vrijdag 13 januari 2012

Innovatiekrediet 2012 als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal


U heeft een innovatief idee. U ziet de kansen in de markt voor een nieuw product. U beschikt over kennis, visie en ambitie, maar niet over voldoende financiële slagkracht. Want wie wil er investeren in een project dat veelbelovend is, maar ook hoge risico's met zich meebrengt?

De overheid: met het Innovatiekrediet.
Vanaf 1 januari 2012 start het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het Innovatiefonds MKB+. Dit fonds bouwt onder andere voort op bestaande succesvolle financieringsinstrumenten. Eén daarvan is het Innovatiekrediet.

Voor wie?
Zowel starters als gevestigde bedrijven kunnen profiteren van het Innovatiekrediet. Als nieuwkomer krijgt u zo belangrijke financiële ondersteuning van uw project. Als bestaand bedrijf wordt de drempel lager om binnen uw R&D-budget middelen vrij te maken voor een écht vernieuwend project.

Vermogen om te innoveren
Het Innovatiekrediet is een regeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie die wordt uitgevoerd door NL Innovatie. In 2012 bedraagt het budget voor het Innovatiekrediet 95 miljoen euro. Aanvragen kunt u het hele jaar indienen. Ze worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Van elke aanvraag wordt individueel beoordeeld of die aan de eisen voldoet; als dat zo is en er is nog budget beschikbaar, wordt het gevraagde krediet verleend.

Wat is het?
Het geld is een risicodragend krediet, waarop rente wordt berekend. De rente hangt af van het risicoprofiel en bedraagt voor nieuwe projecten 4, 7 of 10%. Het krediet is bestemd voor de financiering van veelbelovende innovatieve projecten die binnen enkele jaren leiden tot nieuwe producten. Daarbij kan het gaan om de technische ontwikkeling van een nieuw product of de ontwikkeling van een medicijn waarbij nog een klinische studie is vereist. Het gaat om projecten die wellicht meer technisch risico's in zich bergen, maar die van groot belang zijn voor de toekomst van uw bedrijf en een uitstekend perspectief hebben in de markt.
Met het Innovatiekrediet kan voor mkb-bedrijven 35% en voor niet-mkb 25% van de ontwikkelingskosten van een project (eigen loonkosten, materialen, uitbestedingkosten, kosten octrooiaanvragen) worden gefinancierd tot een maximum van 5 miljoen euro.
Indien het project mislukt of om commerciële redenen gestopt wordt kan het verstrekte geld kwijtgescholden worden. Indien het project slaagt dan moet de lening inclusief opgebouwde rente binnen tien jaar worden terugbetaald.

FINANCIERING VAN INNOVATIES IN 2012
Voor de regeling, voorwaarden en voorbeelden zie deze website

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy