donderdag 11 juni 2009

WTC Twente IBIC kent voorspoedige start


Het International Business Information Center (IBIC) van het WTC Twente ontwikkelt zich voorspoedig sinds de start begin april 2009. Wekelijks komen aanvragen voor bemiddeling binnen uit de gehele wereld. Het IBIC is een samenwerkingsverband tussen het WTC Twente, de Kvk Oost-Nederland en het Enterprise Europe Network (een Europees project van Syntens, SenterNovem en EVD).
“Het IBIC is een van de pijlers van het WTC Twente”, zegt directeur Freerk Faber van het WTC Twente. “We zijn er onder andere voor de versterking van de regionale economie en de bevordering van de internationale handelsbetrekkingen. Het samenbrengen van internationale vraag en Twents aanbod en vice versa speelt daarbij een zeer belangrijke rol.”
Internationaal
De personele bezetting van het IBIC bestaat uit Freerk Faber, Marco Platvoet (kvK) en Olaf ter Haar (Syntens). Elke dinsdag komen ze bijeen in het tijdelijke kantoor van het WTC Twente aan het Industrieplein in Hengelo. Ze bepalen hoe kan worden gereageerd op de aanvragen, die via het wereldwijde WTC-netwerk binnen komen. De aanvragen betreffen voornamelijk samenwerking tussen bedrijven, productverkoop en het zoeken naar agentschappen. Ze komen uit o.a. Polen, Italië, Turkije, India en de VS.
Business Club
Het WTC Twente, de KvK en Syntens doorzoeken elk hun eigen dbases op mogelijke matches. Er is nadrukkelijk geen technische koppeling tussen de drie bestanden. De Business Club van het WTC Twente is de eerste groep, die wordt gescreend op mogelijke matches. Daarna komen bedrijven uit de bestanden van de KvK en Syntens aan bod. Die hoeven geen lid te zijn van het WTC, maar worden uiteraard gewezen op de toegevoegde waarde van het WTC. En als ze daarna besluiten om lid te worden, zou dat natuurlijk heel mooi zijn.
Impuls
Directeur Freerk Faber is druk bezig met een rondgang langs Twentse bedrijven om wensen voor internationale handelscontacten te inventariseren. “We willen op korte termijn ook vanuit Twente aanvragen de wereld in sturen. Bedrijven moeten in de praktijk ervaren, wat het samenwerkingsverband IBIC voor hen kan betekenen. Dat zal een grote impuls zijn voor de ontwikkeling van het WTC Twente”, is zijn stellige overtuiging.
Certificering
Het WTC Twente wil haar Trade Information Service, waar het IBIC toe behoort, gaan certificeren. De wereldwijde WTC-organisatie (WTCA) kent zo’n kwalificatiesysteem voor bevordering van internationale handelsbetrekkingen.
Aanspreekpunt
Marco Platvoet (KvK 0ost-Nederland en Olaf ter Haar (Syntens/EEN) vinden het van groot belangrijk, dat het IBIC van start is gegaan. “We moeten niet ieder voor zich bezig zijn met internationale handelsbevordering. Met samenwerking bereiken we betere resultaten voor de ondernemers. Het is uiteindelijk de bedoeling, dat ondernemers zo bij ons binnen kunnen lopen met hun vragen. In de beginfase kan dat op alleen nog maar op afspraak.” (tel. WTC: 0742915604 of info@wtctwente.euDit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).
De ervaringen met het IBIC worden in de loop van 2009 geëvalueerd en in 2010 als doelstelling in het jaarplan van het WTC Twente opgenomen.

Verdere info op WTC Twente

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy