vrijdag 16 december 2011

Meulenbroek Enschede produceert 25% efficienter

Auteur: Syntens
Bron: Website Syntens
Publicatiedatum: 16 december 2011

Meulenbroek Machinebouw produceert nu met minder mensen meer afvalperscontainers dan vijf jaar geleden. De productie is 25% efficiënter geworden dankzij de inbreng van Syntens-innovatieadviseur Olaf ter Haar. Bedrijfsleider Hans Reuvers: "Hij heeft ons met andere ogen naar ons productieproces laten kijken, dat heeft gewerkt. We gaan nu ook onze administratie en marketing optimaliseren."

Meulenbroek Machinebouw uit Enschede


Al meer dan 25 jaar produceert Meulenbroek Machinebouw uit Enschede afvalperscontainers in allerlei soorten en maten. Er zijn perscontainers geschikt voor handinworp, kantelbak en/of rolcontainer, speciaal voor nat afval of juist voor papier, en de volumes variëren van 20 tot 200m3 ongeperst afval. Het Twentse bedrijf is succesvol op binnen- en buitenlandse markten. Met een toename van het aantal klanten is ook het aantal verschillende producten gegroeid. Bedrijfsleider Hans Reuver, van huis uit civieltechnisch ingenieur, vertelt: "Elk bedrijf heeft zijn eigen type afval en zijn eigen aanpak van verwerking. Dat betekent dat we allemaal klantspecifieke containers maken."
Efficënter produceren

In 2008 nam de vraag naar de containers verder toe, en daarmee ook de levertijd. Het bedrijf was inmiddels gegroeid van 2 naar 35 medewerkers en overwoog nieuwbouw, maar het bezoek van innovatieadviseur Ter Haar wierp een ander licht op de zaak. Hij daagde de werknemers uit: Wedden dat jullie de dubbele productie kunnen halen op het zelfde productieoppervlak? Meulenbroek ging samen met de innovatieadviseur en twee studenten van Saxion hogeschool de uitdaging aan. Stap voor stap is het productieproces in kaart gebracht. Hans Reuver vertelt over de verkregen inzichten: "We hebben geleerd om meer in standaardmodules te denken. Elke klant krijgt nog steeds zijn afvalperscontainer op maat, maar wij hebben de losse onderdelen zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Ook hebben we de productielogistiek geoptimaliseerd en kopen we een aantal materialen voorbewerkt in. Dankzij deze maatregelen produceren we nu 25% efficiënter."
Automatiseren

Meulenbroek heeft dankzij de efficiëntieslag geen problemen met de dalende vraag en de lagere verkoopprijzen, een gevolg van de recessie. "We hebben de loonkosten kunnen drukken door een aantal medewerkers te ontslaan. Daardoor blijft ons bedrijf levensvatbaar", aldus de bedrijfsleider.

De containerproducent heeft na de aanpassingen in de productie de smaak te pakken en gaat nu ook de administratie verbeteren. De plannen voor de automatisering zijn al vergevorderd. Het doel hiervan is tweeledig: Het aantal administratieve handelingen bij in- en verkoop verlagen, en minder afhankelijk zijn van individuele medewerkers door gegevens en processen in het automatiseringssysteem vast te leggen. Als ook de automatisering van de administratie goed is ingevoerd, gaat Meulenbroek de marketing aanpakken. "De innovatieadviseur van Syntens heeft ons laten zien dat het nadenken over onze processen veel oplevert. Daar maken we nu bewust tijd voor."

Informatie: MEULENBROEK

Persoonlijke noot van Olaf ter Haar:
Ik ben trots op mijn werk en mijn relaties om bij te dragen aan een substantiele verbetering.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy