dinsdag 8 september 2015

Korte nieuwsupdate uit diverse nieuwsbrieven over MKB en internationalisatie

Bron: CBS / RVO /

In de Internationaliseringsmonitor 2015, gepubliceerd door het Centraal Bureau van de Statistiek, staan innovatie en internationalisering centraal. Innovatie is een belangrijke aanjager van economische groei en welvaart. Niet alleen blijken internationaal actieve bedrijven vaker te innoveren dan bedrijven zonder internationale activiteiten, ook geven ze meer geld uit aan innovatie. In deze publicatie onder meer de volgende bevindingen:
  • De R&D-uitgaven van bedrijven en instellingen bedroegen in 2013 circa 12,7 miljard euro.
  • Nederland stond in 2013 op de 9e plek van meest R&D-intensieve landen in de EU; net onder het Europesegemiddelde.
  • Bedrijven in buitenlandse eigendom geven gemiddeld 70 procent meer uit aan R&D dan vergelijkbare Nederlandse bedrijven.
Het hebben of doen van innovaties is een belangrijke verklaring voor productiviteitsverschillen tussen exporteurs en niet-exporteurs. Voor het volledige rapport, kijk op: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/internationale-handel/publicaties/publicaties/archief/2015/internationaliseringsmonitor-2e-kwartaal-2015.htm

Ondernemer met internationale ambities? Win een jaar lang ondersteuning.
Ondernemers met de ambities om internationaal te gaan ondernemen, kunnen een jaar lang ondersteuning winnen. Het Oranje Handelsmissiefond (OHMF) stelt 10 zogenaamde Oranje Handelsmissiepakketten beschikbaar. Het is een initiatief van de ING-bank, KLM, MKB-Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken, met ondersteuning van RVO.nl. Inschrijven kan tot 3 oktober. Lees meer.

Vrijhandelsakkoord met Vietnam
Europese exporteurs en investeerders hebben straks makkelijker toegang tot de Vietnamese markt, die ruim 90 miljoen consumenten telt. De Europese Unie en Vietnam hebben hiervoor op 4 augustus een akkoord bereikt, dat de komende maanden wordt uitgewerkt. Door het verdrag verdwijnen onder meer op termijn de meeste importtarieven tussen Vietnam en de EU. Meer Lees meer.

Kansen (water-)bouwbranche Duitsland
Bent u actief in de (water-)bouwbranche? Dan liggen er kansen voor u in Duitsland. Op het Duitse eiland Fehmarn in de Oostzee zijn grote infrastructurele werkzaamheden gepland. Zoals de aanleg van havens, strekdammen, promenades, kades en straten en de bouw van vakantiehuizen en een hotel met faciliteiten voor vakantiegangers. Deze plannen bevinden zich nog in de projectontwikkelingsfase. Lees meer.

Kansen in Turkije verkennen
Het evenement Road2Turkey op 10 september geeft u een actueel beeld van de economische ontwikkelingen en mogelijkheden in Turkije. RVO.nl organiseert Road2Turkey samen met de KvK. Lees meer.

Kansenseminar Health & Clean Energy
RVO.nl en de Asian Development Bank (ADB) houden op 29 september een seminar over de kansen voor Nederlandse bedrijven en consortia bij de ADB. Het kansenseminar richt zich op de sectoren duurzame energie en gezondheid. Lees meer.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy