woensdag 1 augustus 2012

Motorrijden voor ondernemers uit Twente en de Achterhoek, editie 2012

Enschede – Haaksbergen, 31 augustus 2012

Ook dit jaar is er een relatiedag voor motorrijdende ondernemers uit Twente en de Achterhoek georganiseerd, als voortzetting van de succesvolle motorrit van 2011. Deze netwerkdag is specifiek voor directeuren/eigenaren die motor rijden en hun bedrijf in Twente of de Achterhoek hebben.
Dit jaar hebben we weer een uitdagende rit uitgezet om leuk te rijden, te netwerken en met een interessant bedrijfsbezoek in Duitsland voor liefhebbers van een exclusief product.

Op vrijdag 1 juni zijn we met een twee groepen van in totaal circa 18 personen vertrokken na een kop koffie met cake bij Motoport Hengelo aan de Enschedesestraat 210, na natuurlijk een kennismaking en een rondje rond de motor te hebben gelopen.

De agenda voor deze dag was als volgt:
8:30 uur ontvangst met koffie en cake bij Motoport Hengelo
9:00 uur vertrek eerste groep, waarna per 10 minuten de volgende groep
11:00 uur bedrijfsbezoek aan Wiesmann in Dülmen
12:00 uur Lunch en netwerken
14:00 uur Vertrek tweede deel, waarna per 10 minuten de volgende groep
17:15 uur Aankomst Motoport Hengelo
17:30 uur Aanvang BBQ en netwerken

De tourtocht bedraagt circa 200 km en is grotendeels in de Achterhoek en Duitsland gereden op mooie binnendoor wegen genietend van de bochten en het landschap.

Een inspirerend bezoek aan Wiesmann in Dülmen
Als bedrijfsbezoek hebben we Wiesmann in Dülmen bezocht. In een pand welke is gebouwd naar de vorm van het bedrijfslogo, de gekko, en waarbij de techniek van de constructie duidelijk terug is te zien.
Wiesmann is een Duitse exclusieve ambachtelijke autobouwer die vast houdt aan het concept van achterwiel aandrijving, benzine motoren, tweezitter en een ambachtelijke bouwwijze. Per jaar worden hier circa 200 auto's geheel volgens bestelling gebouwd, waarbij zelfs het stikwerk en de kleur van het stikwerk door de klant kunnen worden gespecificeerd. Het logo, de gekko, dat door de klant kan worden bepaald waar deze komt, in de rugleuning, kijkend naar links, kijkend naar rechts of zelfs in de klokken op het dashboard of in een matching kofferset en handtas voor de dame.
Als krachtbron en aandrijflijn wordt er gewerkt met BMW motoren, waardoor service en onderhoud bij een reguliere BMW dealer kunnen worden uitgevoerd.
De glasvezel carrosserie wordt handmatig ingelegd in grote matrijzen die vervolgens worden gebakken in een autoclaaf. Met veel schuurwerk zijn deze grote delen schitterend afgewerkt waarbij naast hoogglans ook nieuwe matlakken worden gebruikt. De carrosserie wordt gemonteerd op een chassis dat in de constructie veel lijkt op de vliegtuigbouw. De manier van constructie, materiaalgebruik en bouwwijze zoals het verlijmen en gebruik van klinknagels is erg herkenbaar en resulteert in een erg stijve bouwwijze.
De moderne maar ambachtelijke en goed georganiseerde werkwijze heeft veel ondernemers inspiratie gegeven in de aanpak en lay-out die op een relatief kleine productievloer wordt gerealiseerd en waar in alle rust wordt gewerkt aan de producten. Een overzichtelijke 'seriematige enkelstuks productielijn' met een all round team van monteurs die per tweetal de auto van begin tot eind samenbouwen. De zogenaamde multi tasking skills van de medewerkers worden stap voor stap ontwikkeld in het Rheinlandse organisatiemodel. De meester instrueert de leerling waarbij een hoge betrokkenheid bij het product en het bedrijf ontstaat.
In de stofferingsafdeling worden uit vele kleuren leer het interieur samengesteld. Door het strekken en verwarmen van leer worden dashboards, sturen en stoelen voorzien van een hoge kwaliteit leer. De bedrading wordt per auto uitgelegd op een bedradingsbord conform alle opties van de klant in een voertuigspecifieke bedradingsboom met velerlei kleuren en stekkers.
Wiesmann vertelt dat er een duidelijke markt is en dat die bestaat uit hoog individuele producten met een instapprijs van circa € 110.000,- en een doelgroep van succesvolle ondernemers vanaf midden 40. Uiteraard niet alleen in Duitsland maar zeker ook daarbuiten.

Netwerkende ondernemers

Niet alleen het bedrijfsbezoek is inspirerend, ook bij de ontvangst, de lunch en afsluitende BBQ wordt er veel door de ondernemers gesproken en gezocht naar aanknopingspunten voor netwerken en zaken doen. Altijd mooi om te zien hoe er verbindingen ontstaan waar je zelf nooit op zou zijn gekomen. De ondernemers genieten van een dag weg van het bedrijf, inspiratie op doen, nieuwe contacten te leggen en eindelijk weer eens lekker motor te rijden. Het verzoek om volgend jaar dit weer te organiseren laat dan ook niet lang op zich wachten.

De orgainisatoren

Deze motorrit is georganiseerd door ABN-AMRO Haaksbergen – Neede – Eibergen, René Holtkamp, Kamer van Koophandel Enschede, Marco Platvoet en Syntens Innovatiecentrum, Olaf ter Haar en is mede mogelijk gemaakt door Motoport Hengelo, Goos Bos.
Mocht u zelf volgend jaar deel willen nemen aan deze netwerk en motordag dan kunt u zich melden bij bovenstaande personen. Wij proberen de groep beperkt te houden zodat er voldoende ruimte is om contacten te leggen en veilig te kunnen rijden.

Foto's van deze motorrit en het bedrijfsbezoek zijn HIER te vinden.
Foto's van de rit uit 2011 zijn HIER te zien



Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy