dinsdag 26 juni 2012

Topell Energy naar leidende positie in biobrandstof


Bron: Nieuwsbrief OOST N.V.
Eerste financieringsronde Innovatie- en Investeringsfonds Gelderland

Mede dankzij de eerste investering vanuit het Innovatie- en Investeringsfonds Gelderland (IIG) maakt het Gelderse bedrijf Topell Energy BV grootschalige verwerking mogelijk van biomassa tot biobrandstof.

Topell ontwikkelde een kostenefficiënt ‘torrefactiesysteem’ dat grootschalige productie mogelijk maakt van biobrandstof uit houtachtige biomassa. Het gebruik van biobrandstoffen biedt voordelen voor de hele productieketen. De efficiënte omzetting van biomassa in warmte en elektriciteit biedt lagere kosten voor transport en opslag. Deze vinding is commercieel uiterst interessant en kan daarom op wereldwijde belangstelling rekenen.

Demonstratie-installatieJules Kortenhorst, CEO van Topell: "De natuur biedt een grote diversiteit aan biomassa, die niet direct te gebruiken is als energiebron. Topell transformeert laagwaardige biomassa in een homogene en energierijke brandstof, die wel geschikt is voor verbranding. Deze financieringsronde stelt ons in staat de productie en verkoop verder op te voeren en te groeien van één demonstratie-installatie in Nederland naar meerdere locaties."
Koploper

De financiering is gerealiseerd onder leiding van Yellow & Blue Clean Energy Investment Management en de bestaande aandeelhouder Innogy Venture Capital. Daarnaast heeft het management team geïnvesteerd en diverse particuliere investeerders. IIG verstrekt een achtergestelde lening. In totaal heeft de Gelderse onderneming deze financieringsronde ruim 13 miljoen euro opgehaald waardoor de onderneming haar wereldwijde koploperspositie in de sector van biomassa torrefactie verder kan versterken.

"Wij zijn erg verheugd met de investering in Topell Energy. Op deze manier dragen wij bij aan de verdere doorontwikkeling en opschaling van de torrefactiefabriek in Duiven. Topell zet hiermee de volgende stap om te komen tot grootschalige en kostenefficiënte productie van getorreficeerde pellets. Topell zal daarmee wereldwijd haar koploperspositie versterken”, aldus Marius Prins, directeur van PPM Oost (fondsmanager IIG)

PPM Oost
Participatiemaatschappij Oost Nederland NV (PPM Oost) investeert met geld van de overheid in kansrijke bedrijven die bijdragen aan een florerende economie in Oost-Nederland. Met een totale fondsomvang van ruim € 110 miljoen heeft PPM Oost geïnvesteerd in 155 ondernemingen.

IIG

Innovatie- en Investeringsfonds Gelderland investeert in projecten van Gelderse bedrijven die direct bijdragen aan energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare energie, maar ook in projecten op het gebied van Life Sciences & Health en Agrofood. IIG is opgericht en gefinancierd door de provincie Gelderland met PPM Oost als fondsmanager.

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy