dinsdag 7 augustus 2012

Japan: Elektische auto's als noodstroomvoorziening

Toyoto Motors en Mitsubishi Motors gaan wisselrichters inbouwen in een aantal van hun elektrische automodellen. De batterijen van deze auto’s kunnen dan apparaten in huis van stroom voorzien tijdens stroomstoringen.
Na de grote aardbeving en tsunami in Japan in 2011 viel op veel plaatsen de stroom uit. Hybride elektrische auto’s bleken toen een uitkomst als noodstroomvoorziening. Allerlei apparatuur in huis, zoals elektrische rijst- en waterkokers, werd aangesloten op hun batterijen. De automakers Toyota en Mitsubishi hebben nu besloten om een aantal van hun modellen geschikt te maken als noodvoorziening. Daarvoor hebben ze een elektronische schakeling nodig die gelijkstroom in wisselstroom omzet. Deze wisselrichter moet de opgeslagen hoog-voltage gelijkstroom omschakelen naar een laag-voltage wisselstroom.

In Japan is de Toyota Estima HV op het ogenblik de enige auto die met een wisselrichter wordt geleverd. Toyota is nu van plan tegen het einde van het jaar in een aantal modellen de schakeling beschikbaar te hebben. Volgend jaar maart gaat Mitsubishi de wisselrichter in een plug-in hybride SUV model leveren. Door de toegenomen vraag is Toyota Industries Corp. nu van plan de productie van wisselrichters te verhogen.

Ook andere autofabrikanten willen hun modellen geschikt maken als noodstroomvoorziening. Nissan verkoopt al een systeem om stroom van batterijen in elektrische auto over te brengen naar apparaten in huis.

Meer informatie:
Paul op den Brouw, 25 juli 2012

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy