woensdag 24 juni 2009

Naar Palo Alto voor de clean tech missie van Oost Nederland, dag twee.

De bedden slapen heerlijk en na wat lawaai van een bruiloft hier in het hotel is iedereen erg vroeg wakker. De Nederlandse tijd zit nog in het lichaam, dat betekend dat je rond een uur of vier al wakker bent in de nacht en nog wat probeert door te slapen. Het lukt aardig.
Een Amerikaans ontbijt, toch weer anders dan je dacht, staat klaar. Veel fruit, 0% vet yoghurt met natuurlijk kleine doosjes Kellogg’s, scrambled eggs, hard doorbakken spek, pap en rietsuiker. Vandaag is het een programma om wat te acclimatiseren met een bezoek vauit Palo Alto naar San Francisco. Daar hebben we fietsen gehuurd (http://www.blazingsaddles.com/) en fietsen we met z’n allen via de haven (een oude marine haven) en wat heuveltjes over de Golden Gate Bridge naar Sausalito voor een lunch. (http://scomassausalito.com/). De fietstocht is indrukwekkend en een aantal besluiten om terug te fietsen waaronder ik ook, de rest gaat met de veerboot terug. Beide ervaringen zijn goed en ook het uitzicht over San Francisco vanaf het water is de moeite waard. De interactie in de groep is goed en er zijn al wat veranderingen bespeurbaar. Het is hier warm, dus het verkoopverhaal van de folie om warmte binnen te houden in je huis van één van de deelnemers, wordt omgebouwd naar hoe je de warmte buiten kunt houden. Uiteindelijk zijn het niet de sterkste exemplaren die overleven, maar diegene die zich het beste aan de nieuwe situatie kunnen aanpassen, volgens Darwin.
In de avond hebben we een diner met gasten. Dit zijn mensen waarmee in het verleden contacten zijn geweest of die verderop in het programma nog aan bod komen. Ook bekende gezichten uit onze regio, die hier weer zijn neer gestreken maar ook organisaties die vanuit de Nederlandse overheid hier actief zijn in het werven van bedrijven voor vestiging in Nederland, technische ontwikkelingen volgen NBSO (http://www.nbso-california.com/blog/), TWA, NFIA, Plug and Play Tech Centre, Chamber of Commerce Palo Alto. De gesprekken zijn erg interessant en waar in eerste instantie toch geen link ligt, worden later de mogelijkheden gezien. Een locale Nederlander betrokken met chipdesign ziet mogelijkheden van phase-changing-materials van de bezoekende Nederlandse ondernemer om te kijken naar een verbetering van temperatuurhuishouding in een chip. Aan creativiteit is hier geen gebrek, en dat is natuurlijk het begin van een innovatie, dingen zien die anderen niet zien, op de kruising van verschillende technische specialismen. Foto’s van het diner zijn te zien op http://picasaweb.google.com/olafterhaar/OpeningNightDinnerWithLocalGuests#

Het is in California een relaxte sfeer en toch anders dan wat ik ken van Florida Orlando. Het is er meer westers. Er rijden echt veel Prius auto’s maar ook veel westerse auto’s, VW, Mercedes, BMW, Volvo zijn in gelijke mate bijna aanwezig dan de Amerikaanse merken. Een gallon (3,78 ltr) V-power benzine van de Shell kost $ 3,34, omgerekend ongeveer $ 0,88 per liter. Dat is 62 Eurocent per liter. En dat is een prijs die men hier echt hoog vindt. Diesel kennen ze niet, dat is voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Handgeschakelde auto’s schijnen ook zeer zeldzaam te zijn. De huizen zijn duur, een gemiddeld huis kost $ 750.000,- maar er staan in Palo Alto gezinswoningen volgens het locale begrip “klein” die rond de 1,2 miljoen Dollar liggen. Het leven is hier duur, maar er wonen ook de meeste miljonairs, veel mensen hebben hier hun fortuin gemaakt.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy