dinsdag 14 april 2009

Handelsreis naar Denemarken en Zweden voor medische bedrijven, 28-09 t/m 01-10 2009


Eind september organiseert de EVD in het kader van het Enterprise Europe Network Nederland en in samenwerking met Syntens, SenterNovem en de Kamers van Koophandel een handelsmissie naar Denemarken en Zuid-Zweden: de Øresund-regio, rond Kopenhagen en Malmö.

De missie staat open voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de medisch technologie & hulpmiddelen en apparatuur of infrastructuur ten behoeve van thuisbehandeling, thuisdiagnose en personal care. Deelname vormt een uitstekende gelegenheid om de mogelijkheden van levering aan de gezondheidszorg op een efficiënte manier in kaart te brengen en de eerste of nieuwe contacten te leggen.
De Øresund-regio is in Scandinavië het grootste centrum voor medische technologie, farmacie en biotechnologie. Het wordt wel aangeduid als "Medicon Valley". Een gebied met ruim 3 miljoen inwoners, meer dan 40.000 werknemers in de Life Sciences sector, ruim 10.000 Life Science researchers en ruim 30 ziekenhuizen - waarvan 11 universitair - en een sterke infrastructuur in de gezondheidszorg. Belangrijke stimulatoren zijn vooral de universiteiten in Kopenhagen en Lund.

Waarom deelnemen?

Door een matchmaking programma-op-maat wordt u met geïnteresseerde zakelijke relaties in contact gebracht.
U krijgt u in korte tijd een goed beeld van de mogelijkheden die deze interessante markten te bieden hebben.
Een paar dagen samen optrekken vormt een goede gelegenheid om kennis en ervaringen met Nederlandse collega-ondernemers uit te wisselen.
U betaalt slechts een klein deel van de totale organisatiekosten, voor een programma dat, als u het zelf moet regelen, qua tijd en kosten een veelvoud ervan zou kosten.

De EVD is onderdeel van het Enterprise Europe Network. Dit is een netwerk van 550 organisaties in ruim 40 landen die ondernemers ondersteunen bij internationaal zakendoen. Via het netwerk vindt u zakenpartners in het buitenland en worden uw vragen beantwoord over o.a. EU wet- en regelgeving. Meer informatie: www.enterpriseeuropenetwork.nl.

In het kort:
Wat: Handelsreis naar Denemarken en Zuid-Zweden
Voor wie: Nederlandse bedrijven die actief zijn in de medische technologie & hulpmiddelen en apparatuur of infrastructuur ten behoeve van thuisbehandeling, thuisdiagnose en personal care
Wanneer: 28 september t/m 1 oktober 2009
Kosten: deelname 500 euro per bedrijf. Reis- en verblijfkosten, tolken en eventuele reiskosten in het kader van individuele matchmaking zijn voor eigen rekening.
Aanmelden: uiterlijk 8 mei 2009 via www.evd.nl/missies/oresund
Aanmelding algemeen Het aantal deelnemers is gebonden aan een maximum. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst.
Informatie: EVD, Erik Hesseling, telefoon: (070) 778 80 68, e-mail: hesseling@evd.nl

vrijdag 10 april 2009

Octrooibox, belastingvoordeel voor uw bedrijf


In Nederland is sinds 1 januari 2007 de Octrooibox in werking getreden. Nu al gaan er geluiden op om de Octrooibox te verruimen.

Zo wordt voorgesteld om van de octrooibox een IE-box te maken, die naast octrooien ook van toepassing is op andere beschermingsvormen zoals merken, en die ook geldt voor IE-rechten die zijn gekocht. Welke fiscale maatregelen zijn er in andere landen, en hoe worden die beoordeeld?

De Octrooibox nader beschouwd
Op 1 januari 2007 is de octrooibox in werking getreden. Deze fiscale regeling heeft als doel het bevorderen van innovatieve activiteiten in Nederland. Nederland kende al de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Deze fiscale regeling verlaagt de loonkosten van werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk. De octrooibox houdt in dat in de vennootschapsbelasting een verlaagd tarief - 10 procent in plaats van de reguliere 25,5 procent - geldt voor de opbrengsten die worden behaald uit na 31 december 2006 verleende octrooien.

Wie kan er gebruik van maken?
De octrooibox kan worden gebruikt door belastingplichtigen die vallen onder het regime van de vennootschapsbelasting. Overigens is het wel zo dat, indien een ondernemer die onder het regime van de inkomstenbelasting valt zijn onderneming 'geruisloos' omzet in een BV, de kosten gemaakt in de periode waarin hij onder de inkomstenbelasting viel mag opvoeren in de octrooibox van de opgerichte vennootschap.

Wat kan worden ingebracht?
In de octrooibox kunnen een of meer octrooien worden ingebracht, zowel Nederlandse, Europese als buitenlandse octrooien. De octrooibox geldt ook voor kwekersrechten, maar niet voor andere intellectuele eigendomsrechten, zoals merken en modellen. Buitenlandse rechtsvormen kunnen worden ingebracht voor zover deze vergelijkbaar zijn met het Nederlandse octrooibegrip.

De regeling is alleen van toepassing verklaard op verleende octrooien, omdat deze traceerbaar zijn in het voor iedereen (en dus ook voor de belastinginspecteur) vrij toegankelijke octrooiregister. Onduidelijk is nog hoe moet worden omgegaan met verleende octrooien die op een gegeven moment komen te vervallen. Op zich volgt de fiscale werkelijkheid hier de commerciële werkelijkheid: vanaf het moment dat het octrooi komt te vervallen zullen er geen inkomsten meer binnenkomen die in de octrooibox vallen. Verder zullen eventuele terugbetalingen van royalty’s voor achteraf bezien onterecht verleende octrooien slechts tegen het lage tarief aftrekbaar zijn.

Verdere informatie kunt u hier vinden: Octrooi Centrum Nederland

vrijdag 3 april 2009

Workshop produceren in crisistijd, 7 mei 2009

WORKSHOP OVER PRODUCEREN IN CRISISTIJD
Crisis en vraaguitval onderwerpen van praktische bijeenkomst

TCPM Ingenieurs & Adviseurs en het innovatienetwerk Syntens organiseren op
7 mei in Enschede kosteloos een bijeenkomst voor MKB-ondernemers die juist in deze tijd slagvaardig willen blijven, hun operationele processen willen optimaliseren en kansen zien door vraaguitval. Deelnemers aan de workshop krijgen een optimalisatie-kit mee om de besproken onderwerpen direct in hun bedrijf toe te passen.

Door de economische crisis is er voor veel bedrijven een duidelijke terugval in vraag uit de markt. Orders blijven uit en er is overcapaciteit. Ook is het moeilijker geworden om financiering te verkrijgen. Immers, nieuwe financiering moet voldoen aan strengere voorwaarden. Tijdens deze bijeenkomst wordt gesproken over het verantwoord afbouwen van de voorraadpositie, kortere doorlooptijden en een hogere omloopsnelheid. Maar ook over het vergroten van de concurrentiekracht door juist in deze tijd te werken aan procesinnovatie.

Optimalisatie
Guido van den Belt, adviseur optimalisatie bij TCPM toont deelnemers de kansen bij vraaguitval. Van den Belt laat zien dat juist door de huidige crisis er tijd beschikbaar komt om operationele processen verder te optimaliseren. Productiemedewerkers spelen hierin een centrale rol. Rik Voerman, manager optimalisatie bij TCPM gaat in op het verbeteren van de financiële positie. Aan de hand van praktische voorbeelden toont Voerman hoe voorraden gereduceerd kunnen worden, zonder verlies aan leverbetrouwbaarheid.

Aanmelden
De workshop vindt plaats op 7 mei bij Syntens aan de Hengelosestraat 585 in Enschede en duurt van 14.30 uur tot 17.15 uur. Er wordt afgesloten met een netwerkborrel. Er is ruimte voor 12 deelnemers. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Syntens, via 088 – 4440157. Aanmelden kan via de website van Syntens. Aanmelden

Clean Tech bedrijven Twente naar Palo Alto in juni 2009


Aankondiging Cleantech reis naar Silicon Valley van 20 tot en met 26 juni 2009

Van 20 juni tot 26 juni 2009 zal een delegatie naar Palo Alto (Silicon Valley, VS) reizen. Deze missie zal plaatsvinden in het kader van de verdere invulling van de Economic Alliance tussen Enschede en de stad Palo Alto. Ruim 30 vertegenwoordigers van de 4 O’s (ondernemers, onderwijs, onderzoek en overheid) gaan mee om de groeimarkt voor Cleantech te beleven.


Op basis van de contacten uit eerdere missies is gebleken dat er een groot investeringspotentieel is in de VS op het gebied van Cleantech. Daarnaast heeft President Obama aangekondigd zwaar te zullen investeren in schone, duurzame energie en technologie. Oost Nederland is erg sterk in membraantoepassingen voor waterzuivering, biobrandstoffen, sensortechnologie en diagnostiek, duurzaam bouwen, watermanagement en slimme materialen voor solar toepassingen. Kortom, een uitgelezen kans om uw kansen te verkennen en in contact te komen met voor u relevante bedrijven en organisaties.


Een aantal bedrijven en kennisinstellingen - in de sectoren water- en membraantechnologie, bio-energie en duurzame energie- heeft reeds aangegeven concrete belangstelling voor deze reis te hebben. Daarnaast zullen ook bestuurders uit de regio Twente meegaan. Door de diverse samenstelling van het gezelschap kunnen we Oost Nederland internationaal sterker positioneren als een Cleantech regio. Wij nodigen u van harte uit om mee te gaan naar Silicon Valley.


Het programma voorziet in een reis van totaal 7 dagen. Dit programma zal afgestemd worden op de specifieke interesses van de deelnemers. Beoogd wordt zoveel mogelijk gezamenlijk op te treden. Daarnaast zullen een aantal parallele programma’s georganiseerd worden voor de verdere verdieping op bepaalde onderwerpen.

De kosten van deelname aan de gehele reis bedragen ca. 3.500,- euro. Deze zijn inclusief alle reis- en verblijfkosten, georganiseerde maaltijden en het gezamenlijk programma.


Om deze reis zo succesvol mogelijk te maken willen we zo vroeg mogelijk starten met de voorbereiding. We vragen u dan ook voor 16 april aan ons kenbaar te maken of u belangstelling heeft uw kansen in Silicon Valley te onderzoeken.

Via de website van Syntens aanmelding kunt u zich direct aanmelden als geïnteresseerde en zullen wij op korte termijn een afspraak met u maken voor een intake.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Remco Lucassen, manager international affairs, Kamer van Koophandel Oost Nederland.

Remco.lucassen@kvk.nl of 06-2239 2485.


Deze reis is een initiatief van de gemeente Enschede in samenwerking met de Kamer van Koophandel Oost Nederland en Syntens innovatieadviseurs. Uw programma in Silicon Valley zal ingevuld worden door Voyedge, een organisatie gespecialiseerd in het vertalen van uw wensen naar een succesvol vervolg in Silicon Valley.


Met vriendelijke groet,


P.E.J. den Oudsten

Burgermeester gemeente Enschede


Cleantech is frequently named “the Next Wave of Innovation”. It is a new technology and related business models offering competitive returns for investors and customers while providing solutions for global challenges.

Cleantech is a very broad concept. It does not embrace one technology neither does it embrace one industrial sector. Cleantech spans many industry verticals and is defined by the many different segments. Cleantech is growing fast. In 2007, venture capitalists invested $ 2.2 billion into U.S. cleantech companies with a growth rate of 45% (PWC Age, 2008). Revenue growth in the sector is up to 40% in clean energy.

Palo Alto (located in Silicon Valley, USA) and Enschede (located in Twente, NL) are sister-cities. Another relation is that they are both knowledge-intensive region, strong in cleantech and interested in co-operating while riding this next wave of innovation. Hence, this research is done to provide insight in potential economical cooperation regarding cleantech innovation between Enschede and Palo Alto (high-tech hubs for the Netherlands –Silicon Valley). The city of Enschede sponsored this research that describes the findings of an initial market scan to provide a first impression about potential projects. A more indebt research regarding the needs/challenges in and surrounding Palo Alto is recommended as well as opportunities for collaboration in a wider area than solely Twente, as for example the East of the Netherlands and abroad.

By comparing cleantech strengths in Twente and in Silicon Valley several opportunities & potential matches for collaborative projects between Enschede-Palo Alto are identified.

A central finding was that the region Twente is very strong in (i) membrane applications for purification of water, biofuels, gasses, energy conversion etc; (ii) sensor en diagnostics; (iii) sustainable building; (iv) environmental research (in particular management of water)and new materials for solar applications. (other research focused on cleantech is described in this report)

Another central finding was that Silicon Valley forms a strong broad cleantech cluster. Strong cleantech sub-clusters can be considered (i) Water management and purification; (ii) sustainable transportation (mobility); (iii) solar energy and; (iv) biofuels.

Opportunities & potential matches

  • New materials (for example for solar applications), lab-on-a-chip, biosensors, biofuels, membranes, (bio)coatings.
  • Novel membrames is a main strength in Twente and can be used for purification of water, bio fuels, energy conversion and more.
  • Fluidics, Super –conduction for energy savings and heat-exchange systems
  • Cleantech application for Micro-reactors
  • New materials for solar energy
  • Water (risk) management & research (example ITC,CSTM,IMPACT)
  • Need for accurate life-cycle analysis in order to understand economic/environmental impact of new technologies [Clean Energy Trends 2008].
  • Importance of venture capitalists as investors in CleanTech: The CleanTech sector in Europe is still immature and is yet to see the emergence of substantial specialist investors. Hence, co-operation with VCs in Silicon Valley can be valuable.
  • Sustainable building projects
  • New materials a.o. for solar energy
  • Biomass/waste conversion

(Bron: CLEANTECH OPPORTUNITIES ENSCHEDE –PALO ALTO “THE BEST OF TWO SUSTAINABLE SISTERS“ SemVentures Ir. Martijn Enter, 2008)

Innovatievoucher regeling 2009 van SenterNovem


De innovatievoucher

De innovatievoucher is een subsidieregeling voor bedrijven om een vraagstuk binnen de onderneming door een externe partij te laten onderzoeken. Deze vraagstukken kunnen over allerlei onderwerpen gaan die voor u actueel zijn zoals martkonderzoek, procesoptimalisatie, materiaalkeuze, technische haalbaarheid etc. etc.

Bedrijven kunnen bij SenterNovem een innovatievoucher aanvragen ter waarde van €2500,- (de kleine innovatievoucher) of € 7500,- voor de grote innovatievocher. Voor de laatste voucher geldt dat u zelf € 2,500 biidraagt in dit bedrag.
Deze voucher is in te wisselen bij een kennisinstelling zoals bijvoorbeeld een hogeschool, universiteit, TNO, DSM en diverse andere partijen. Een lijst van instellingen is te vinden op de website van SenterNovem, kennisinstellingen


Eind maart gaat vermoedelijk de innovatievoucher regeling open, de eerdere openingsdatum van 18 maart is daarmee naar achteren geschoven.
Wij vermoeden dat de innovatieregeling veelvuldig zal worden aangevraagd en daardoor snel uitgeput zal zijn. Om te voorkomen dat de regeling net voor uw neus uitgeput is, wil ik u de volgende voorbereidingen adviseren;
  1. Vraag uw DigiD aan of activeer deze en heb deze gegevens bij de hand als de regeling wordt geactiveerd, de bedrijven kunnen hun code van de Kamers van Koophandel gebruiken.
  2. Meldt u aan op de website van SenterNovem zodat u per e-mail op de hoogte wordt gehouden van de opening van de regeling, vul het "belangstellingsformulier" in zoals in de onderstaande tekst wordt genoemd.
  3. Vraag de innovatievoucher aan zodra de regeling open is.
Tip: Indien u over meerdere BV's beschikt, kunt u per BV een innovatievoucher aanvragen.
De regeling zal in grote lijnen het zelfde zijn als de regeling in 2008. Echter tot de publicatie in de Staatscourant is de precieze strekking en voorwaarden niet bekend zijn.

Mocht u verdere begeleiding wensen bij de innovatievoucher, uw innovatie of waar de innovatievoucher te verzilveren, dan kunt u mij bellen op telefoonnummer 088-4440064 of mailen op oth@syntens.nl

Ik wens u een succesvolle innovatie toe, met gebruik van de innovatievoucher.

Met vriendelijke groet,

Olaf ter Haar

Op de website van SenterNovem staat de volgende informatie:

Innovatievouchers:

Ondernemers die willen innoveren kunnen hun voordeel doen met wetenschappelijke kennis om hun vragen te beantwoorden. Universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben deze kennis vaak op de plank liggen. Maar helaas weten mkb-bedrijven en kennisinstellingen elkaar lang niet altijd te vinden. Om de brug te slaan zijn de innovatievouchers in het leven geroepen. Een innovatievoucher kan ook worden ingezet voor de betaling van octrooikosten. Op deze website leest u hoe een innovatievoucher werkt en hoe u gebruik kunt maken van deze regeling.

Voor wie:

De Subsidieregeling Innovatievouchers is bestemd voor mkb-ondernemers. Als u wilt weten of uw bedrijf op grond van deze regeling tot het mkb wordt gerekend, kunt u de mkb-toets doen.

Vanaf 2009 wordt gebruik gemaakt van de Digitale InnovatieVoucher Applicatie, kortweg DIVA. U heeft voor het aanvragen van een innovatievoucher via DIVA, get DigiD voor bedrijven nodig. Zie www.digid.nl
Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd. DigiD_logoDigiD (spreek uit: 'Die-gie-dee') staat voor Digitale Identiteit. Het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan vaststellen. Bedrijven kunnen hun toegangscode van de Kamer van Koophandel gebruiken binnen DigiD. U vraagt deze aan op www.kvk.nl

DigiD voor bedrijven = toegangscode Kamer van Koophandel
DigiD voor bedrijven maakt gebruik van bestaande authenticatiemiddelen om de identiteit van een bedrijf vast te stellen. Op dit moment 'hergebruikt' DigiD de toegangscode van de Kamer van Koophandel (KvK). Als u dus reeds over een KvK toegangscode beschikt kunt u deze code gebruiken om (zodra de regeling open is) een innovatievoucher aan te vragen.

Let op! Alleen toegangscodes op naam van een bedrijf dat of instelling die in het handelsregister geregistreerd staat, zijn te gebruiken via DigiD.

Als u nog niet over een KvK inlogcode beschikt kunt u deze aanvragen via de KvK website:

  • ga naar www.kvk.nl en kies (aan de rechterkant) in het menu 'Direct naar' de optie 'Toegangscode en wachtwoord'
  • kies vervolgens 'toegangscode aanvragen'
  • vraag uw toegangscode voor uw onderneming met KvK nummer aan

Na het doorlopen van de stappen krijgt u per post een brief van de KvK met daarin de KvK toegangscode. Deze toegangscode kunt u ook bij DigiD gebruiken. Indien uw e-mailadres bij het handelsregister bekend is, krijgt u de toegangscode direct per e-mail toegestuurd, zodat u meteen gebruik kunt maken van Handelsregister Online van de KvK. U ontvangt daarnaast ook een activeringscode per post. Deze hebt u nodig als u de toegangscode die u per e-mail hebt ontvangen voor de eerste keer bij een andere organisatie dan de KvK gebruikt.

Bij SenterNovem kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. Voortaan kunt u met DigiD naar steeds meer overheidsinstellingen op het internet.

Wilt u op de hoogte gebracht worden wanneer de regeling precies opengaat en wat de belangrijkste wijzigingen zullen zijn, vul dan het belangstellingsformulier in op http://www.senternovem.nl/innovatievouchers/belangstelling/index.asp.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de helpdesk vam SenterNovem voor de innovatievoucher regeling, telefoon (070) 373 57 50.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy