maandag 29 juli 2013

Bedrijven blijven innoveren met WBSO en RDA

Bron: Nieuwsbrief AGNL

In 2012 maakten 22.220 ondernemingen gebruik van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), 8% meer dan in 2011. 13.860 bedrijven maakten daarbovenop gebruik van de Research & Development Aftrek (RDA). Dit staat in het jaaroverzicht ‘Focus op speur- en ontwikkelingswerk’.

Dankzij de WBSO verlaagt voor bedrijven de onderzoeksloonkosten. De RDA levert een exta aftrekpost op voor andere kosten en uitgaven voor het project. In 2012 werd bijna € 5,9 miljard aan private Research & Development (R&D) ondersteund door de WBSO en de RDA. Daarvan was € 3,9 miljard voor de  toegekende loonkosten en € 2 miljard aan andere uitgaven voor R&D. Het aantal R&D-uren steeg in 2012 met 6% en de loonkosten voor R&D met zo’n 8%.

Het mkb gebruikt het meest de WBSO en de RDA. 97% van het totale aantal WBSO-aanvragen kwam van een mkb-ondernemer. Voor de RDA is was het aandeel 98%. De meeste R&D vindt plaats in Noord-Brabant en Zuid Holland. Flevoland laat met een toename van 14% de grootste stijging zien. De machine- en apparatenindustrie geeft het meeste uit aan R&D, gevolgd door de sector telecom en ICT.

De WBSO is bedoeld voor elke onderneming die speur- en ontwikkelingswerk verricht. Bedrijven en zelfstandigen kunnen de WBSO zelf aanvragen en verrekenen via de belastingaangifte. Ook met de RDA-regeling stimuleert de Rijksoverheid R&D-activiteiten voor ondernemers. Bedrijven kunnen een percentage van de kosten en investeringen voor deze R&D-activiteiten extra aftrekken van de winstbelasting.

Rapport Focus op speur- en ontwikkelingswerk van de WBSO/RDA in 2012

Ook gebruik maken van deze regeling, kijk dan op DEZE website

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy