donderdag 22 oktober 2015

Techneut en op de verkeerde werkplek? Medewerker met meer potentie? Doe een HBO technische deeltijd opleiding

Bron: HAN Hogescholen

Stel je bent opgeleid in de techniek op MBO-4 niveau of HAVO-niveau, maar je voelt je niet helemaal prettig in je werk of je vakgebied en eigenlijk merk je dat er wel meer uitdaging kan zijn in de werkzaamheden die je nu doet. En wat dan? Tot je pensioen uitzitten? Radicale baanwisseling? Met tegenzin naar je werk? Vervolgopleiding maar hoe?
Welke andere vakgebieden trekken je meer aan om in verder te gaan? Wil je de arbeidskansen vergroten ook nadat je bent afgestudeerd? In een vakgebied waar de toekomst meer kansen en uitdagingen geeft? Combinatie van HBO Werken & Leren is een mogelijkheid voor de richtingen werktuigbouw of elektrotechniek.

Stel je bent manager of eigenaar van een technisch bedrijf in een snel veranderende en complexe omgeving, en je ziet dat je medewerker op MBO-4 niveau potentie heeft om door te groeien. Een versterking van de technische achtergrond, een stuk kennis en denkniveau en het zou zo maar de opvolger van je eigen bedrijf kunnen worden? Of die andere onbenutte kant van de techniek verder uitbouwen en daarmee de risico spreiding van het bedrijf verbeteren? Dat geeft kansen!
Ook voor werkgevers een goede manier om te investeren in de kennis en inzetbaarheid van medewerkers, door via het dagelijkse werk in combinatie met een opleiding meer uitdaging, grotere inzetbaarheid, motivatie en binding van medewerkers.

Waarom Werken en Leren in de Elektrotechniek en de Werktuigbouwkunde?

Dit deeltijd-onderwijsprogramma is in 2012 opgestart door de Hogeschool Arnhem Nijmegen, de HAN, en Alliander, samen met nog enkele grote werkgevers in deze regio (o.a. Tennet, DNV GL). Wij hebben geconstateerd dat de tekorten op de arbeidsmarkt voor goed opgeleide Elektrotechnici en Werktuigbouwers steeds groter worden. Er komen een paar honderd afgestudeerden van school af terwijl er een paar duizend vacatures zijn. Dit gaat op den duur leiden tot grote knelpunten bij de instandhouding van bijvoorbeeld de energienetten. Om deze negatieve beweging om te buigen is een HBO-deeltijdopleiding opgestart, vooral bestemd voor studenten die een "niet goed op de arbeidsmarkt aansluitende" MBO-opleiding gekozen hebben en alsnog de overstap naar de Elektrotechniek of de Werktuigbouw willen maken. Op deze manier vergroten we fundamenteel het aantal afgestudeerde ingenieurs.

Wat houdt dat programma Werken en Leren in?
De studenten starten op MBO-niveau 4 Elektro of Werktuigbouw met de HTS Elektrotechniek of Werktuigbouw. Ze hebben dus reeds een MBO4- diploma of ze hebben de voorbereidingscursus (Wiskunde, Natuurkunde, Elektrotechniek, Werktuigbouw) met goed gevolg afgelegd. Ze werken drie dagen
per week op een leer/werkplek overeenkomstig hun kennisniveau en ze worden begeleid door een ter zake kundige collega van het bedrijf waar ze werken van tenminste HBO Elektro- of Werktuigbouw-niveau. De andere twee dagen gaan ze naar de HAN om daar hun HTS-opleiding te volgen. Deze constructie heeft als voordeel dat de praktijk bij het bedrijf waar ze werken en het opleidingsinstituut HAN nauw aan elkaar verbonden zijn/worden en elkaar kunnen voeden met kennis. Daarnaast zijn dit zeer gemotiveerde studenten die vastberaden zijn om van hun (tweede) leven iets moois te maken. Kortom, dit zijn de ideale werknemers, leergierig en kneedbaar.

Wanneer start het Programma Werken en Leren in de Elektrotechniek?
De opleiding is gestart in september (2015) en duurt net als de gewone HTS vier jaar. Het is de bedoeling dat de studenten het eerste jaar een arbeidscontract (inclusief vergoeding van hun studie- en reiskosten) krijgen van één jaar om hun propedeuse te halen. Halen de deelnemers de propedeuse en bevallen ze goed als werknemer, dan gaan ze, al studerend en werkend, verder in het leer-werktraject om te worden opgeleid tot volwaardige medewerkers op HTS-niveau van het bedrijf waar ze werken. Het is de bedoeling dat ze ook na hun studie bij dat bedrijf in dienst blijven. Daar zit juist het grote voordeel, volledig ingewerkt en opgeleid op hoog niveau. En tijdens de studie ook al productief voor het bedrijf.

Hoe nu verder met dit aanbod voor het Leer/Werk-traject?
Ondertussen melden zich in de loop van deze herfst en de komende winter druppelsgewijs studenten aan bij de HAN. De meesten adviseren wij om het voorbereidend jaar te volgen en zodoende hun wis- en natuurkunde en algemene technische kennis op te halen. In die periode leren wij ze ook beter kennen en kunnen wij deze studenten aan de bedrijven voorstellen. Wij maken graag kennis met de directie van geïnteresseerde bedrijf en sturen komend voorjaar verdere informatie toe. Bedrijven en deeltijdstudenten worden voor een kennismakingsgesprek uitgenodigd. In september 2016 start de eerstvolgende opleiding.

Voor meer informatie graag contact opnemen met mevrouw de Vries bij de HAN Hogescholen Arnhem en Nijmegen.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy