vrijdag 23 november 2012

Meer export buiten Europa


Bron: Financieel Dagblad, auteur Jorge Groen
Nederlandse bedrijven verkopen steeds meer goederen en diensten buiten de Europese grenzen. Dat stelt hogere eisen aan het werkkapitaal van ondernemers, meldt ING

Het grootste deel van de Nederlandse uitvoer gaat nog altijd naar West-Europa en driekwart naar Europa. Landen buiten de Europese grenzen nemen echter steeds meer Nederlandse producten af. Tussen 1996 en 2012 groeide deze export met 80% terwijl de uitvoer naar Europese landen met 7% toenam. Het exportaandeel van Niet-Europese is toegenomen tot meer dan 21%.

Als gevolg van de Europese schuldencrisis zet Nederland minder goederen af in eurolanden. Door de lagere euro zijn Nederlandse producten in niet-eurolanden juist aantrekkelijker geworden. Volgens het CBS is de export naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland het afgelopen decennium het hardste gestegen.

Als de economie weer aantrekt zullen ondernemers hun werkkapitaal vroeg of laat moeten uitbreiden om hernieuwde groei mogelijk te maken, stelt ING. Dat komt omdat debiteuren-, crediteuren- en voorraadposities meestal gelijk of progressief oplopen met de stijgende omzet. Dat legt een groter beslag op het werkkapitaal.

Bent u op zoek naar zakenpartners in het buitenland, meldt u dan kosteloos aan bij het Enterprise Europe Network en registreer uw interesses. U ontvangt dan elke 2 weken een email met nieuwe samenwerkingsvoorstellen in uw mailbox. Inmiddels werkt dit netwerk ook samen met Zuid Korea, USA, Rusland, Chili en andere soortgelijke netwerken.
Meer hierover is HIER te vinden.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy