donderdag 2 juni 2016

Update juni 2016: Nieuwsbrieven voor internationaal en duurzaamheid

Bron: Vakbeurs Energie, RVO, Cleantech Regio, Ecomobiel

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor led gewijzigd
Met ingang van 2016 is de EIA voor led gewijzigd. Bedrijven moeten de EIA binnen 3 maanden na het geven van de opdracht aanvragen via de website van RVO. Dan kunnen zij tot 58% van de investeringskosten voor de verlichting aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Lees meer.

€ 100 miljard voor duurzame warmte in New York
De Verenigde Staten beginnen warm te lopen voor WKO-toepassingen (warmte-koudeopslag). Het Nederlandse consortium Dutch-ATES wil met een demoproject de markt openbreken in de staat New York. Een markt die alleen daar al goed is voor € 100 miljard. Een kans voor het Nederlandse bedrijfsleven. Lees meer.

Bijeenkomst Loop binnen in het buitenland
Heeft u plannen om over de grens te ondernemen? Of wilt u een nieuwe buitenlandse markt betreden? Dan is 23 juni dé dag om in gesprek te gaan met lokale medewerkers van ons wereldwijde ambassadenetwerk. Meld u nu aan. Lees meer.

Bespaar energie met de zon
Lichtgewicht zonnepanelen die ook functioneren als dak? Hiermee is een gemiddeld huishouden volledig zelfvoorzienend. Meer weten over glazen energiedaken en andere zonnige perspectieven voor energieneutrale bouw? RVO.nl geeft een handig overzicht van innovatieve praktijkvoorbeelden en (financiële) mogelijkheden. Lees meer.

Bescherm uw technische uitvinding met een octrooi of bedrijfsgeheim
De ontwikkeling van een uitvinding is een kostbare investering. U wilt uw uitvinding dan ook goed beschermen, bijvoorbeeld door octrooi aan te vragen. Een minder bekende optie die u kunt overwegen is het bedrijfsgeheim. Lees meer.

Past uw innovatie in Horizon 2020?
Past uw innovatie binnen de 3 pijlers Excellente Kennisbasis, Industrieel Leiderschap en Maatschappelijke Uitdagingen van Horizon 2020? Dan sluit uw innovatie aan bij de Europese doelen voor werkgelegenheid en groei (Europe 2020) en het bijbehorende vlaggenschip Innovation Union. Lees meer.

Duitse havens zoeken kennis over het wegen van containers
Het wegen van containers aan boord van zeeschepen is vanaf 1 juli internationaal verplicht, door een wijziging van het SOLAS-verdrag. Duitsland kent weinig technische oplossingen om containers te wegen en data te communiceren. Heeft u een oplossing voor Duitse havens? Dan biedt de nieuwe regelgeving kansen om zaken te doen. Lees meer.

India wil 412 treinstations duurzaam herontwikkelen
De Indian Railway Station Development Corporation Limited wil 412 treinstations op een duurzame manier herontwikkelen en heeft de Nederlandse ambassade in New Delhi gevraagd dit project onder de aandacht te brengen. Doel is met Nederlandse technologie aan dit project deel te nemen. Iets voor u? Lees meer.

Kennisuitwisseling en matchmaking eMobility in Canada
Bent u actief op het gebied van eMobility? Dan is de matchmaking en kennisuitwisseling rondom EVS29 in Montreal van 18 tot en met 23 juni 2016 wellicht interessant. Op de Electric Vehicle Symposium & Exhibition zijn er honderden speeches, panelgesprekken en discussies over elektrisch rijden door partijen uit de industrie, technologie-experts en overheid. Lees meer.

Winddagen: hoofdrol in energietransitie
Bent u als innovatief bedrijf, onderzoeksinstelling, universiteit of overheid actief op het gebied van windenergie? Doe inspiratie op bij de Winddagen. Adviseurs van de Rijksoverheid (stand nr. 61) vertellen over diverse windprojecten en geven workshops over het windenergiebeleid en het creëren van maatschappelijke betrokkenheid. Lees meer.

Overijssel en Gelderland werven steeds meer jongeren voor Technische opleiding
Overijssel en Gelderland lopen landelijk voorop als het gaat om werving van jongeren voor een technische opleiding. De ambities op dit gebied zijn vastgelegd in een Techniekpact, dat gisteren in werd gepresenteerd en overhandigd aan Doekle Terpstra, aanjager van het Nationaal Techniekpact. Lees meer.

Karton uit gras voor waterkant
Achttien bedrijven en overheidsorganisaties in de Cleantech Regio en Oost-Nederland gaan proberen op grote schaal karton te maken van gras. Het gaat bijvoorbeeld om maaisel uit sloten. Lees meer.

Europees garantiefonds voor batterijen elektrische bussen op komst
Om vervoersbedrijven in heel Europa aan te sporen meer milieuvriendelijke elektrische bussen te kopen moet er een Europees garantiefonds komen. Hierover gaat staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in gesprek met de Europese Commissie. Lees meer.

Eerste opvouwbare elektrische scooter ter wereld heeft ontwerp uit Nederland
De eerste opvouwbare elektrische scooter ter wereld is sinds afgelopen week in het Nederlandse straatbeeld verschenen. De GiGi kent een Nederlands ontwerp, weegt slechts 30 kilo, rijdt 25 kilometer per uur (gedurende een uur) en laadt in 3 uur tijd op in een gewoon stopcontact. Lees meer.

Den Haag heeft primeur: gemeente neemt 43 laadpunten EVnetNL over
De gemeente Den Haag is de eerste gemeente die gebruik maakt van het aanbod van EVnetNL om de publieke laadpunten – 43 stuks in het geval van Den Haag – per 1 januari 2017 over te nemen. Voorafgaand aan de overname maakt EVnetNL de laadpalen eerst nog ‘smart charging’ ready. Lees meer.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy