woensdag 30 november 2011

ENERGIESCAN Overijssel, weet uw energie besparingspotentie voor maar €200,-


Bron: KvK Website

Als ondernemer let u op de kosten. En als het even kan, bespaart u zoveel mogelijk. Dus volgt u nauwkeurig het energieverbruik van uw onderneming, toch? Grote kans dat het bijhouden en verminderen van uw energiekosten er in de waan van de dag bij in schiet.

Vraag nu de ENERGIESCAN aan!

Wij maken het u daarom nú wel heel gemakkelijk, met de ENERGIESCAN. Een zeer doeltreffend onderzoek waarbij wij het energieverbruik van uw onderneming overzichtelijk en snel in kaart brengen. U ziet direct hoeveel u kunt besparen op onder andere verlichting, verwarming en productkoeling. En we geven praktisch advies hoe u snel – zonder al te ingrijpende vervangingen – energie (en dus geld!) kunt besparen. Onderdeel van het rapport dat u ontvangt is een benchmarkrapportage, een vergelijking van uw energieverbruik met bedrijven binnen uw branche. Speciaal voor de ondernemers in Overijssel is een prijs van € 200 afgesproken.

Strategisch interessant
Zet u nu in op een lager energieverbruik, dan levert u dat op korte en middellange termijn financieel gezien meer op dan overgaan op alternatieve bronnen. Een verstandige keuze.

Neem een voorschot op de toekomst
Besparen op uw energieverbruik is nu nog vrijblijvend, maar wordt in de toekomst meer en meer verplicht in het kader van energiebewust ondernemen. De gemeenten zullen hier steeds strengere wetgeving op toepassen en toezien op naleving (handhaving). Het naleven van deze milieuwetgeving kan zelfs worden afgedwongen.
Voorkom hoge kosten, ga nú aan de slag met energiebesparing!
Het aanvragen van de is heel eenvoudig. U vult het aanvraagformulier in en binnen vier werkdagen wordt contact met u opgenomen.

dinsdag 29 november 2011

Versterken van elkaar, clusteraanpak voor zelfstandige professionals

Als ZZP-er in de zakelijke dienstverlening, is het werken met collega's soms erg beperkt of zelfs niet mogelijk. Je werkt sterk individueel, bij wisselende opdrachtgevers met wisselende projecten. Dit maakt dat je een redelijk smal werkveld hebt en af en toe dat sparren mist met collega's of vakgenoten. Bovendien is het hollen of stil staan, de druk van je lopende opdrachten maakt dat je de acquisitie maar even laat voor wat het is. Het gevolg is een wisselende werkdruk. Eerst werk je je drie keer in de rondte om het af te krijgen, vervolgens is je agenda leeg en moet je achter nieuwe opdrachten aan. En waar haal je een stukje expertise dat net buiten je specialisme ligt, zonder dat je de relatie met je opdrachtgever uit handen geeft aan een derde partij?

Zo kwam circa een jaar geleden het verzoek of ik een stuk begeleiding op mij wou nemen van een zestal zakelijk zelfstandigen, waarvan ik er een aantal reeds ken uit mijn netwerk. In een aantal bijeenkomsten na werktijd is er samen veel gesproken over de mogelijkheden elkaar te versterken. Eerst even rustig bijkomen van de dag met algemene onderwerpen onder het genot van een kop soep en wat broodjes en dan aan het werk.
Begonnen we eerst nog vanuit een sterk individuele expertise en behoefte, zo is er thans een gemeenschappelijkheid ontstaan om samen op te trekken. Elke deelnemer pakt een aspect dat goed bij hem ligt en de taken worden zo verdeeld in de groep. Na een drietal gesprekken zijn we bezig gegaan met de metafoor van een gemeenschappelijke website. Dit om met elkaar een visueel beeld te hebben waar we naar toe willen. Via vragen als van hoe moet de website er uit zien, wat is je boodschap, hoe moet een klant dit lezen, welke associatie wil je uitstralen, hoe ga je jezelf hierin presenteren, waar zit de concurrentie en hoe presenteert die concurrentie zich zijn erg gesprekken gevoerd in de groep over samenwerking, doelgroep, onderscheidend vermogen, strategie, acquisitiemodellen, plan van aanpak en het structureren van het proces met elkaar.
Inmiddels een echte website gebouwd door de deelnemers, waarbij er naast een stuk voor de bezoekers een afgeschermd gedeelte is waarin de deelnemers elkaar "spreken", informatie delen, acties afspreken als een eigen digitaal kantoor.
Vanuit deze gesprekken is er ook een nieuw acquisitie instrument bedacht, waarbij alle zes partners samen bij potentiële klanten een inventarisatie doen, na kantooruren en vanuit de werkvloer van het betreffende bedrijf. Elk vult de bevindingen aan vanuit zijn eigen expertise en waarnemingen vanuit de korte rondleiding door de ondernemer. Het resultaat is dat een ondernemer de samenhang tussen de verschillende verbetermogelijkheden ziet, een logisch stappenvoorstel krijgt en de kennis door de partners wordt doorgegeven en ze elkaar adviseren, klankborden en coachen.
Ook het verschil in expertise maakt, dat er onderling kennis en ervaringen kunnen worden gedeeld. Zo krijgen de harde techneuten meer inzicht in de randprocessen als interne cultuur,bedrijfspolitiek en financiën van de andere deelnemers. Tevens worden er handigheidjes met elkaar gedeeld zoals o.a. afspraken plannen via het internet op deze Afspreken.nl website.


De volgende bijeenkomst wordt weer gehouden in ons kantoor en dan duiken we samen de E-room in. Een audiovisuele ruimte waar je op een ontspannen wijze met elkaar kunt werken. Hierin gaan we het hebben over sociale netwerken als linkedin, twitter, een eigen blog en hoe je daarmee om kunt en wilt gaan. Iedereen neemt zijn eigen laptop mee zodat we meteen de goede dingen op kunnen pakken en we elkaar helpen bij het inrichten, instellen, downloaden, installeren en al die andere ICT dingen waar je dan mee in aanraking gaat komen. Ik merk al weer enthousiasme uit de groep. En ik hoef niet alles te weten die avond, want ook ik kan terugvallen op de kennis aanwezig in deze groep.
Wilt u meer weten over Syntens en de mogelijkheden voor u als (zelfstandig) ondernemer, bezoek dan de Syntens website.
Als u in contact wilt komen met deze zelfstandige professionals, breng dan een bezoek aan Multiperspectief.

maandag 28 november 2011

Cleantech Industry, waarom u hiervoor in Oost Nederland moet zijn

In een gemeenschappelijke inventarisatie naar bedrijven en activiteiten op cleantech in Oost Nederland, blijkt dat er veel initiatieven gaande zijn.
Door aanwezige informatie te bundelen is er door Saxion een rapport gemaakt van de bevindingen. Daaruit blijkt een groot aantal bedrijven en intitiatieven en zijn er veel mensen werkzaam in deze industrietak. De verwachting is een grote groeipotentie voor de toekomst. Investeringen in cleantech nemen elk jaar verder toe zo blijkt uit beurscijfers.

Op de KiEMT website is het volgende artikel te lezen over dit onderzoek:

Onderzoek Clean Tech Sector Oost-Nederland laat groei zien
12-10-2011


Het eerste onderzoek naar de Clean Tech Sector in Oost-Nederland is op 11 oktober officieel in ontvangst genomen door Jan Fokke Heida, programmamanager Klimaat en Energie van de provincie Gelderland. Hij deed dit namens de provincies Gelderland en Overijssel. Doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de private clean tech sector in Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel).

Het onderzoek is uitgevoerd door Saxion in opdracht van Kamer van Koophandel Oost-Nederland, provincie Gelderland, provincie Overijssel, Regio Twente en gemeente Enschede. Aan het onderzoek hebben kiEMT, Syntens, Kamer van nulmeting; kiEMT gaat dit de komende jaren verder updaten en gebruiken als basis voor verdere acties.

Het gaat om bedrijven die actief zijn op het vlak van duurzame energie (zon, wind, biomassa, waterstof ), duurzame bouw, duurzaam transport, energiezuinige componenten voor apparaten, recycling, adviesverlening op het vlak van duurzaamheid, duurzame materialen en systemen of schoon water.

Een van de resultaten: 20 procent meer bedrijven in 3 jaar
Ongeveer 60% van de honderden bedrijven heeft clean tech als core business. De overige bedrijven hebben clean tech als een expliciet deel van hun producten- of dienstenportfolio. De afgelopen 3 jaar is het aantal core business bedrijven gegroeid met 20%. De in de database opgenomen private bedrijven bieden aan 23.512 personen werk. De meeste werkgelegenheid van de clean tech bedrijven bevindt zich binnen de sectoren´duurzame energie´(18%), duurzame materialen & systemen´(18%) en ´duurzamedienstverlening´(16%).

De regionale verschillen binnen Oost-Nederland zijn groot. Regio Arnhem-Nijmegen is verreweg de belangrijkste subregio op het vlak van werkgelegenheid in de clean tech sector: het aandeel is relatief twee keer zo groot als verwacht kan worden op basis van het totale aantal banen in deze regio. Ook in Zuidwest Overijssel is de clean tech sector relatief sterk vertegenwoordigd, met een sterke nadruk op dienstverlening. Twente neemt een tussenpositie in met een nadruk op duurzame energie, recycling en duurzame materialen. In Noord-Overijssel, de Achterhoek en de Veluwe is de sector ondervertegenwoordigd.

In Overijssel is de clean tech sector gelijkmatiger over de provincie verspreid dan in Gelderland. Ook zijn er in Overijssel relatief meer starters. Uit het onderzoek kwam ook een lijst met 76 kansrijke bedrijven naar voren om hun huidige producten te gebruiken voor duurzaamheidstoepassingen, met name in de industrie. De meeste kansrijke bedrijven bevinden zich in Twente en op de Veluwe.

Klik hier voor het onderzoek (pdf, download).

Klik hier voor het plan GOLDMINE van kiEMT: het contourenplan rond rol Oost-Nederland voor topsector Energie

dinsdag 22 november 2011

Nieuwe regelgeving stimuleert gebruik biokerosine

Nieuwsbericht | 29-10-2011

Het gebruik van biokerosine in de luchtvaart wordt gestimuleerd. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat biokerosine, net als andere biobrandstoffen, duurzaam wordt geproduceerd waardoor de productie niet ten koste gaat van bijvoorbeeld natuurgebieden.

Ook moet de biobrandstof, qua CO2-ketenemissies, aanzienlijk beter presteren dan fossiele brandstoffen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu.

De nieuwe regelgeving rond biokerosine is interessant voor brandstofleveranciers. Zij hebben namelijk een verplichting om, naast de benzine en diesel die we van oudsher kennen, een aandeel hernieuwbare energie op de markt te brengen. Meestal is dit biobrandstof die wordt bijgemengd bij de benzine en diesel. Biokerosine wordt in de nieuwe wetgeving ook onder de noemer biobrandstof geschaard. In 2012 moet 4,5% van de brandstof die op de markt gebracht wordt van hernieuwbare afkomst zijn. Als http://www.blogger.com/img/blank.gifdaarbij biobrandstoffen worden ingezet moeten deze, volgens Europese regels, duurzaam zijn.

Het kabinet komt met dit besluit tegemoet aan de motie-Haverkamp/Leegte die verzoekt om verbreding van de werking van de regelgeving met betrekking tot biobrandstoffen.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Goed nieuws voor onze Twense biokerosine pioneer Clean Tech Development Center. Zie ook mijn eerdere blog Op biobrandstof over de oceaan

zondag 13 november 2011

Grote belangstelling voor WBSO in 2010

Het aantal bedrijven dat in 2010 gebruik heeft gemaakt van de WBSO, de fiscale stimuleringsregeling voor innovatie is voor het tweede achtereenvolgende jaar fors toegenomen. Vooral het MKB profiteert hiervan. Ook kon door steun vanuit de WBSO onderzoekspersoneel bij innovatieve bedrijven behouden blijven tijdens de crisis. Dat heeft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie donderdag 19 mei 2011 bekendgemaakt.

Steun in rug tijdens crisis
Volgens Verhagen is de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) bij uitstek geschikt om innovatie te bevorderen. 'Tijdens de crisis gaf het bovendien veel kleine en grote bedrijven een steun in de rug om toch te kunnen blijven investeren in innovatie. Zo zorgden we er voor dat ook tijdens de crisis gewerkt werd aan de producten van morgen,' aldus Verhagen.
WBSO

De WBSO verlaagt de loonkosten van R&D-medewerkers voor bedrijven waardoor het aantrekkelijker wordt om aan innovatie te doen. Om het klimaat voor innovatie nog verder te verbeteren werkt het Kabinet aan een verdere verruiming van de fiscale ondersteuning bij onderzoek en ontwikkeling.
Bijna 20.00 bedrijven gebruiken WBSO

De WBSO, een regeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, telde vorig jaar 19.450 bedrijven die er gebruik van maakten. Dit is bijna 20 procent meer dan in 2009. Het aandeel van het MKB in het totale aantal aanvragen bedraagt in 2010 97 procent (30.500 van de 31.500). Bijna 73 procent van het totale bedrag is toegekend aan het MKB (628 miljoen euro van de 860 miljoen euro).

Fiscaal voordeel
De sterke groei is vooral te danken aan kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. Een belangrijke rol bij de toegenomen belangstelling spelen onder meer de verruimde fiscale mogelijkheden voor projecten op het gebied van ICT-diensten, de verhoging van het fiscale voordeel in verband met de crisis en de mogelijkheid om met een zogenoemde S&O-verklaring ook gebruik te maken van de Innovatiebox.

Aanvullend bericht: Budget WBSO
Het budget voor de WBSO is voor 2011 € 810 miljoen, voor 2012 bedraagt het € 864 miljoen. Sinds 1994 wordt het budget van de WBSO jaarlijks vastgesteld in het Belastingplan, de realisatie kan afwijken van het budget.

Meer informatie
AgentschapNL voert de WBSO voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie uit. Zie voor meer informatie zie www.agentschapnl.nl/wbso.nl

Belastingkorting voor vernieuwende ondernemers


Bedrijven die volgend jaar investeren in de ontwikkeling van vernieuwende producten en diensten krijgen daarover een belastingvoordeel van tien procent. Dat schrijft staatssecretaris Weekers van Financiën mede namens minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in een nota van wijziging op het Belastingplan 2012.

"Deze maatregel komt in de plaats van subsidies en geeft het bedrijfsleven nog meer vrijheid voor het ontwikkelen van innovatieve producten", stelt Weekers.

De belastingkorting is geregeld in de eerste nota van wijziging op hetBelastingplan 2012. Deze zogenoemde research & development-aftrek (RDA) is een extra aftrekpost op de winst van ondernemingen voor niet-loonkosten en investeringen die betrekking hebben op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. "Dit trekt bedrijven over de streep om veel meer te investeren in de zoektocht naar nieuwe producten en diensten", aldus Verhagen.

Het percentage van de extra aftrek voor 2012 wordt voorzien op veertig procent. Dit levert in de vennootschapsbelasting - bij een tarief van 25 procent - een netto voordeel op van tien procent. Ook ondernemers die inkomstenbelasting betalen krijgen belastingkorting. De hoogte hangt af van het belastingtarief dat de ondernemer betaalt.

Doordat de komende jaren het budget voor de belastingkorting stijgt van 250 miljoen euro in 2012 naar 500 miljoen euro in 2014 kan de belastingkorting voor alle ondernemers nog toenemen.

Weekers: "De RDA was de missing link in onze fiscale regelingen. Naast de innovatiebox voor innovatiewinst en de afdrachtvermindering voor personeelskosten voor onderzoekers, geldt hiermee ook een faciliteit voor overige innovatiekosten."

Met deze maatregel wil het kabinet vorm geven aan de nieuwe koers in het bedrijfslevenbeleid waarbij negen topsectoren centraal staan. "Naast minder belasting voor vernieuwende ondernemers, komt er veel meer durfkapitaal voor starters en snelle groeiers, onnodige regels worden afgeschaft en er komt een diplomatieke lobby voor onze bedrijven in het buitenland. Uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat niet meer wordt gestuurd met regels en subsidies, maar dat Nederlandse bedrijven de ruimte krijgen om te ondernemen, te investeren, te innoveren en te exporteren."

Ministerie bekijkt vaste aftrek voor R&D


Het ministerie van Financiën en Agentschap NL bestuderen de mogelijkheid van een vaste aftrek voor kleine ondernemingen die op bescheiden schaal aan eigen onderzoek en ontwikkeling (R&D) doen.

Aan welke criteria bedrijven moeten voldoen en hoe hoog dit forfaitaire bedrag zal worden, is nog niet duidelijk. Agentschap NL is de overheidsdienst die voor diverse ministeries, maar vooral voor het ministerie van ELI(Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) subsidieregelingen uitvoert.
De vaste R&D-stimulans voor kleine bedrijven zou een aanvulling zijn op de nieuwe innovatiefaciliteit, RDA, (Research en Development Aftrek) die het kabinet vanaf 1 januari volgend jaar gaat invoeren. Onder RDA krijgen bedrijven een extra aftrek van hun investerings- en exploitatiekosten in onderzoek en ontwikkeling. Te denken valt aan investeringen in laboratoria en andere productiekosten.

Administratieve lasten van RDA te hoog
Een belangrijke overweging voor de vaste aftrek is dat de administratieve lasten van de RDA voor starters en kleine ondernemingen te hoog zouden zijn. Volgens Agentschap NL heeft circa de helft van de bedrijven die een aanvraag indienen voor de bestaande R&D-subsidieregelingen, minder dan tien werknemers in dienst. Voor de RDA-faciliteit is volgend jaar € 250 mln uitgetrokken en dat budget loopt naar schatting op tot € 500 mln in 2014.
Ondertussen werkt Financiën ook aan de details van het plan om RDA uit te breiden met onderzoeks- en ontwikkelingswerk dat bedrijven uitbesteden aan publieke kennisinstellingen, zo liet staatssecretaris Frans Weekers van Financiën weten tijdens een symposium vrijdag in Maastricht over ‘Fiscaal innoveren in Nederland’. Dit RDA-plus pakket zou in 2013 moeten worden ingevoerd.

Subsidie via WBSO-regeling
Volgens Weekers bezit Nederland dan een compleet fiscaal innovatiebeleid. Voor hun R&D-loonkosten kunnen bedrijven subsidie krijgen via de WBSO-regeling. Voor de kapitaal- en exploitatiekosten staat de RDA ter beschikking en wanneer innovatieve bedrijven winst draaien, biedt de innovatiebox een laag tarief van de vennootschapsbelasting van 5%.
Bij het benutten van de innovatiebox en RDA is specialistische fiscale kennis wel een vereiste, zo benadrukte dagvoorzitter Hans van den Hurk, hoogleraar belastingrecht en partner bij Deloitte. ‘Het gaat hier om belastingrecht met een grote B, zeker bij een multinationale onderneming die R&D-activiteiten in China of India heeft en een deel daarvan wil overbrengen naar Nederland. Dat kun je niet overlaten aan bureaus die subsidies aanvragen.’

Maatschappelijke kosten hoger dan de opbrengsten
Gerrit de Keizer, hoofd van het innovatieboxteam bij de Belastingdienst, illustreerde de complexiteit ervan met een aantal vraagstukken over de innovatiebox binnen de vpb. Welke R&D-kosten opgevoerd mogen worden om de belastbare winst te drukken, is niet geheel duidelijk, erkende De Keizer.
Via regionaal overleg en speciale innovatieteams probeert de Belastingdienst eenheid van beleid te organiseren. Volgens sommige fiscalisten zijn de totale maatschappelijk kosten van het fiscale innovatiebeleid hoger dan de opbrengsten.

Auteur: Taco Mulders november 2011

vrijdag 11 november 2011

HoSt winnaar WTC TWENTE EXPORT AWARD 2011


Het bedrijf HoSt uit Enschede is de winnaar van de World Trade Center Twente Export Award 2011. De prijs werd gisteravond uitgereikt door Dave Blank, wetenschappelijk directeur van MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van Universiteit Twente. De jury prees het bedrijf vanwege de bijzondere exportstrategie gecombineerd met innovatie en ondernemerschap.

HoSt is Nederlands grootste leverancier van bio-energie systemen te weten biogasinstallaties, wervelbed vergassers, hout gestookte ketels en hout gestookte warmte/krachteenheden. HoSt is in 1991 opgericht. In 1999 nam de huidige directie het bedrijf over en richtte zich sindsdien ook op het ontwikkelen van eigen installaties. De vakjury sprak de exportstrategie, waarbij een launching customer wordt gezocht in een land die voor veel promotie zorgt, erg aan. Elk jaar probeert HoSt op deze manier twee tot drie nieuwe landen te benaderen, waaronder Polen, Letland, Engeland, Rusland en Frankrijk. Ook sprak de jury het innovatieve karakter van het bedrijf aan. Directeur Herman Klein Teeselink nam vol trots de prijs in ontvangst. “Door de nominatie heb ik al spontane sollicitaties gehad en om te kunnen verdubbelen heb ik nieuwe mensen hard nodig. Het is opvallend hoeveel mensen blijkbaar volgen wat de bedrijven in Twente doen. En ik verwacht met het winnen van de prijs alleen nog maar meer positieve reacties.”

Finalisten
De twee andere genomineerde bedrijven waren Bauhuis International en FireFlash. Het bedrijf Bauhuis is gevestigd in Goor en is specialist in ontwerp, productie en installatie van machines voor bewerken, ontvetten en coaten van stalen pijpen voor de olie, gas- en watertransmissie industrie. En is wereldwijd een van de leidende bedrijven op dit terrein. FireFlash uit Hengelo verzorgt realistische brandweeroefeningen op locatie met mobiele trainingsunits. Het juist inschatten van de gevaren in combinatie met juiste blustechnieken heeft aantoonbaar geleid tot het redden van mensenlevens en het beperken van schade.

De jury heeft bij de beoordeling van de genomineerden onder andere gekeken naar exportstrategie, innovatie, ondernemerschap, ambitie, buitenlandse contacten en ambassadeursrol voor de regio. De WTC Twente Export Award wordt jaarlijks uitgereikt en is een initiatief van de WTC Twente Business Club.
http://www.blogger.com/img/blank.gif

Vakjury

De jury van de WTC Twente Export Award bestaat uit voorzitter Richard Wermelink, oprichter InnoBrands Innovation & Marketing; Rob Gregorowitsch, directeur Kamer van Koophandel Oost Nederland en Henk van der Meij (Tyro Remotes, winnaar WTC Twente Export Award 2010).

Voor de video van de uitreiking zie
HIER

=============================================================================
Over het World Trade Center Twente
Het WTC maakt deel uit van de World Trade Centers Association (WTCA) met meer dan 300 vestigingen in bijna 100 landen. De doelstelling van de WTCA is het bevorderen van internationale handel. Het WTC Twente doet dat o.a. via de WTC Twente Business Club en het WTC Twente International Business Information Center (IBIC). Wereldwijd zijn ruim 750.000 bedrijven aangesloten bij de WTC organisatie. Dit WTC richt zich voornamelijk op de thema's kennis en technologie. Het verzorgingsgebied omvat Twente en Achterhoek, maar ook het Duitse deel van de Euregio, inclusief de steden Münster en Osnabrück.

Noot voor redactie
Voor meer informatie:
drs Freerk Faber
directeur World Trade Center Twente
Tel. +31 (0)74 2915604
Tel. +31 (0)6 10037877
f.faber@wtctwente.eu
www.wtctwente.eu

Bezoekadres: Prins Bernhardplantsoen 300, Hengelo

BRON: WTC Twente Persbericht

dinsdag 8 november 2011

Reduceer arbeidsongevallen met 25% bij u op de werkvloer in een kostenloos programma


Samen veilig werken is een project waarin wordt gestreefd naar verbetering van arbeidsveiligheid binnen het bedrijf en het bedrijfsproces.
In het project wordt gestreeft naar een reductie van 25% arbeidsongevallen in 2012. U kunt als bedrijf kostenloos deelnemen aan dit programma. Dit geldt niet alleen voor bouwplaatsen maar ook voor andere bedrijfstakken.

Mijn collega Harrie Rosink waar ik graag veilig mee samenwerk is binnen Syntens betrokken als adviseur in het project en wil graag in contact komen met bedrijven die deel willen nemen aan dit project uit Overijssel.
Vanuit een inventarisatie en analyse wordt bij u in het bedrijf een actieplan opgesteld om het arbeidsrisico bij u op de werkvloer te verlagen.
Zie voor verdere informatie deze link.
Mocht u vragen hebben of meer willen weten, kunt u mij maar het liefste Harrie Rosink bellen of mailen op hro@syntens.nl. Ik wens u al vast een heel veilig 2012 met goed inzetbaar kundig personeel. Tenslotte neemt het aantal werkende mensen alleen maar af dus daar wil je zuinig op zijn volgens mij.

What can the Enterprise Europe Network do for you? Read this nice casus between Finland and the Netherlands


Finnish startup Fekman Ltd developed a healthy wine gum recipe using forest berries. The Enterprise Europe Network helped add the final ingredients to bring the sweets to market.

Sötis, which in Swedish is used as a term of endearment, is the brainchild of the four Finnish fathers and one mother behind Fekman Ltd, who wanted their children to eat healthy sweets rather than junk.

The low-sugar, high-fibre blueberry and lingonberry sweets have no added colour and only natural flavours. The team wanted Sötis to be airy and chewy, but couldn’t find a local manufacturer with the foaming machinery they needed. They asked Enterprise Europe Network to help them find a partner who could obtain that particular consistency.

Enterprise Europe Network, with its 600 partner organisations in 50 countries, helps small companies find business opportunities across the European Union. Tekel, the Finnish Science Park Association and member of Enterprise Europe Network, was taken with the idea. “When we first met, that’s all there was – a recipe looking for a manufacturer,” says Marjo Uotila of Tekel, “but it was a very innovative recipe.”

Syntens, Network partner in the Netherlands, spotted the Finnish company’s profile in the Network’s powerful business partnership database, which contains 10,000 offers and requests. It found a potential partner in the Netherlands, and introduced Fekman to Sweetlife, a company with 20 years experience in the international confectionary business. Among the people they regularly work with, Sweetlife found a family-owned producer in France that could produce the smaller batches Fekman required.

“I looked into my contacts,” says Sweetlife CEO Robert van Barneveld, “and I found three that used the foaming technique which makes for a sweet somewhere between a marshmallow and candy foam, which is how the Scandinavians like it. They settled on a company in Alsace we’ve been working with for 14 years.”

“Our idea quickly turned into a product thanks to Enterprise Europe Network,” says Päivi Enden, board member and until recently CEO. “We would never have found our partner in France simply by surfing the internet.”

Sötis sells in cafés and health food stores across Finland, and has recently expanded to a chain of grocery stores. A French web store stocks the sweet and they are planning to sell in the US and the UK. Fekman are now planning sweets made of blackcurrant juice with added vitamin C.



More European success stories on the Enterprise Europe Network can be found here: Succes stories

vrijdag 4 november 2011

Kijken in de keuken van innovatieve bedrijven


Een kijkje nemen in de keuken van innovatieve bedrijven. Dat is waar het om draait bij de bedrijfsbezoeken 'Bedrijven vernieuwen; de ondernemer maakt het verschil'. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aanmelden voor deze gratis bijeenkomsten. Daar vertelt de gastheer of gastvrouw op welke manier zij innovatief bezig zijn. Er staan rondleidingen op het programma en er vindt een workshop 'Innoveren door nieuwe verbindingen' plaats.
Kamer van Koophandel, Syntens en Oost NV organiseren gezamenlijk deze vier bijeenkomsten.
Meer informatie is HIER te vinden.


Bijeenkomst 1 – Burgers’ Zoo - Arnhem - donderdag 17 november

Innovatie in Burgers’ Zoo omvat niet alleen Bush, Desert en Ocean, maar gaat ook over processen in de manier van werken. Wat doen zij aan de terugloop van de horeca, aan de vraag om meer beleving van de klant, of aan de verhoging van de bezettingsgraad tijdens daluren?

Bijeenkomst 2 - 247 Tailorsteel - Varsseveld - donderdag 24 november
247 Tailorsteel is een groothandel in op maat gesneden staal. Op uiterst innovatieve wijze verbindt 247 Tailorsteel de traditionele maakindustrie met het internet. In een nagenoeg manloos, volkomen geautomatiseerd productieproces, worden tonnen staal, roestvaststaal en aluminium verwerkt zodat de klanten optimaal bediend worden.

Bijeenkomst 4 - Greefa - Tricht - donderdag 1 december
Greefa ontwikkelt en produceert sorteer- en verpakkingsmachines voor groente en fruit. Naast de apparatuur wordt ook de software in eigen huis ontwikkeld. Innovaties waarmee Greefa in de markt bekend geworden is, zijn onder meer: detectie op interne en externe kwaliteiten, meting van het suikergehalte en bepaling van bewaarduur. Ook is Greefa meegegaan in het duurzaam ondernemen: het gebruik van hoogwaardige materialen, de inzet van LED-verlichting en het gebruik van gerecyclede plastics.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy