In een gemeenschappelijke inventarisatie naar bedrijven en activiteiten op cleantech in Oost Nederland, blijkt dat er veel initiatieven gaande zijn.
Door aanwezige informatie te bundelen is er door Saxion een rapport gemaakt van de bevindingen. Daaruit blijkt een groot aantal bedrijven en intitiatieven en zijn er veel mensen werkzaam in deze industrietak. De verwachting is een grote groeipotentie voor de toekomst. Investeringen in cleantech nemen elk jaar verder toe zo blijkt uit beurscijfers.
Op de KiEMT website is het volgende artikel te lezen over dit onderzoek:
Onderzoek Clean Tech Sector Oost-Nederland laat groei zien
12-10-2011
Het eerste onderzoek naar de Clean Tech Sector in Oost-Nederland is op 11 oktober officieel in ontvangst genomen door Jan Fokke Heida, programmamanager Klimaat en Energie van de provincie Gelderland. Hij deed dit namens de provincies Gelderland en Overijssel. Doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de private clean tech sector in Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel).
Het onderzoek is uitgevoerd door Saxion in opdracht van Kamer van Koophandel Oost-Nederland, provincie Gelderland, provincie Overijssel, Regio Twente en gemeente Enschede. Aan het onderzoek hebben kiEMT, Syntens, Kamer van nulmeting; kiEMT gaat dit de komende jaren verder updaten en gebruiken als basis voor verdere acties.
Het gaat om bedrijven die actief zijn op het vlak van duurzame energie (zon, wind, biomassa, waterstof ), duurzame bouw, duurzaam transport, energiezuinige componenten voor apparaten, recycling, adviesverlening op het vlak van duurzaamheid, duurzame materialen en systemen of schoon water.
Een van de resultaten: 20 procent meer bedrijven in 3 jaar
Ongeveer 60% van de honderden bedrijven heeft clean tech als core business. De overige bedrijven hebben clean tech als een expliciet deel van hun producten- of dienstenportfolio. De afgelopen 3 jaar is het aantal core business bedrijven gegroeid met 20%. De in de database opgenomen private bedrijven bieden aan 23.512 personen werk. De meeste werkgelegenheid van de clean tech bedrijven bevindt zich binnen de sectoren´duurzame energie´(18%), duurzame materialen & systemen´(18%) en ´duurzamedienstverlening´(16%).
De regionale verschillen binnen Oost-Nederland zijn groot. Regio Arnhem-Nijmegen is verreweg de belangrijkste subregio op het vlak van werkgelegenheid in de clean tech sector: het aandeel is relatief twee keer zo groot als verwacht kan worden op basis van het totale aantal banen in deze regio. Ook in Zuidwest Overijssel is de clean tech sector relatief sterk vertegenwoordigd, met een sterke nadruk op dienstverlening. Twente neemt een tussenpositie in met een nadruk op duurzame energie, recycling en duurzame materialen. In Noord-Overijssel, de Achterhoek en de Veluwe is de sector ondervertegenwoordigd.
In Overijssel is de clean tech sector gelijkmatiger over de provincie verspreid dan in Gelderland. Ook zijn er in Overijssel relatief meer starters. Uit het onderzoek kwam ook een lijst met 76 kansrijke bedrijven naar voren om hun huidige producten te gebruiken voor duurzaamheidstoepassingen, met name in de industrie. De meeste kansrijke bedrijven bevinden zich in Twente en op de Veluwe.
Klik hier voor het onderzoek (pdf, download).
Klik hier voor het plan GOLDMINE van kiEMT: het contourenplan rond rol Oost-Nederland voor topsector Energie
Artikelen die interessant zijn voor u als innovatieve MKB ondernemer met een focus op innovatie, industrie, cleantech, en internationalisatie. De inhoud geldt als informatie, inspiratie en implementatie binnen uw onderneming. Articles for SME's to inform, inspire and related to innovation, cleantech, manufacturing and international business. This page is for inspiration, information and an invitation for you to get in contact with Dutch entrepreneurs and their network.