dinsdag 29 november 2011

Versterken van elkaar, clusteraanpak voor zelfstandige professionals

Als ZZP-er in de zakelijke dienstverlening, is het werken met collega's soms erg beperkt of zelfs niet mogelijk. Je werkt sterk individueel, bij wisselende opdrachtgevers met wisselende projecten. Dit maakt dat je een redelijk smal werkveld hebt en af en toe dat sparren mist met collega's of vakgenoten. Bovendien is het hollen of stil staan, de druk van je lopende opdrachten maakt dat je de acquisitie maar even laat voor wat het is. Het gevolg is een wisselende werkdruk. Eerst werk je je drie keer in de rondte om het af te krijgen, vervolgens is je agenda leeg en moet je achter nieuwe opdrachten aan. En waar haal je een stukje expertise dat net buiten je specialisme ligt, zonder dat je de relatie met je opdrachtgever uit handen geeft aan een derde partij?

Zo kwam circa een jaar geleden het verzoek of ik een stuk begeleiding op mij wou nemen van een zestal zakelijk zelfstandigen, waarvan ik er een aantal reeds ken uit mijn netwerk. In een aantal bijeenkomsten na werktijd is er samen veel gesproken over de mogelijkheden elkaar te versterken. Eerst even rustig bijkomen van de dag met algemene onderwerpen onder het genot van een kop soep en wat broodjes en dan aan het werk.
Begonnen we eerst nog vanuit een sterk individuele expertise en behoefte, zo is er thans een gemeenschappelijkheid ontstaan om samen op te trekken. Elke deelnemer pakt een aspect dat goed bij hem ligt en de taken worden zo verdeeld in de groep. Na een drietal gesprekken zijn we bezig gegaan met de metafoor van een gemeenschappelijke website. Dit om met elkaar een visueel beeld te hebben waar we naar toe willen. Via vragen als van hoe moet de website er uit zien, wat is je boodschap, hoe moet een klant dit lezen, welke associatie wil je uitstralen, hoe ga je jezelf hierin presenteren, waar zit de concurrentie en hoe presenteert die concurrentie zich zijn erg gesprekken gevoerd in de groep over samenwerking, doelgroep, onderscheidend vermogen, strategie, acquisitiemodellen, plan van aanpak en het structureren van het proces met elkaar.
Inmiddels een echte website gebouwd door de deelnemers, waarbij er naast een stuk voor de bezoekers een afgeschermd gedeelte is waarin de deelnemers elkaar "spreken", informatie delen, acties afspreken als een eigen digitaal kantoor.
Vanuit deze gesprekken is er ook een nieuw acquisitie instrument bedacht, waarbij alle zes partners samen bij potentiële klanten een inventarisatie doen, na kantooruren en vanuit de werkvloer van het betreffende bedrijf. Elk vult de bevindingen aan vanuit zijn eigen expertise en waarnemingen vanuit de korte rondleiding door de ondernemer. Het resultaat is dat een ondernemer de samenhang tussen de verschillende verbetermogelijkheden ziet, een logisch stappenvoorstel krijgt en de kennis door de partners wordt doorgegeven en ze elkaar adviseren, klankborden en coachen.
Ook het verschil in expertise maakt, dat er onderling kennis en ervaringen kunnen worden gedeeld. Zo krijgen de harde techneuten meer inzicht in de randprocessen als interne cultuur,bedrijfspolitiek en financiën van de andere deelnemers. Tevens worden er handigheidjes met elkaar gedeeld zoals o.a. afspraken plannen via het internet op deze Afspreken.nl website.


De volgende bijeenkomst wordt weer gehouden in ons kantoor en dan duiken we samen de E-room in. Een audiovisuele ruimte waar je op een ontspannen wijze met elkaar kunt werken. Hierin gaan we het hebben over sociale netwerken als linkedin, twitter, een eigen blog en hoe je daarmee om kunt en wilt gaan. Iedereen neemt zijn eigen laptop mee zodat we meteen de goede dingen op kunnen pakken en we elkaar helpen bij het inrichten, instellen, downloaden, installeren en al die andere ICT dingen waar je dan mee in aanraking gaat komen. Ik merk al weer enthousiasme uit de groep. En ik hoef niet alles te weten die avond, want ook ik kan terugvallen op de kennis aanwezig in deze groep.
Wilt u meer weten over Syntens en de mogelijkheden voor u als (zelfstandig) ondernemer, bezoek dan de Syntens website.
Als u in contact wilt komen met deze zelfstandige professionals, breng dan een bezoek aan Multiperspectief.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy