donderdag 14 juni 2012

Ruim 1 miljard Europees geld voor innovatieve MKBs

Werkt u aan de ontwikkeling van nieuwe producten of processen en wilt u samenwerken met Europese partners? Denk dan eens aan deelname aan het Europese Kaderprogramma KP7. In juli wordt voor een kleine 10 miljard aan oproepen voor internationale onderzoeksprojecten opengesteld. Daarvan zal rond 1 miljard naar MKBs gaan. In vele oproepen wordt deelname van MKBs vereist om te zorgen dat de researchresultaten ook naar de markt worden gebracht.
Deelname is niet eenvoudig en de concurrentie is groot, maar het is zeker de moeite waard om de mogelijkheden te bekijken. Niet alleen voor het geld, maar vooral voor nieuwe kennis, netwerken en markten. Belangrijke voorwaarden voor succes zijn: echte vernieuwingsideeën, een duidelijke internationaal gerichte strategie, goede contacten met buitenlandse partijen en goede relaties met universiteiten/kennisinstellingen.

Wanneer uw bedrijf zelf onderzoek verricht kunt u kijken of uw plannen aansluiten bij de onderwerpen die de Commissie vraagt in de Cooperation thema’s zoals Health, Agro/Food, ICT, Environment en NMP (Nanotechnologie, Materialen en Productieprocessen). Check of uw onderwerp op de agenda staat. Er moeten minimaal drie partijen uit verschillende landen meedoen en de EU-bijdrage bedraagt ca 75% van de kosten.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om Marie Curie beurzen te krijgen voor buitenlandse onderzoekers of voor uitwisseling met een universiteit of kennisinstelling.
Besteedt uw MKB minstens 10% van de omzet of FTEs aan toegepast onderzoek en ontwikkeling en wilt u samenwerken met een buitenlandse partner dan biedt Eurostars wellicht een goede kans.
Tot slot is er ook een generiek programma voor MKBs die samen met minimaal twee buitenlandse MKB-partners onderzoek willen uitbesteden. Het uitbestede onderzoek wordt vergoed en de deelnemende MKBs worden eigenaar van de resultaten. Ook een branchebrede aanpak is mogelijk.

Wanneer u belangstelling heeft voor deelname aan één van deze programma’s kunt u contact opnemen met het Expertisecentrum voor Internationaal Innoveren van Agentschap NL (tel 088-6025250; www.agentschapnl.nl/kp7). De adviseurs helpen u kosteloos met het selecteren van een geschikt programma, het beantwoorden van vragen en het bekijken van voorstellen.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy