vrijdag 10 april 2009

Octrooibox, belastingvoordeel voor uw bedrijf


In Nederland is sinds 1 januari 2007 de Octrooibox in werking getreden. Nu al gaan er geluiden op om de Octrooibox te verruimen.

Zo wordt voorgesteld om van de octrooibox een IE-box te maken, die naast octrooien ook van toepassing is op andere beschermingsvormen zoals merken, en die ook geldt voor IE-rechten die zijn gekocht. Welke fiscale maatregelen zijn er in andere landen, en hoe worden die beoordeeld?

De Octrooibox nader beschouwd
Op 1 januari 2007 is de octrooibox in werking getreden. Deze fiscale regeling heeft als doel het bevorderen van innovatieve activiteiten in Nederland. Nederland kende al de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO). Deze fiscale regeling verlaagt de loonkosten van werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk. De octrooibox houdt in dat in de vennootschapsbelasting een verlaagd tarief - 10 procent in plaats van de reguliere 25,5 procent - geldt voor de opbrengsten die worden behaald uit na 31 december 2006 verleende octrooien.

Wie kan er gebruik van maken?
De octrooibox kan worden gebruikt door belastingplichtigen die vallen onder het regime van de vennootschapsbelasting. Overigens is het wel zo dat, indien een ondernemer die onder het regime van de inkomstenbelasting valt zijn onderneming 'geruisloos' omzet in een BV, de kosten gemaakt in de periode waarin hij onder de inkomstenbelasting viel mag opvoeren in de octrooibox van de opgerichte vennootschap.

Wat kan worden ingebracht?
In de octrooibox kunnen een of meer octrooien worden ingebracht, zowel Nederlandse, Europese als buitenlandse octrooien. De octrooibox geldt ook voor kwekersrechten, maar niet voor andere intellectuele eigendomsrechten, zoals merken en modellen. Buitenlandse rechtsvormen kunnen worden ingebracht voor zover deze vergelijkbaar zijn met het Nederlandse octrooibegrip.

De regeling is alleen van toepassing verklaard op verleende octrooien, omdat deze traceerbaar zijn in het voor iedereen (en dus ook voor de belastinginspecteur) vrij toegankelijke octrooiregister. Onduidelijk is nog hoe moet worden omgegaan met verleende octrooien die op een gegeven moment komen te vervallen. Op zich volgt de fiscale werkelijkheid hier de commerciële werkelijkheid: vanaf het moment dat het octrooi komt te vervallen zullen er geen inkomsten meer binnenkomen die in de octrooibox vallen. Verder zullen eventuele terugbetalingen van royalty’s voor achteraf bezien onterecht verleende octrooien slechts tegen het lage tarief aftrekbaar zijn.

Verdere informatie kunt u hier vinden: Octrooi Centrum Nederland

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy