen euro.
Indien het project mislukt of om commerciële redenen gestopt wordt kan het verstrekte geld kwijtgescholden worden. Indien het project slaagt dan moet de lening inclusief opgebouwde rente binnen tien jaar worden terugbetaald.

FINANCIERING VAN INNOVATIES IN 2012
Voor de regeling, voorwaarden en voorbeelden zie deze website

donderdag 12 januari 2012

Duurzaamheid loont echt voor bedrijven


Bron: MT, Management Team Dhr. Peter Boerman d.d. 29-12-2011

Het is al vaak beweerd. Maar nu is het ook wetenschappelijk bevestigd: duurzaamheid integreren in de bedrijfsvoering kóst geen geld, maar levert juist meer op.

Althans, die conclusie mag je wel trekken uit The Impact of a Corporate Culture of Sustainability on Corporate Behavior and Performance, een recent rapport van de Harvard Business School (), waarvoor 180 bedrijven zijn bestudeerd: 90 duurzame 'koplopers' (bedrijven die sinds het begin van de jaren 90 aan duurzaamheid doen), en aan de andere kant 90 bedrijven die pas recent met het thema aan de slag zijn gegaan. De prestaties van deze bedrijven zijn ook gerelateerd aan de SAM/Dow Jones Sustainability Index.

Aandelenmarkt
De belangrijkste bevinding van de onderzoekers was dat over een periode van achttien jaar de duurzame koplopers (High Sustainability firms) significant beter presteerden dan de achterblijvers (Low Sustainability firms), zowel op de aandelenmarkt als in de boekhouding. Sterker nog, duurzame koplopers:
1. Scoorden 4,8 procent hoger op de aandelenmarkt
2. Lieten minder koersschommelingen zien, zijn dus stabieler en
3. Behaalden een betere ROA (return on assets) dan de low sustainability-groep

Andere belangrijke conclusies uit het onderzoek waren:
a. Koplopers hebben een betere governance-structuur om duurzaamheid te managen
De Harvard-onderzoekers bekeken ook of het bestuur formeel de verantwoordelijk draagt voor de duurzaamheidsstrategie en in welke mate de initiatieven uit het topmanagement verbonden zijn aan factoren die je met enige goede wil kunt scharen onder de noemers People en Planet. Het blijkt dat de high sustainability-organisaties vaker beschikken over een governancestructuur, waarbij de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid direct bij de het bestuur ligt. Ook maakt duurzaamheid bij deze bedrijven vaker deel uit van de prestatie-indicatoren die bepalend zijn voor de beloning van het top management.

b. Koplopers zijn beter in het betrekken van stakeholders
Met behulp van de data van Robeco-dochter SAM hebben de onderzoekers ook gekeken naar hoe de koplopers hun stakeholders betrekken bij het reilen en zeilen van de organisatie. Hieruit bleek dat koplopers hun bedrijfsstrategie en verdienmodel richten op meer verschillende belanghebbenden. Deze bedrijven eigenen zich over het algemeen meer activiteiten toe die zijn gericht op stakeholderbetrokkenheid en initiëren een productievere langetermijndialoog. In vergelijking met de achterblijvers, betrekken duurzame koplopers de stakeholders ook vaker in alle procesfases (zowel vooraf, tijdens als erna).

c. Koplopers hebben een langetermijnhorizon en -investeringsbasis
Door de kwartaalgesprekken te volgen tussen Investor Relations en analisten hebben de Harvard-onderzoekers ook ingeschat wat de tijdslijn is in communicatie naar de kapitaalmarkten. Daarnaast is het verschil berekend tussen het percentage aandelen dat in beheer is van langetermijn- en kortetermijninvesteerders. Daaruit blijkt dat bedrijven met een duurzame bedrijfscultuur zich ook in die gesprekken met analisten meer op de langere termijn richten. Bovendien communiceren duurzame koplopers effectiever over de bedrijfscultuur, de strategie en de langetermijnaanpak, waardoor ze ook meer langetermijninvesteerders aanspreken.

d. Koplopers integreren duurzame informatie in de financiële rapportages
Als laatste onderzochten de Harvard-wetenschappers de verslaggeving van de betrokken bedrijven. Hier bleek dat 25,7 procent van de duurzame koplopers sociale informatie in de (financiële) verslagen integreert en 32,4 procent concrete aandacht besteedt aan milieugerelateerde informatie. Niet veel? Misschien niet, maar zet het maar eens af tegen de achterblijvers, waar slechts 5,4 procent sociale informatie in het jaarverslag integreert en 10,8 procent informatie toevoegt die direct aan de milieuprestaties is toe te schrijven.

woensdag 11 januari 2012

Corporate Cleantech M&A Grew 153 Percent in 2011 Totaling $41.2 Billion


Source: Cleantech Group Press release

Cleantech Venture Investment in 2011 Reaches the Highest Level Since 2008

SAN FRANCISCO – January 5, 2012 – Cleantech Group™, a global research firm focused on cleantech innovation, today released preliminary 2011 results for clean technology venture and corporate investments around the globe, totaling $8.99 billion, a 13 percent increase over 2010. Cleantech mergers & acquisitions reached record highs in 2011 with 391 deals and a dollar volume of $41.2 billion, a robust 153 percent growth over 2010.

“While 2011 has been a difficult year for cleantech and venture capital, our 2011 numbers show surging interest in cleantech from global enterprises,” said Sheeraz Haji, CEO of Cleantech Group. “Despite some of the well-publicized headwinds, venture capitalists continue to invest in cleantech. Based on our historical data, we believe 2012 will be an all-time record year for global cleantech investments.”

Throughout 2011, investment totals grew while the number of deals declined by 7 percent compared to 2010, an indication that average round size is increasing. Of the 713 deals, 61 percent (438) were Series B or later rounds, accounting for 85 percent ($7.64 billion) of all money invested during the year.

Investments in North America grew significantly from $5.20 billion in 2010 to $6.81 billion in 2011, or a 30 percent increase. On the other hand, Europe and Israel took a step back, with $1.30 billion invested in 2011 compared to $1.84 billion in 2010.

In the public markets, China remained strong for cleantech IPOs. 28 of the 51 IPOs in 2011 came out of China, led by several massive offerings by large renewable energy corporations such as Sinohydro, Sinovel Wind Group and Huaneng Renewable Energy.

VENTURE INVESTMENT BY TECHNOLOGY SECTOR

Solar was the leading sector by amount invested ($1.81 billion), followed by energy efficiency ($1.46 billion) and transportation ($1.12 billion). Energy efficiency was the most popular sector measured by number of deals, with 150 funding rounds, ahead of solar (111 deals) and transportation (61 deals). The largest transactions in each of the top four sectors were:

- SOLAR – $1.81 billion in 111 deals
- ENERGY EFFICIENCY – $1.46 billion in 150 deals
- TRANSPORTATION – $1.12 billion in 61 deals
- BIOFUELS & BIOMATERIALS – $1.04 billion in 52 deals

Investment per region:
NORTH AMERICA: North American companies raised $6.81 billion, up 31 percent from 2010. The total of 470 deals disclosed represents a 25 percent increase from 425 in 2010.

In North America, California led the way with $3.69 billion in investments (54 percent share), followed by Massachusetts ($542 million, 8 percent) and Colorado (358 million, 5 percent). The largest deals included Fisker Automotive (three rounds at $315 million), BrightSource Energy ($201 million) and Sundrop Fuels ($175 million).

EUROPE & ISRAEL: European and Israeli companies raised $1.30 billion, down 30 percent from 2010 ($1.84 billion). There were 172 deals, also down 33 percent, from 256 in 2010. The largest deals were for Better Place ($200 million), Plastic Logic ($200 million) and Nexeon ($88 million).

More information or the full press release see this link

maandag 9 januari 2012

Ontdek de waarde van creatieve kennis


Bron: Syntens website

De Provincie Overijssel stimuleert ook in 2012 ondernemers om samen met een creatief professional succesvolle producten te ontwikkelen. Hoe? Door ze aan elkaar te koppelen! Door de frisse blik, kunde en creativiteit van een ontwerper is het mogelijk een sterk concept neer te zetten, efficiënter te produceren en met nieuwe verpakkingsconcepten de markt te veroveren.

Breng kansrijke innovatieve ideeën tot uitvoering en blijf de concurrent voor!

Naast bedrijven uit de High Tech sector kunnen ook bedrijven uit de maakindustrie, bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van energiebesparende producten en diensten en de bouw hun product een creatieve impuls geven. Maximaal 27 ondernemers kunnen de komende tijd gebruik maken van de diensten van een ontwerper uit de creatieve sector.

En de ontwerpers uit Overijssel? Die worden ook in 2012 uitgedaagd een creatieve oplossing te vinden voor de vraag van een industrieel bedrijf en werken samen aan een verbetering of een vernieuwing. Zij laten zien wat ze kunnen!
Zie de LINK naar de Creatieve Impuls

vrijdag 6 januari 2012

Nieuwe Energie Investerings Aftrek (EIA) 2012 gepubliceerd

BRON: Subvention Subsidie Advies

Op 30 december 2011 is de nieuwe fiscale stimuleringsregeling Energie Investerings Aftrek (EIA) gepubliceerd. Doel van deze regeling is om energiebesparing en de inzet van duurzame energie door het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. De EIA biedt u als ondernemer een fiscaal voordeel als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen.
U kunt ook in 2012 profiteren van subsidie op energiebesparende investeringen. Naast enkele aanscherpingen is de energielijst met mogelijkheden verder verruimd.

Wijzigingen
Vanaf 1 januari 2012 zijn er nieuwe onderdelen opgenomen in de energielijst 2012. Een selectie van de wijzigingen wordt hierna weergegeven.

Voor de gebouwde omgeving gelden de volgende wijzigingen:
- Warmteterugwinning uit ventilatie nu ook voor nieuwbouw;
- Warmtewisselaar voor vrije koeling is uitgebreid met koeling van gebouwen met oppervlaktewater;
- Nieuw: energieprestatieverbetering van bestaande liften is uitgebreid.

Voor processen hebben er twee interessante wijzigingen plaatsgevonden:
- Een laaghangend verwarmingssysteem voor pluimveestallen, waardoor warmte gericht aan het pluimvee wordt afgegeven, is opgenomen in de energielijst;
- Toevoeging voor bestaande datacenters die koelsystemen ombouwen naar de zogenaamde vrije koeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van koude buitenlucht.

Naast deze onderdelen gelden de volgende wijzigingen op het gebied van transportmiddelen en duurzame energie:
- Nieuw is het onderdeel lichtgewicht composieten kipperbak. Door het lichtgewicht stijgt het laadvermogen per rit.
- Toepassing actief zonvolgsysteem is toegevoegd. Hierdoor neemt de elektriciteitsproductie van zonnecellen toe;
- Nieuw: vergistingsinstallatie voor droge biomassa.

Wilt u alle wijzigingen doornemen van de nieuwe energielijst? Deze vindt u HIER.

Extra aftrekpost

De EIA regeling biedt ondernemers een extra aftrekpost. 41,5% van de investeringskosten van deze bedrijfsmiddelen is aftrekbaar van de fiscale winst. Over één of meerdere jaren hoeft u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te betalen.

donderdag 5 januari 2012

PING-bijeenkomst bij NLR Marknesse over composieten


Namens de Koninklijke Metaalunie Afdeling Gelre en Oost, als ook namens Syntens, wil ik u graag uitnodigen voor een bijeenkomst over toepassing van composieten op een erg inspirerende omgeving.

Wanneer: donderdag 26 januari 2012
Waar: National Aerospace Laboratory NLR
Voorsterweg 31
8316 PR Marknesse

Thema: Composieten, wanneer toe te passen?
Composieten hebben unieke eigenschappen, kunnen grote trekkrachten opnemen, zijn flexibel, licht en corrosiebestendig. Specialisten gaan in op de mogelijkheden van composieten en de praktijk van alledag. Naast de adviezen van specialisten is er alle aandacht voor de praktijk van het NLR en een rondleiding.

Programma

15.00 uur Ontvangst
15.30 uur Rondleiding NLR
16.20 uur ‘Composieten versus Metaal’ door ir. Bert Thuis
‘CompoWorld’ door Jasper Klarenbeek
17.00 uur ‘Toepassing in palletiseerinstallaties’ door Alex Verbruggen
Vragen en discussie
17.20 uur Netwerken met hapje en drankje

Aanmelding
Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos, maar het aantal plaatsen is beperkt. Bij overinschrijving zal er mogelijk een tweede bijeenkomst plaatsvinden. U kunt zich aanmelden bij mijn collega Hubrine Hanssen via hubrine.hanssen@syntens.nl. Graag zo spoedig mogelijk maar in ieder geval vóór 20 januari 2012. U ontvangt dan een bevestiging en routebeschrijving.

Het NLR vraagt van bezoekers legitimatie. Daarom graag bij de aanmelding uw naam, functie, bedrijfsnaam en –adres en uw paspoortnummer doorgeven. Voor het bezoek zelf is ook een legitimatie verplicht.

PING staat voor Productie Innovatie Netwerk Gelre en is een initiatief van Syntens en de Koninklijke Metaalunie. Met enige regelmaat worden thematische bijeenkomsten bij interessante bedrijven gehouden en wordt door een deskundige een aansprekend thema aangesneden. Kijk op onze website voor voorbeelden van presentaties.

Met vriendelijke groet,

Toine Straatman, Eelco Wildschut en Dick Laan, Koninklijke Metaalunie
Ben van den Bogaert, Alfons Niesink, Dries Stoel, Olaf ter Haar, Syntens

woensdag 4 januari 2012

Uitnodiging Early Moring Toast voor Nul-Energiewoning


Nulwoning biedt kiEMT-netwerk ruimte voor aansluiting

Woensdag 25 januari bijeenkomst kiEMT-netwerk

ARNHEM - In Groenlo (Achterhoek) vindt u een nulwoning. Initiatiefnemer Ronald Serné, verantwoordelijk voor de nulwoning in Groenlo, biedt samen met het ACT (Achterhoeks Centrum voor Technologie) ruimte aan anderen voor het ontwikkelen en testen van technieken in een bestaande woning. Tijdens de Toast licht hij het kiEMT-netwerk in rond onder meer de nieuwste technieken, het verbinden van partijen, weerstanden en het overwinnen daarvan, en de werking van een 'cluster binnen een cluster'.

Ideeën op het gebied van PV-panelen, warmteterugwinning, warmteopslag, smart grids, faseveranderingsmaterialen, etc.: tal van technieken worden beproefd in een bestaande woning. Ronald Serné: "Je zou het een 'toolkit open source' kunnen noemen. We bieden dan ook niemand exclusieve ruimte: iedere mkb-er kan laagdrempelig zijn of haar innovatieve product aan de nulwoning koppelen, om het zo maar te zeggen. Groot voordeel is dat je ook de invloed van andere invloeden door bijvoorbeeld combinaties met andere innovatieve oplossingen in de praktijk in kaart kan brengen."
Naast innovatieve bedrijven hebben ook TU Twente, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Saxion Hogescholen zich inmiddels aangesloten als partner van Nulwoning.nl. Voordeel voor de aangesloten partijen is overigens niet alleen het kunnen testen in een praktijkomgeving, maar ook ontstaan er samenwerkingsconstructies tussen aangesloten partijen.

Een nulwoning in het kort
Een nulwoning hoeft niet autonoom te zijn: 's zomers kan bijvoorbeeld de hoeveelheid energie teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet die 's winters daaruit verbruikt wordt. Het maken van een nulwoning begint met het energiegebruik te minimaliseren. Dit door vergaande isolatie, luchtdichtheid met balansventilatie en aardpijp (EWT), driedubbel glas, een zuidelijke oriëntatie van de woning en het gebruik van energiezuinige apparaten (passief huisconcept) Vervolgens wordt de woning energie-efficiënt verwarmd en voorzien van warm water. Dit door het gebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp, thermische collectoren en warmtebuffers. De overige vraag naar energie wordt opgewekt met hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zonnepanelen en/of een windmolen).

Over de Nulwoning in Groenlo:

• Nulwoning is inmiddels een Pluswoning. De woning levert ook de energie om een auto 48.000km/jaar te laten rijden;
• Nulwoning is de meest duurzame woning van Nederland. Greencalc+ score van 586;
• Nulwoning gaat verder als Living Lab voor Smart Grid ontwikkelingen

Wat is de 'Early Morning Toast"?
De Toast is een ontbijtsessie voor (hoofd)participanten, deelnemers en cliënten van Stichting kiEMT en wordt op elke tweede woensdag van de oneven maanden georganiseerd (uitzondering is deze keer: de eerste woensdag). Elke keer staat een actueel thema of interessante technologie centraal. De bijeenkomsten zijn uiteindelijk gericht op netwerkvorming en kennisoverdracht. Alle participanten en deelnemers van kiEMT worden hierbij uitgenodigd om zich aan te melden. Ook introducés zijn welkom. Aanmelden kunt u HIER

Datum, tijd en locatie
HOENDERLOO - Locatie voor de Early Mornin' Toast is Hotel Golden Tulip Victoria in Hoenderloo. De centrale ligging van dit hotel op de Hoge Veluwe in de nabijheid van de A1 en de A50 maakt het ook 's ochtends uitstekend bereikbaar. Klik hier voor uw route naar de Toast.
Tijd: - 7.15 uur inloop/ontvangst
- 7.30 uur ontbijt
- 8.15 uur spreker en discussie
- 9.00 uur afronding
Datum: - 25 januari 2012

Meer informatie over de Nul-woning is hier te vinden: HIER

dinsdag 3 januari 2012

Wie wordt winnaar van de MKB Innovatie top 100 2012? Meldt je aan


Winnaar MKB Innovatie Top 100-2011 levert bijdrage aan oplossen voedselschaarste

Dacom uit Emmen, winnaar van de MKB Innovatie Top 100 2011. Dacom uit Emmen mag zich dit jaar de meest innovatieve onderneming uit het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf noemen. Met het TerraSen™-systeem is de eerste plaats veroverd in de MKB Innovatie Top 100. Wie verovert in 2012 deze titel? U misschien? U kunt zich nu inschrijven! http://www.blogger.com/img/blank.gifhttp://www.blogger.com/img/blank.gif

Inschrijving voor de MKB Innovatie Top 100 staat voor iedereen open, mits het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en al omzet realiseert met de ingediende innovatie. Stichtingen zijn uitgesloten.

LET OP: SLUITING VOOR INSCHRIJVING SLUIT OP 31/01/2012

Neem deel aan deze gerenommeerde verkiezing! Inschrijven kan HIER. Meer weten over de criteria? Deze vindt u HIER.
De MKB Innovatie Top 100 is de grootste en belangrijkste prijs voor innovatieve MKB-bedrijven en is een initiatief van Syntens Innovatiecentrum.

De MKB Innovatie Top 100 wordt mede mogelijk gemaakt door NRC-Handelsblad, Mercedes-Benz en NL Octrooicentrum.

maandag 2 januari 2012

IDC en RAAK Programma's voor ondernemers

Bron: Website Industrial Design Centre

Het Industrial Design Centre is als partner betrokken bij een tweetal RAAK programma's die dit najaar zijn gestart voor een periode van twee jaar. Het betreft:

RAAK Recycling in Ontwerp:

In dit project werken Saxion, Windesheim, TU-Delft, Industrial Design Centre, producenten, verwerkers en ontwerpers samen in het:
1. onderzoek naar de recyclebaarheid van materialen en invloed van recycleprocessen op materiaaleigenschappen
2. ontwikkelen en valideren van ontwerpmethoden en middelen waarmee ontwerpers gerichter kunnen ontwerpen met en voor recycling
3. uitvoeren van een aantal productcases en alle kennis en ervaringen beschikbaar stellen via een toolbox.

RAAK Ontwerpen voor (thuis)Zorgverlener:

In dit project werken Saxion, Hogeschool Utrecht, Industrial Design Centre, U-Design, Panton Medische Productinnovaties en Carinova en vele andere bedrijven en organisaties samen in het:
1. onderzoek naar de rol en invulling van thuiszorgverlening en mantelzorg
2. ontwikkelen en valideren van geschikte ontwerpmethoden en faciliteiten voor het ontwerpen van producten en applicaties voor deze doelgroep
3. uitvoeren van een aantal productcases en alle kennis en ervaringen beschikbaar stellen via een toolbox.

Het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie organiseert de eerste netwerkbijeenkomst Ontwerpen voor Zorgverleners op
dinsdag 31 januari 2012,
van 15.00-18.00 uur
bij Saxion in ruimte W 3-30.

Zie de uitnodiging HIER

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy