woensdag 19 december 2012

Stappen op stoeptegel wekt energie op


Gebaseerd op: Het Parool ( 15-12-2012)
Een voetstap omzetten in energie via een stoeptegel. Dat is geen toekomstdroom meer. De Britse uitvinder en industrieel ontwerper Laurence Kemball-Cook is het brein achter de uitvinding. De bewegingsenergie die vrijkomt door over de rubberen tegel te lopen, wordt opgeslagen en omgezet in elektrische energie. Daarmee kunnen bijvoorbeeld straten verlicht worden, zoals al werd gedaan tijdens de Olympische Spelen deze zomer.

De rubberen tegel is 45 bij 60 cm groot en valt direct op. Het oppervlakte zakt iets in wanneer iemand erover loopt. Afhankelijk van het gewicht zorgt een voetstap gemiddeld voor zeven watt kinetische energie. Het overgrote deel daarvan wordt opgeslagen, 5% wordt direct aangewend voor gebruikte applicaties. Hoe meer voetstappen, hoe meer energie.

Aan de tegel hangt wel een prijskaartje. De Canadese universiteit UBC becijfert dat een tegel 3.000 euro in aanschaf kost en dat dit in vijf jaar is terug te verdienen. Kemball-Cook zoekt met zijn bedrijf Pavegen naar investeerders. In ons land wordt gezocht via internet. Via de Facebookpagina van sponsor Johnnie Walker kunnen geïnteresseerden hun stem uitbrengen voor de stad van hun keuze waar de tegel moet komen te liggen.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy