vrijdag 28 september 2012

Innovatiebeleid en de presidentsverkiezingen in de USA

Bron: Website Agentschap NL

Technologie- en innovatiebeleid in presidentiële verkiezingscampagnes VS 2012

De Amerikaanse Information Technology & Innovation Foundation (ITIF), een gerenommeerde Amerikaanse denktank in Washington DC, heeft zich de afgelopen tijd kritisch uitgesproken over het Amerikaanse nationale innovatiebeleid.

Nek-aan-nek innovatierace
Zo stelt het ITIF dat de VS zich in een nek-aan-nek innovatierace bevindt met de rest van de wereld en met name de opkomende markten, en dat (het herstellen van en de toekomstige) economische groei en innovatie onlosmakelijk verbonden zijn. Het ITIF schat in dat ten minste 75% van de economische groei sinds de Tweede Wereldoorlog te danken is aan technologische innovatie.
Technologie- en innovatiebeleid presidentskandidaten

President Obama heeft meer dan andere presidenten in het verleden aandacht aan innovatie besteed door meerdere strategieën op te stellen. Echter, de kunst is nu om die onderzoeken en white papers om te zetten in beleidspunten. Het ITIF vindt dat de administratie te weinig aandacht schenkt aan hoe belastingsystemen en aanpassingen aan regelgeving innovatie verder kunnen stimuleren.

Governor Romney richt zich juist voornamelijk op het juist afstellen van deze macro-economische omstandigheden. Daarnaast refereert zijn plan alleen naar de investeringen in fundamenteel onderzoek en R&D in de energiesector. Romney zou over de hele breedte federale steun voor onderzoek naar beneden brengen (met ten minste 5% op niet-defensieonderwerpen) en hij zou meer korten op R&D-steun ten opzichte van fundamenteel onderzoek.

Karin Louzada, 19-8-2012

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy