Texperium
Tijdens de zeer interessante presentatie van Dhr. Bos is er een beter beeld geschetst van de textiel en het hergebruik van textiel vezels. Gezien de belasting van katoen op het milieu, grote hoeveelheden water en pesticiden, zou het des te interessanter zijn om oud en onverkocht textiel niet te verbranden maar te sorteren, deels aanbieden voor hergebruik naar 2e en 3e wereld en het restant te verwerken tot nieuwe vezels in plaats van te verbranden. Er is voldoende techniek mogelijk om dit oude textiel terug te spinnen naar een verwerkbare draad. Omdat dit textiel goedkoper is dan nieuw textiel, echter de verwerkingssnelheden lager liggen, blijkt er toch voldoende ruimte te zijn dit met een financieel positief resultaat te kunnen doen, waarbij inmiddels nieuwe kleding van gerecycled (circulaire economie) textiel in de winkel te koop zijn. Hierbij is tevens aangegeven wat de besparingen zijn vanuit de vergelijking nieuw versus hergebruikt textiel.
Texperium heeft inmiddels een leidende wereldpositie opgebouwd op dit vakgebied en werkt in een internationale omgeving om deze kennis verder uit te dragen en fabrikanten te wijzen op de mogelijkheden. In samenwerkingen met spinnerijen, weverijen en modeontwerpers wordt er gekeken naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen. Kortom, textiel het draadje gaat door. Kijk op de website van Texperium om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.
De foto's van de bijeenkomst zijn HIER terug te zien.
Wij willen Texperium bedanken voor de ontvangst, de presentatie en rondleiding en het delen van de kennis voor het knopen van nieuwe verbindingen.
Vernieuwing van de cleantech cafe formule naar Green Tech Cluster:
Inmiddels zijn we samen met kiEMT en de KvK te kijken naar een nieuwe opzet, waarbij er vanuit de bijeenkomst verder wordt gewerkt met geïnteresseerde bedrijven naar een cluster opzet.
Doel is vanuit deze clusters van maximaal 6 ondernemers en een kennisdrager te komen naar een samen innoveren cluster.
De innovaties liggen op het gebied van markt, product of proces, waarbij we roulerend over de deelnemende bedrijven ééns per twee maanden een dagdeel samen komen om te werken aan de innovatie, kennis te delen, afspraken te maken, ideeën verder uitwerken, eerste stappen zetten naar....
Uiteraard wordt er stil gestaan bij het delen van informatie, eigendomsrecht, gebruik van kennis in samenwerkingen. Maar ook met internationale netwerken voor het vinden van nieuwe zakenpartners, beursbezoek, matchmaking of andere industrie groepen.
Als inspirerend voorbeeld;
- Biologisch afbreekbare verpakkingen, hoe werkt het, wat kun je er mee, wat kan niet
- Biologische agro, food en tuinbouw, kan ik mij verder onderscheiden door mijn biologische producten anders te verpakken waardoor in onderscheidend ben ten opzichte van de massa
- Verpakkings machinebouwer, hoe maak ik machines die dit materiaal kunnen verwerken
- Internationaal, kan ik met de opgedane kennis uit het cluster op zoek gaan naar nieuwe markten voor mijn product, technologie of kennis en deze commercieel verder benutten.
Lijkt u dit interessant, heeft u een onderwerp, zoekt u naar partijen en kennis om samen te gaan werken in de keten, laat mij het weten zodat we samen de mogelijkheden kunnen inventariseren en een opzet kunnen maken.