maandag 16 november 2015

Inspirerende Company missie naar Nordrhein-Westfalen voor de Metaal & Techniek

UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading"/>
Bron: Koninklijke Metaalunie/ Enterprise Europe Network

Voor Nederlandse bedrijven in de toelevering organiseerden  Koninklijke Metaalunie, Kamer van Koophandel en Enterprise Europe Network van 5 t/m 6 november 2015 een company missie naar de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen (NRW). Het doel van deze missie was om MKB-bedrijven in de sector metaal en techniek in contact te brengen met de Duitse maakindustrie.

Voor Nederlandse bedrijven in de machinebouw en industriële toelevering is de Duitse markt qua omvang en toegankelijkheid bijzonder interessant. Vooral in de aan Nederland grenzende deelstaat NRW zijn grote concentraties gevestigd van internationaal gerenommeerde machinebouwers. Dit biedt volop kansen! In het noorden van de deelstaat NRW bevindt zich bijvoorbeeld de regio OstWestfalenLippe. In deze regio zijn onder andere ruim 270 machinebouwers gevestigd. Hier bestaan voor Nederlandse metaal- en techniekbedrijven dus goede kansen voor grensoverschrijdende samenwerking en toelevering.

Op het programma van de company missie stonden twee bedrijfsbezoeken, een interactieve netwerklunch met Duitse bedrijven en partners en het bezoeken van de lokale FMB-Messe (Zuliefermesse Maschinbau).

De Zuliefermesse Machinenbau (FMB), is een jaarlijkse beurs voor toelevering aan de machinebouw In Bad Salzuflen. Het gaat hier vooral om de Duitse machinebouw. De FMB Zuliefermesse Maschinenbau staat bekend als een goede en overzichtelijke beurs waar men snel en makkelijk in contact komt met klanten uit de Duitse markt. De deelnemers brachten een bezoek aan deze beurs en tevens aan het collectief van Metaalunie zodat er  de nodige kennisdeling plaatsvond.

Op de beurs vond tevens een netwerklunch met presentaties van It’s OWL, actief in Industrie 4.0 in Nederland bekend onder de therm Internet of Things (IoT), NRW International voor handelsbetrekkingen en partner binnen Enterprise Europe Network en Metaalunie plaats. Hierbij waren ook Duitse partijen en organisaties uitgenodigd, zodat de deelnemers tijdens de lunch de nodigde contacten konden opdoen.

Het eerste bedrijfsbezoek was bij Claas in Harsewinkel. Claas is de  grootste fabrikant van landbouwmachines in Europa. In totaal werken bijna 11.000 mensen in 11 fabrieken aan geavanceerde machines voor de moderne landbouw. Omzet in 2013 was 3,8 miljard Euro als familiebedrijf met een oorsprong in 1913. CLAAS bouwt ieder jaar bijna 20.000 combines en maïskneuzers. Het bezoek aan dit familiebedrijf was zeer indrukwekkend. De souplesse van de gehele  productielijn  van deze grote machines.  In het 'Technopark' waren de laatste nieuwe Claas machines te zien. Producten van Claas kenmerken zich door een hoge mate van mechatronica, ICT en zelfregelende instellingen. Zo worden de graankorrels geteld op een metalen plaat die uit het proces van de combine vallen. Indien dit aantal te groot wordt, wordt de machine bijgeregeld. Binnen Claas neemt ICT / Electronica en mechatronica een steeds belangrijkere rol in om de koploperspositie vast te houden in de markt. 
Daarna brachten we een bezoek aan Weidmüller in Detmold. Weidmüller  ondersteunt bedrijven en partners wereldwijd met electronica en energietechniek producten, oplossingen en diensten in de industriële omgeving van energie, meetapparatuur en data analyse. Na een hartelijk ontvangst en een mooie presentatie over de manieren hoe Weidmüller ingaat op industrie 4.0 (IoT) werd men rondgeleid in een nieuwe fabriek waar men klemmenstroken maakt. De fabriek kenmerkt zich door een groot aantal spuitgietmachines en assemblage lijnen voor de samenbouw van de producten. Door één (1) spuitgietmachines te meten en te analyseren, is men in staat met minder energie en minder uitval te produceren en de instellingen over te zetten naar andere gelijke machines. "The cloud" hier is de data die men in het productieproces vergaart en analyseert voor optimalisatie. Daarnaast is in de fabriek verregaand domotica toegepast. In elke klemmenstrook zitten 2 schroeven voor het vastklemmen van de draad. Per maand verwerkt Weidmuller 80 miljoen schoefjes in hun producten. Productie is een continu proces bij Weidmuller. Weidmuller deelt haar ervaringen met andere bedrijven om zo de Duitse industrie te optimaliseren, maar willen ook graag hun expertise aan de Nederlandse industrie beschikbaar stellen binnen projecten.
Al met al een interessante company missie om de eerste contacten op te doen met de Duitse maakindustrie.



Foto’s gemaakt tijdens het bezoek zijn HIER te bekijken 
Meer informatie  FMB, www.fmb-messe.de

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy