dinsdag 24 juni 2014

Nieuwe ontwikkelingen voor duurzaamheids subsidies en projecten in Nederland

Bron: RVO

Energie akkoord tweede tender:
In 2014 voert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verschillende tenders uit voor de Topsector Energie in het kader van het Energieakkoord. Binnenkort gaan ook de tender Systeemintegratie en de Tender Demonstratieprojecten Energie Innovatie (DEI) open.
De DEI regeling vloeit voort uit de afspraken die in het Energieakkoord staan. Hierin is afgesproken dat er overheidsmiddelen beschikbaar komen voor demonstratie projecten gericht op versnelde commercialisering voor de export. Meer informatie over de tenders vindt u via onderstaande tabel per thema.
De tenders gaan open na Publicatie in de Staatscourant. Meer informatie is HIER te lezen.

Demonstratieprojecten Energie Innovatie:
Met de regeling Demonstratieprojecten Energie Innovatie (DEI) kunt u financiering krijgen voor demonstraties van producten, processen en of diensten. De eerste tender van DEI staat nu open. In aanmerking komen projecten die energie besparen, duurzame energie opwekken en of het gebruik ervan stimuleren.
Hernieuwbare bronnen die in aanmerking komen zijn wind en zonne-energie, aerothermische (warmte in de omgevingslucht), hydrothermische (warmte in het oppervlaktewater), geothermische energie en energie uit de oceanen, waterkracht, biomassa, stortgas, gas van rioolzuiveringsinstallaties en biogas. Binnen de regeling is het mogelijk om naast kosten voor demonstratie ook kosten voor industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling op te voeren, maar de omvang daarvan is gelimiteerd en is vooral bedoeld om tijdens de demonstratiefase nog aanvullend zaken te onderzoeken waar men tegenaan loopt. Voor een beschrijving van de subsidiabele kosten voor demonstratie, industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling kunt u de handleiding raadplegen. Meer informatie is HIER te vinden.

Tweede ronde tender Solar Energy geopend:                      
Bedrijven en onderzoeksorganisaties met innovatieve ideeën voor (de productie van) zonnepanelen of de toepassing van zonne-energie in de gebouwde omgeving kunnen opnieuw in aanmerking komen voor subsidie uit de subsidieregeling Energie en Innovatie. De tweede tenderronde in 2014 van het TKI Solar Energy is zojuist geopend.
Het TKI Solar Energy organiseert, in het kader van de subsidieregeling Energie en Innovatie, in 2014 twee tenderrondes. Bedrijven en onderzoeksorganisaties worden uitgenodigd om projectvoorstellen, waarin nieuwe PV-technologieën voor (de productie van) innovatieve PV-cellen en –panelen worden ontwikkeld, in deze tenders in te dienen. Ook projectvoorstellen voor de ontwikkeling van innovatieve toepassingen van zonne-energie in de Gebouwde Omgeving (ZEGO) zijn van harte welkom. Meer informatie HIER.
 
Tender Demonstratieprojecten Energie Innovatie:
Met de regeling Demonstratieprojecten Energie Innovatie (DEI) kunt u financiering krijgen voor demonstraties van producten, processen en of diensten. De eerste tender van DEI staat nu open. In aanmerking komen projecten die energie besparen, duurzame energie opwekken en of het gebruik ervan stimuleren.
Hernieuwbare bronnen die in aanmerking komen zijn wind en zonne-energie, aerothermische (warmte in de omgevingslucht), hydrothermische (warmte in het oppervlaktewater), geothermische energie en energie uit de oceanen, waterkracht, biomassa, stortgas, gas van rioolzuiveringsinstallaties en biogas. Binnen de regeling is het mogelijk om naast kosten voor demonstratie ook kosten voor industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling op te voeren, maar de omvang daarvan is gelimiteerd en is vooral bedoeld om tijdens de demonstratiefase nog aanvullend zaken te onderzoeken waar men tegenaan loopt. Meer info is HIER te lezen.
 
Nieuwe subsidie voor energiebesparing in sociale huursector:
Verhuurders van woningen in de sociale huursector kunnen vanaf 1 juli 2014 subsidie aanvragen voor het nemen van energiebesparende maatregelen.
Minister Blok van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt daarvoor een subsidiebedrag beschikbaar van 400 miljoen euro. De Stimuleringsregeling energieprestatie Huursector (STEP) komt voort uit het Energieakkoord. De regeling en de voorwaarden zijn vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.
Om in aanmerking te komen voor STEP, investeert de verhuurder van een woning in energiebesparende maatregelen. De energiebesparing moet een verbetering opleveren van het energielabel van ten minste drie stappen. Voor een woningcorporatie geldt daarbij dat de woning minimaal energielabel B bereikt, voor andere verhuurders geldt dat de woning na renovatie minimaal energielabel C heeft. De genoemde energielabels na renovatie sluiten aan bij het Convenant Energiebesparing huursector. Verdere informatie HIER.
 
 

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy