woensdag 19 september 2012

De ondernemerspleinen, Syntens en Kamer van Koophandel gaan samen

Het Ondernemersplein
Als ondernemer wilt u natuurlijk vooral bezig zijn met ondernemen. Professionele ondersteuning en een goed ondernemersklimaat zijn daarbij enorm belangrijk. Het ministerie van EL&I, de Kamers van Koophandel, Syntens en Agentschap NL werken daarom samen om de dienstverlening van de overheid aan ondernemers over (internationaal) ondernemen en innoveren samen te brengen in het Ondernemersplein. Daarmee vermindert de huidige versnippering in dienstverlening aan ondernemers en dit bespaart u geld en ergernis.

Wat gaat het Ondernemersplein bieden?
De Kamer van Koophandel vormt samen met Syntens de basis voor het Ondernemersplein. Het plein is er voor alle ondernemers, in alle fasen van het ondernemerschap. Als ondernemer kunt u hier straks terecht voor alle informatie, voorlichting en advies over starten, ondernemerschap en innovatie. En ook voor zaken die u met de overheid moet regelen zoals registratie, belastingen, subsidies en vergunningen. Deze kunnen straks via het digitale ondernemersplein 24 uur per dag, 7 dagen per week geregeld worden. Het Ondernemersplein zal ook uit fysieke, regionale locaties bestaan. Daar kunt u terecht voor persoonlijke vragen, informatieve lezingen en workshops. Bovendien kunt u daar andere ondernemers ontmoeten.

Effectief en efficiënt
Uw wensen en die van uw medeondernemers zijn leidend. De dienstverlening wordt zoveel mogelijk digitaal aangeboden. Dit alles leidt tot aanzienlijke efficiencyvoordelen en lagere kosten voor u. De aangekondigde afschaffing van de jaarlijkse heffing van de KvK per 2013 draagt hier ook aan bij.

De Organisatie
De Kamers van Koophandel en Syntens worden samengebracht in één nieuwe organisatie. Deze nieuwe organisatie gaat, in nauwe samenwerking met Agentschap NL, het toekomstige Ondernemersplein regisseren en faciliteren. De huidige infrastructuur van de KvK vormt samen met Syntens daarbij de basis voor de nieuwe organisatie. Samen met de dienstverlening van Agentschap NL kunt u beschikken over een samenhangend pakket aan diensten. Naar verwachting zullen later ook andere publieke dienstverleners en mogelijk ook op ondernemers gerichte private organisaties aansluiten.

Stand van zaken
De totstandkoming van het Ondernemersplein is complex en uitdagend. Voor het samenvoegen van de Kamers van Koophandel en Syntens is een wetswijziging nodig, die vooralsnog op 1 januari 2014 zal ingaan. In de tussentijd werken de partijen verder aan het concept en aan het vormen van een nieuw bestuur.

Mijlpaal
Een belangrijke mijlpaal is de lancering van het digitale ondernemersplein, naar verwachting eind 2012. Hierop zullen in eerste instantie producten en diensten van de KvK, Syntens en delen van Agentschap NL staan. In de jaren daarna zal de digitale dienstverlening worden uitgebreid.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy