vrijdag 8 februari 2013

Subsidie voor jonge bedrijven die in Duits grensgebied willen samenwerken met bedrijven of kennisinstellingen



In het najaar van 2012 is het INTERREG IV A project “Kennisalliantie Rijn-Waal 2020” van start gegaan: een project met als doel grensoverschrijdende kennisdeling en innovatie in de Euregio Rijn-Waal. Partners zijn de kamers van koophandel aan beide kanten van de grens, universiteiten in Nijmegen, Eindhoven, Wageningen en Duisburg, en hogescholen in Arnhem en Nijmegen en Kleve.

Eén van de onderdelen van het project bestaat uit een fonds voor MKB ondernemers in de Euregio, die grensoverschrijdend innovatief willen gaan ondernemen. Dit kan door (vanuit Nederlands perspectief) een Duitse samenwerkingspartner te zoeken, expertise uit Duitsland te halen of een product op de Duitse markt te brengen. Ondernemers met deze ambitie kunnen een subsidie aanvragen uit het fonds van 70%, minimaal €10.000 en maximaal €70.000 euro, te cofinancieren in kind of in cash. De subsidiecriteria vindt u in de bijlage.

Naast het fonds worden diverse activiteiten georganiseerd om MBK’ers voor te bereiden op een aanvraag uit het fonds. Op 21 en 22 februari a.s. organiseren de partners de eerste business challenge voor innovatieve, startende ondernemers. Het thema voor deze bijeenkomst is ‘Energie’. De business challenge vindt plaats in Duisburg, en tijdens de bijeenkomst wordt gebruik gemaakt van de door de Universität Duisburg-Essen veel gebruikte methode ‘iGarage’.
(Startende) ondernemers kunnen deelnemen aan het programma als zij in de ideeënfase zitten rondom een innovatie in de Energie, en over de grens willen kijken voor het vermarkten van hun product, het zoeken van partners en het zoeken van expertise. De bijeenkomst is voor de deelnemers gratis, inclusief diner en overnachting. Deelname aan de activiteit is niet noodzakelijk om kans te maken op een subsidie uit het fonds van Kennisalliantie Rijn-Waal, maar kan (startende) ondernemers in de goede richting helpen door middel van coaching en begeleiding.

Agenda:
day 1: 21.02.2013 approximate schedule Thursday,
9:00 reception
9:30 warm-up!
10:00 short facilitators presentations
10:15 idea presentations
11:30 idea matching, idea-team building (theme-specific)
12:00 S2B-Lunch and networking (UDE cafeteria)
13:00 Appreciative Inquiry (done by facilitators, which team up with teams)
a. Idea-Live-Sketching
b. Business-Check
16:00 coffee brake
17:00 First results presentation and feedback
18:30 S2B-Dinner and networking (Duisburg Harbourfront)
 
day 2: 22.02.2013 approximate schedule Friday,
9:30 reception
10:00 preparation of the „Business Innovation CANVAS“, concrete visualisation of final ideas
11:30 second results presentation
12:00 rewarding the winner of business challenge and To-Do-List; see, what can be done in a row
12:30 S2B-Lunch and networking (UDE cafeteria)
14:00 End of event and start of the new business

Graag willen we u vragen de uitnodiging te versturen naar mensen in uw netwerk die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in deze activiteit. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen zich bij mij melden via onderstaande contactgegevens. Het is uiteraard ook mogelijk contactgegevens aan mij door te geven, zodat ik de uitnodiging naar de geïnteresseerd kan versturen en indien nodig meer toelichting kan geven. Het aantal deelnemers is beperkt en wordt bepaald naar binnenkomst van aanmelding.

Heeft u vragen over Kennisalliantie Rijn-Waal, dan kunt u contact opnemen via onderstaande gegevens.

Verdere informatie over het programma en de flyers is ook via Diewertje ten Brinke op te vragen.

Vriendelijke groeten,
Dieuwertje ten Brinke, MA
Project Officer Knowledge & Technology Transfer
Strategy & Development
Radboud University Nijmegen
Phone: 024-3612596
Mobile: 06-46814075
Comeniuslaan 4, room 2.33
P.O. Box 9102
6500 HC Nijmegen
The Netherlands

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy