dinsdag 23 juni 2009

Naar Palo Alto voor de clean tech missie van Oost Nederland, dag één.

Na veel voorbereidingen en nog meer e-mails om alles af te stemmen met de organisatie en de groep over een periode van een kleine drie maanden, is het eindelijk zo ver, de reisdag is gekomen. Vroeg gaat de wekker want om 6.30 uur verzamelen we op station Enschede voor de reis naar Palo Alto.
De reis verloopt voorspoedig en in de bus en tijdens het wachten op Schiphol worden de eerste contacten gelegd tussen de verschillende deelnemers. Allemaal met erg verschillende achtergronden. Ik ben wel benieuwd hoe de interactie tussen de mensen zal gaan verlopen. In het gezelschap zit een piloot die op biobrandstof gemaakt uit algen de eerste vlucht wil maken over de Altantische Oceaan binnen ongeveer 6 weken. Wetenschappelijk onderzoek naar membranen van de Universiteit Twente, in gesprek met de deelnemer vanuit Norit. Een producent van warmtebehoudende folies en een ondernemer met materiaal voor warmteopslag dat kan werken als topkoeling. Zijn het concurrenten of kunnen ze elkaar versterken?
De vlucht duurt elf uur en na een drie kwartier vertraging vertrekken we dan ook uiteindelijk. Het is een lange vlucht via Engeland, Ijsland, Groenland en Canada naar de westkust van Amerika. Uit het raampje op 10.000 voet en een buitentemperatuur van – 54 graden Celcius is langzaam weer wat bewoonde wereld waar te nemen tussen de wolken. Grote ronde cirkels op het oppervlak waarop weelderig groen gewassen staan in een verder redelijk bruine omgeving. Het lijken met al die cirkels naast elkaar haast wel de cellen van een zonnecel. Diameters van de cirkels schat ik zo rond de 500 meter. Ik ben benieuwd naar de dynamiek van Palo Alto en hoe het kan dat deze regio elke keer weer vooraan staat bij nieuwe ontwikkelingen die leiden tot een nieuwe technologie. Vroeger de plaats voor vacuum buizen, halfgeleiders, de eerste computers. Geboorteplaats van HP, Google, Apple en al die andere grote namen.
Bij aankomst op het hotel gaan de koffers op de kamer en genieten we van een strak blauwe hemel aan de rand van het zwembad. De gesprekken zijn begonnen, de eerste links worden gelegd. Een lange dag, we zijn over de vermoeidheid heen na in totaal 19 uur reizen. Vertrekken om elf uur Nederlandse tijd in de ochtend en aankomen om drie uur locale tijd in de middag. Het bed ziet er erg verleidelijk uit, maar de gesprekken met elkaar winnen het. . . . . Palo Alto, we zijn er en voor ons staat een heel druk programma met bezoeken, kennismakingen, diner, landgenoten die er werken en natuurlijk mensen van de Gemeente Palo Alto, zusterstad van Gemeente Enschede . . .

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy