dinsdag 19 juni 2012

Subsidie voor MKB-bedrijven die grensoverschrijdend samenwerken

Bron: Brainport
Door grensoverschrijdende samenwerking kunnen nieuwe innovatieprojecten ontstaan. Deze samenwerking wordt daarom gestimuleerd door een nieuw financieringsinstrument: Grensoverschrijdende Clusterstimuleringsregeling (GCS). Deze regeling wil grensoverschrijdende samenwerking tussen MKB-bedrijven in de Euregio Maas Rijn stimuleren. Het totstandkomen van deze regeling was één van de actiepunten van Brainport 2020.

Er worden subsidies toegekend aan innovatieprojecten waarbij minimaal twee MKB-bedrijven uit twee verschillende landen betrokken zijn. De regio’s die hiervoor in aanmerking komen, staan op het kaartje.

Doelgroep
Het instrument richt zich primair op het MKB. Kennisinstellingen en grote bedrijven kunnen deelnemen indien dit noodzakelijk is voor het uitwerken van een innovatie. Thematisch zet het in op Health & Life Sciences, High Tech Systems, Advanced materials en Sustainable energy. Een belangrijk criterium is de mate waarin er sprake is van marktpotentieel. Puur fundamenteel onderzoek en technologische ontwikkeling worden dus niet gefinancierd. Het gaat om projecten die tot marktrijpe innovaties leiden. De eerste indieningronde voor projecten is geopend op 15 mei en sluit naar verwachting op 15 september.

Enkele kenmerken van de regeling:
• eenvoudige procedure;
• minimaal deelname van 2 MKB-bedrijven in twee landen;
• 2 tenders: € 1,5 mln beschikbaar in de 1e ronde en € 3,2 in de 2e ronde);
• subsidie € 100.000 – € 250.000 per project;
• maximale looptijd projecten 18 maanden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Theo Hommels van LIOF, via thommels@liof.nl.

Over het project
Het betreft een project dat is goedgekeurd in het kader van het Interreg IV Euregio Maas Rijn programma. Het initiatief voor de totstandkoming van dit project is het Ministerie van E,L & I. Projectverantwoordelijke is het LIOF, overige projectpartners zijn o.m. AGIT, Innovatiecentrum Limburg, Innovatiecentrum Vlaams Brabant, BOM, Provincie Noord-Brabant, SPI+.

Meer informatie: www.gcs-innovation.eu.

Towards Top Technology Clusters
Het project Towards Top Technology Clusters (TTC) biedt ondersteuning aan MKB-bedrijven die interesse hebben om in de grensregio actief te worden, maar nog de weg nog niet weten of partners zoeken. Daarmee is het een soort ‘wegbereider’ voor GCS, om uiteindelijk tot innovatieprojecten te komen.

In het TTC project worden faciliteiten aangeboden voor business development en networking om bedrijven grensoverschrijdend bij elkaar te brengen rondom innovatie (kansen). Dit varieert van B2B matchmaking bijeenkomsten, thematische networking events en via het ter beschikking stellen van vouchers.

Meer informatie: www.ttc-innovation.eu

Cleantech & MVO related links

Enterprise Europe Network - Automotive

Enterprise Europe Network - Energy