woensdag 17 juni 2009

Cleantech East Netherlands missie naar Silicon Valley 20 t/m 26 juni ‘09


Groene producten en materialen gebaseerd op nanotechnologie, membraantechnologie, ICT en bio-brandstoffen, waar Oost Nederland op verschillende onderdelen aan de frontlijn opereert, zijn exportproducten van de nabije toekomst. Van 20 t/m 26 juni 2009 vindt een economische missie naar de Enschedese partnerstad Palo Alto (Silicon Valley, VS) plaats. Zestien vertegenwoordigers van de 4 O’s (ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheid) gaan mee om de groeimarkt voor duurzame technologie te verkennen en om samenwerkingspartners te vinden.
Onder de noemer Cleantech East Netherlands werken zij samen om contacten te leggen met relevante overheden, investeerders en opdrachtgevers in Silicon Valley. Hierdoor hebben ze sneller en directer toegang tot marktinformatie, investeerders, verkopers en strategische partners voor het nationaal en internationaal vermarkten van producten of diensten. De deelnemers aan deze missie verblijven in de stad Palo Alto, de zusterstad van de Gemeente Enschede. De Cleantech East Netherlands missie wordt georganiseerd door de Kamer van Koophandel, Syntens en de gemeente Enschede.

Internationale concurrentiepositie Cleantech in Oost Nederland
In 2008 en in 2009 zijn scans uitgevoerd om te kijken naar de mogelijke aansluiting op de internationale vraag naar specifieke oplossingen die bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties in Oost NL kunnen bieden voor samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Met name op het gebied van bio-energie; energiezuinige ICT; water- en luchtzuivering en duurzaam bouwen zijn er concrete kansen geïdentificeerd voor samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Deze reis is het logische vervolg. Door ondernemers direct in contact te brengen met marktpartijen in de VS zijn ze in staat om sneller en efficiënter zaken te doen.

Cleantech Ontwikkelingen in de VS
In 2007 was het energieverbruik in de VS 2,5 keer zo hoog als het gemiddelde in de EU. Daarom wordt er minstens $120 mld. door de regering Obama geïnvesteerd in duurzame energie, CO2-reductie en de bijbehorende energie-infrastructuur. Dat biedt mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers die de VS kunnen helpen het energieverbruik terug te dringen.

Remco Lucassen (Manager internationale handelsbevordering, Kamer van Koophandel): De strategie die we volgen is om Oost Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven als complete waardeketens te profileren en onze producten en diensten wereldwijd te vermarkten. Samen met de Universiteit Twente en Saxion nemen innovatieve ondernemingen zoals Norit, Capzo, BTG-BTL en Tonzon hier het voortouw in. Onze rol is om deze groep optimaal te ondersteunen bij het vermarkten van hun kennis, producten en diensten. Deze reis naar Silicon Valley is in dit verband een mooie start om verdere samenwerking en netwerkvorming te stimuleren.

Wethouder Jelmer van der Zee (gemeente Enschede) verheugt zich op de ontmoetingen die plaats zullen vinden in Silicon Valley. Van der Zee: “In tijden van economische recessie is het zeer gedurfd om met een delegatie af te reizen naar buitenlandse markten om kansen voor de toekomst te verkennen. Daarbij is het belangrijk krachten te bundelen. Ons Cleantech samenwerkingsverband voorziet daarin. Ik ga ervan uit dat de samengevoegde kennis en innovaties van de deelnemers een impuls geven aan de concurrentiepositie van de hele regio Twente en bijdraagt aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen. De invoering van nieuwe duurzame technologieën kan mogelijkheden bieden om nieuwe markten aan te boren, wereldwijd.”



Inlichtingen voor de pers:
Michael Haase, afdeling communicatie 06 - 12624043

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy