woensdag 6 juli 2016

Update juli 2016: Nieuwsbrieven voor internationaal en duurzaamheid

Bronnen: Vakbeurs Energie / Nederland Elektrisch / RVO

€ 134 miljoen extra voor innovatieve onderzoeksprojecten
Bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid investeren gezamenlijk € 134 miljoen in 10 toonaangevende onderzoeksprojecten op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, energie en data-infrastructuur. Het kabinet draagt via het Toekomstfondskrediet voor Onderzoeksfaciliteiten (TOF) € 40 miljoen bij. Lees meer.

Bijna 900 MIT-aanvragen 2016 ingediend
Bijna 900 MIT-aanvragen zijn inmiddels bij RVO.nl ingediend in de eerste calls van 2016. Op de webpagina van de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren vindt u een overzicht van de voortgang van de afhandeling. We werken dit overzicht de komende periode elke vrijdag bij. Het streven is dat uiterlijk 4 juli alle aanvragers een beslissing hebben ontvangen. Lees meer.

Alle bussen van en naar Schiphol vanaf 2018 volledig elektrisch
Alle bussen die in de nieuwe concessie vanaf 2018 van en naar Schiphol rijden, zullen dit volledig elektrisch doen. Het is een van de meest opvallende eisen die wordt gesteld in aanbestedingsdocumenten.
Momenteel wordt de concessie in Amstelland-Meerlanden – die in december 2017 afloopt – uitgevoerd door Connexxion. Aan het einde van het kalenderjaar wordt duidelijk wie de nieuwe concessiehouder zal zijn. Lees verder...

Handige powerpoint over offshore windenergie
Bent u gespecialiseerd in offshore windenergie? En geeft u regelmatig presentaties in het buitenland? Dan is deze Powerpoint-presentatie met een overzicht van windmolenvelden in zee, regelgeving en betrokken bedrijven wellicht handig voor u. Lees meer.

EV Highlights onthuld
Het gaat goed met elektrisch vervoer in Nederland. Dit blijkt uit de publicatie Elektrisch Vervoer in Nederland Highlights 2015. Lees verder...

Duitse stadswijk krijgt eigen zonne-energieopslag
IBC SOLAR nam deel aan een bijzonder project in Duitsland, waar de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag steeds sneller gaan. In een voorstad in Beieren wordt geëxperimenteerd met een wijkopslag voor zonnestroom. Lees verder...

Nieuwe superbatterij van Nuon en TU Delft
Windenergie omzetten in ammoniak en opslaan in een gascentrale: Nuon heeft een interessante toekomstvisie voor de Magnum-centrale in Eemshaven. Samen met de TU Delft onderzoekt het energiebedrijf de mogelijkheden voor de opvang van groene stroom, om die later te kunnen verstoken zonder CO2-uitstoot. Lees verder...

Groen gas biedt alternatief voor chemiesector
Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelt samen met projectpartners een methode om benzeen uit groen gas te winnen. Benzeen is een van de belangrijkste grondstoffen in de chemische industrie. Eind 2017 kan de sector hiermee een verduurzamingsslag maken. Lees meer.

41 miljoen voor afvang en opslag van CO2
Heeft u plannen voor Carbon Capture and Storage (CCS): de afvang en opslag van CO2? Op 7 juni lanceerde het consortium ACT (Accelerating CCS Technologies) hiervoor een joint call. In totaal is € 41 miljoen beschikbaar. Doel is, CCS- innovaties dichter bij de markt te brengen. Dien nu uw voorstel in. Lees meer.

Meer STEP-subsidie voor energiezuinig wonen
Per 1 juli 2016 wijzigt de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP). Die is bedoeld om bestaande huurwoningen energiezuiniger te maken. De subsidie wordt hoger, de looptijd langer. Lees meer.

Start-ups presenteren Internet of Things oplossingen tijdens Computex 2016
Computex is een jaarlijks evenement van wereldklasse voor de ICT-industrie in Taiwan. Op 3 juni presenteerden 5 Nederlandse Internet of Things start-ups hun oplossingen tijdens het Solutions forum. Het gaat om de bedrijven Connecterra, Sorama, ViNotion, Greenpeak, and High Tech NL. Benieuwd naar hun bijdrage? Lees meer.

Ontbijtsessies: energiemaatregelen in particuliere woningen
Wilt u energiemaatregelen treffen in particuliere woningen? Bijvoorbeeld als bouwer, installateur, energiecoöperatie of lokale overheid? Hoor hoe ervaren koplopers dit aanpakken. U ontmoet ze tijdens een serie zomerontbijten op 4, 5 en 7 juli. Lees meer.

Matchmakingevenement tijdens Electro Mobility in Smart Cities
Wilt u uw internationale netwerk in elektro-mobiliteit en smart cities uitbreiden? Bent u op zoek naar zakelijke contacten in het buitenland binnen deze sector? Meld u dan aan voor het evenement 'Electro Mobility in Smart Cities' op 21 en 22 september 2016 in Gothenburg, Zweden. Lees meer.

4 tips om duurzame energieprojecten te financieren
Ondernemers en mkb’ers die zelf een project op het gebied van duurzame energie willen opzetten krijgen de financiering op eigen kracht vaak niet rond. Zonde, want er zijn vele financiële mogelijkheden. Alleen vraagt de organisatie van projectfinanciering wel specialistische kennis. Lees verder.

De Witte Dame in Eindhoven: eerste rijksmonument met energielabel A
Het voormalige fabrieksgebouw De Witte Dame kampte met torenhoge energierekeningen. Daarom wilde de nieuwe exploitant van het rijksmonument het energieverbruik drastisch verlagen. Tegelijkertijd wilde Fontys Hogescholen, een van de huurders, juist een hogere luchtkwaliteit. Dankzij een ESCo-overeenkomst met OVVIVA konden beide doelstellingen behaald worden. Lees verder.

Social Charging-app moet eind maken aan onnodig bezetten van laadpunt
Social Charging is de naam van de nieuwe gratis laadpalenapp met een oplossing voor het probleem dat elektrische rijders hun plek onnodig bezet houden. Er zijn in Nederland te weinig laadplekken en dit vormt een uitdaging bij de opmars van elektrisch vervoer. Daarom is het belangrijk dat de oplaadpalen die er al zijn, efficiënter gebruikt worden. De nieuwe app wil een bijdrage leveren aan het oplossen van dit probleem. Lees meer.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy