maandag 11 juni 2012

Beeter wint zevende MKB Innovatie Top 100


Bron: Syntens, MKB Innovatie Top 100, 4 juni 2012

Gisteren presenteerden NL Octrooicentrum, Syntens, NRC Handelsblad en Mercedes Benz voor de zevende keer de ranglijst met honderd concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. De hoogste notering in 2012 is voor Ojah uit Ochten.

Beeter® van Ojah is de basis voor een breed scala vleesvrije gerechten met vleesgelijkende eigenschappen. Het product laat zich op dezelfde wijze bereiden, maar meel en water zijn de enige ingrediënten. Volgens de jury "kan Ojah met het product als vleesvervanger al glansrijk concurreren qua smaak met echt vlees". De eerste plaats van de MKB Innovatie Top 100 wordt toegekend aan producten van ondernemingen die behoren tot de meest onderscheidende initiatieven op het gebied van Nederlandse innovatie.

Warmtewinning uit zware uitstoot
De tweede plaats in de editie 2012 is voor het Rotterdamse HeatMatrix Group. HeatMatrix richt zich op restwarmtewinning en warmte-integratie bij industriële gebruikers van onder andere stoomketels, afvalverbranders en kolencentrales. De warmtewisselaars zijn drie keer compacter en tien keer lichter dan bestaande wisselaars, corrosieresistent, 100% tegenstrooms en modulair, waardoor ze eenvoudig opschaalbaar zijn en veel ongevoeliger voor vervuiling dan metalen wisselaars. "De Heat Matrix Group uit Rotterdam is een jonge, veelbelovende onderneming die de nieuwe economie aanjaagt met duurzame innovaties," aldus juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan .

Slimme thermostaat
ICY uit Lemmer behaalde de derde plek met de slimme thermostaat die zorgt voor een aanzienlijke besparing. De thermostaat is op afstand te bedienen (zelfs vanuit het buitenland) en is daarmee niet alleen voor consumenten, maar ook voor de recreatiebranche zeer aantrekkelijk. Over ICY uit Lemmer zei de jury: "Het bedrijf heeft niet alleen een slimme thermostaat ontwikkeld, maar laat zien dat kleine bedrijven met slimme en flexibele toepassingen ook een interessante marktpartij kunnen zijn voor een energieleverancier".



Jurybeoordeling
De jury beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De bekendmaking van de zevende MKB Innovatie Top 100 vond plaats op de Floriade in Venlo. De winnaar werd gehuldigd door demissionair Minister Maxime Verhagen (EL&I). Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd. Onderscheidende initiatieven.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy