vrijdag 3 april 2009

Innovatievoucher regeling 2009 van SenterNovem


De innovatievoucher

De innovatievoucher is een subsidieregeling voor bedrijven om een vraagstuk binnen de onderneming door een externe partij te laten onderzoeken. Deze vraagstukken kunnen over allerlei onderwerpen gaan die voor u actueel zijn zoals martkonderzoek, procesoptimalisatie, materiaalkeuze, technische haalbaarheid etc. etc.

Bedrijven kunnen bij SenterNovem een innovatievoucher aanvragen ter waarde van €2500,- (de kleine innovatievoucher) of € 7500,- voor de grote innovatievocher. Voor de laatste voucher geldt dat u zelf € 2,500 biidraagt in dit bedrag.
Deze voucher is in te wisselen bij een kennisinstelling zoals bijvoorbeeld een hogeschool, universiteit, TNO, DSM en diverse andere partijen. Een lijst van instellingen is te vinden op de website van SenterNovem, kennisinstellingen


Eind maart gaat vermoedelijk de innovatievoucher regeling open, de eerdere openingsdatum van 18 maart is daarmee naar achteren geschoven.
Wij vermoeden dat de innovatieregeling veelvuldig zal worden aangevraagd en daardoor snel uitgeput zal zijn. Om te voorkomen dat de regeling net voor uw neus uitgeput is, wil ik u de volgende voorbereidingen adviseren;
  1. Vraag uw DigiD aan of activeer deze en heb deze gegevens bij de hand als de regeling wordt geactiveerd, de bedrijven kunnen hun code van de Kamers van Koophandel gebruiken.
  2. Meldt u aan op de website van SenterNovem zodat u per e-mail op de hoogte wordt gehouden van de opening van de regeling, vul het "belangstellingsformulier" in zoals in de onderstaande tekst wordt genoemd.
  3. Vraag de innovatievoucher aan zodra de regeling open is.
Tip: Indien u over meerdere BV's beschikt, kunt u per BV een innovatievoucher aanvragen.
De regeling zal in grote lijnen het zelfde zijn als de regeling in 2008. Echter tot de publicatie in de Staatscourant is de precieze strekking en voorwaarden niet bekend zijn.

Mocht u verdere begeleiding wensen bij de innovatievoucher, uw innovatie of waar de innovatievoucher te verzilveren, dan kunt u mij bellen op telefoonnummer 088-4440064 of mailen op oth@syntens.nl

Ik wens u een succesvolle innovatie toe, met gebruik van de innovatievoucher.

Met vriendelijke groet,

Olaf ter Haar

Op de website van SenterNovem staat de volgende informatie:

Innovatievouchers:

Ondernemers die willen innoveren kunnen hun voordeel doen met wetenschappelijke kennis om hun vragen te beantwoorden. Universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben deze kennis vaak op de plank liggen. Maar helaas weten mkb-bedrijven en kennisinstellingen elkaar lang niet altijd te vinden. Om de brug te slaan zijn de innovatievouchers in het leven geroepen. Een innovatievoucher kan ook worden ingezet voor de betaling van octrooikosten. Op deze website leest u hoe een innovatievoucher werkt en hoe u gebruik kunt maken van deze regeling.

Voor wie:

De Subsidieregeling Innovatievouchers is bestemd voor mkb-ondernemers. Als u wilt weten of uw bedrijf op grond van deze regeling tot het mkb wordt gerekend, kunt u de mkb-toets doen.

Vanaf 2009 wordt gebruik gemaakt van de Digitale InnovatieVoucher Applicatie, kortweg DIVA. U heeft voor het aanvragen van een innovatievoucher via DIVA, get DigiD voor bedrijven nodig. Zie www.digid.nl
Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd. DigiD_logoDigiD (spreek uit: 'Die-gie-dee') staat voor Digitale Identiteit. Het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan vaststellen. Bedrijven kunnen hun toegangscode van de Kamer van Koophandel gebruiken binnen DigiD. U vraagt deze aan op www.kvk.nl

DigiD voor bedrijven = toegangscode Kamer van Koophandel
DigiD voor bedrijven maakt gebruik van bestaande authenticatiemiddelen om de identiteit van een bedrijf vast te stellen. Op dit moment 'hergebruikt' DigiD de toegangscode van de Kamer van Koophandel (KvK). Als u dus reeds over een KvK toegangscode beschikt kunt u deze code gebruiken om (zodra de regeling open is) een innovatievoucher aan te vragen.

Let op! Alleen toegangscodes op naam van een bedrijf dat of instelling die in het handelsregister geregistreerd staat, zijn te gebruiken via DigiD.

Als u nog niet over een KvK inlogcode beschikt kunt u deze aanvragen via de KvK website:

  • ga naar www.kvk.nl en kies (aan de rechterkant) in het menu 'Direct naar' de optie 'Toegangscode en wachtwoord'
  • kies vervolgens 'toegangscode aanvragen'
  • vraag uw toegangscode voor uw onderneming met KvK nummer aan

Na het doorlopen van de stappen krijgt u per post een brief van de KvK met daarin de KvK toegangscode. Deze toegangscode kunt u ook bij DigiD gebruiken. Indien uw e-mailadres bij het handelsregister bekend is, krijgt u de toegangscode direct per e-mail toegestuurd, zodat u meteen gebruik kunt maken van Handelsregister Online van de KvK. U ontvangt daarnaast ook een activeringscode per post. Deze hebt u nodig als u de toegangscode die u per e-mail hebt ontvangen voor de eerste keer bij een andere organisatie dan de KvK gebruikt.

Bij SenterNovem kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. Voortaan kunt u met DigiD naar steeds meer overheidsinstellingen op het internet.

Wilt u op de hoogte gebracht worden wanneer de regeling precies opengaat en wat de belangrijkste wijzigingen zullen zijn, vul dan het belangstellingsformulier in op http://www.senternovem.nl/innovatievouchers/belangstelling/index.asp.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de helpdesk vam SenterNovem voor de innovatievoucher regeling, telefoon (070) 373 57 50.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy