donderdag 12 juni 2014

Conceptadvies Basisbedragen SDE+2015, zonnestroom, biobased en efficiente elektrische aandrijving

Bron: Nieuwsbrief RVO

Het Ministerie van Economische Zaken vraagt het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) jaarlijks om advies over de basisbedragen voor hernieuwbare elektriciteit, groen gas en hernieuwbare warmte.
Dit doet het ministerie in het kader van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) voor 2015.

Berekeningen basisbedragen
ECN werkt voor dit advies samen met de onafhankelijke stichting DNV GL en TNO. ECN schreef een conceptadvies voor 2015. Dit advies werd op 27 mei 2014 gepubliceerd voor een openbare marktconsultatie. ECN lichtte het toe tijdens de informatiebijeenkomst voor brancheorganisaties bij het Ministerie van Economische Zaken op 26 mei. De berekeningen voor de basisbedragen zijn gemaakt met het OT-model. Download de berekeningen [.XLSM, 1,7 MB] op de website van ECN.

Hele artikel is HIER te lezen.

Zonnestroom functioneerd goed
Het overgrote deel van de zonnestroomsystemen in Nederland functioneert goed tot zeer goed. Dit blijkt uit de resultaten van de actie ‘Tel de Zon’ in de afgelopen maand mei.

Bepalende factoren bij het functioneren zijn de kwaliteit van de technische onderdelen, de plaatselijke omstandigheden en de kennis en kunde van de installateurs.

Optimale werking
Stichting Monitoring Zonnestroom (SMZ) en de Universiteit Utrecht (UU) vroegen bezitters van zonnepanelen om tussen 12 en 18 mei bij te houden hoeveel zonnestroom hun systeem opwekt. Daarnaast vroegen ze technische gegevens door te geven, zoals:
• het aantal en type panelen,
• het vermogen van het systeem (Watt-Peaks of Wp)
• de hellingshoek en de oriëntatie van de panelen.

Met deze gegevens rekenden SMZ en UU uit wat elk systeem zou opwekken bij optimale werking.

Lees het hele artikel HIER.

Internationaal cluster bevordert samenwerking biobased economy
Op 19 mei lanceerden 10 toonaangevende organisaties op het gebied van biobased innovatie uit Noordrijn-Westfalen, Nederland en Vlaanderen in Düsseldorf het megacluster ‘Bio Innovation Growth’. Dit cluster gaat huidige en toekomstige biobased initiatieven faciliteren.
Het produceren van producten uit hernieuwbare, biologische grondstoffen in plaats van uit fossiele grondstoffen is een actueel vraagstuk. Er is samenwerking nodig tussen ondernemers, onderzoekers, wetenschappers en bestuurders om nieuwe en bestaande biobased bedrijfs- en onderzoeksactiviteiten te initiëren en versneld te laten groeien.

EU-programma’s
De verschillende EU-programma’s voor onderzoek en innovatie en voor regionale economische ontwikkeling erkennen de biobased economy (BBE) als een kansrijke sector. Zo bieden de Europese INTERREG-programma’s bijvoorbeeld kansen om de ambities voor internationalisering te realiseren. Het MKB in Nederland, Vlaanderen en Duitsland kan daarbij aansluiten. 
Lees het hele artikel HIER.

Tool voor efficiëncy elektrische aandrijfsystemen

Het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) introduceert de Motor Systems Tool bij haar leden. De tool uit Denemarken is ontwikkeld om de efficiëncy van motorsystemen door te rekenen en optimaliseren. Dit kan een forse energiewinst opleveren.
De Motor Systems Tool is bedoeld voor engineers, machinebouwers, energieadviseurs en anderen die zich bezighouden met de optimalisatie van aandrijfsystemen. Elektrische motorsystemen bepalen voor circa 70% het elektriciteitsverbruik van de industrie. Daarop is nog zo’n 20 tot 30% energie-efficiency te behalen.

Energie-efficiency optimaliseren
De Motor Systems Tool kan hierbij helpen, door alle componenten van het aandrijfsysteem (motor, drive, transmissie, apparaat) door te rekenen en met elkaar te vergelijken. Met de resultaten kunnen gebruikers de energie-efficiency van het systeem verbeteren en kostenbesparingen bereiken.

Het hele artikel is HIER te lezen.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy